Heb je ooit het gevoel gehad dat elke stap die je zet in je relatie een stap dichter bij het verlies van je vrijheid is? Dat je relatie een kooi lijkt te worden die je beperkt in wat je wilt doen en wie je wilt zijn? Deze verstikkende en benauwende gevoelens zijn symptomen van bindingsangst. Na het lezen van dit blog weet hoe je de tekenen van bindingsangst bij jezelf of je partner kunt herkennen en begrijpen en hoe je je eigen ruimte en vrijheid kunt behouden binnen een liefdevolle relatie.
Bindingsangst signalen
Iemand met bindingsangst leeft in een constante twijfel. Aan de ene kant verlang je naar verbinding en aan de andere kant ben je bang om je vrijheid te verliezen. Deze innerlijke strijd uit zich in verschillend gedrag. Bijvoorbeeld:
- Je wilt afstand nemen zodra je partner toenadering zoekt
- Je gaat verplichtingen en diepgang in je relatie uit de weg.
- Je hebt de neiging om te flirten met anderen
- Je vermijd het bespreken van toekomstplannen met je partner.
Dit tegenstrijdige gedrag leidt tot frustratie, verwarring en twijfel. Zowel voor de persoon met bindingsangst als voor de partner.
Benieuwd hoe iemand met bindingsangst precies denkt of voelt? Bekijk dan dit blog.
Bang om vrijheid te verliezen: Wat heeft dit te maken met bindingsangst?
Dat je bang bent om je vrijheid te verliezen in je relatie is één van de kenmerkende aspecten van bindingsangst. Je voelt vaak een sterke drang naar onafhankelijkheid en autonomie. Een stap zoals samenwonen, trouwen of een kinderwens kan voor iemand met bindingsangst een bron van intense angst en twijfel zijn. Logisch, want je leeft in de veronderstelling dat je daardoor een deel van je vrijheid moet inleveren.
Het onderscheid tussen een gezonde voorkeur voor vrijheid en bindingsangst kan subtiel zijn. Iemand met een gezonde voorkeur voor zijn/haar vrijheid, hecht waarde aan autonomie en zelfstandigheid én is daarnaast in staat om zich emotioneel te verbinden met zijn/haar partner. De vrijheid die deze persoon graag wilt ervaren gaat niet ten kosten van de relatie, maar kan zelfs ten goede doen. Iemand met bindingsangst houd juist liever wat meer afstand en gaat de diepgaande verbinding uit de weg. Deze persoon ontvlucht verbinding door middel van (zelfingenomen) vrijheid op te zoeken.
Denk aan:
- Na ruzie weglopen en het er daarna niet meer over hebben
- Elke vorm van verslaving (porno, alcohol, roken, social media, etc.)
- Steeds meer hobby’s en vrije tijd alleen willen doen
Ik (Lotte) weet nog heel goed dat Rory hunkerde naar meer vrijheid. De vrijheid die hij ervaarde voor onze relatie bleef terug komen in zijn dromen, fantasieën en gedachtes. Ik dacht al die tijd dat hij twijfelde over mij, over ons. Totdat hij het diepe besef had dat hij gevangen zat in bindingsangst. Vanaf dat moment veranderde onze relatie stapsgewijs steeds meer naar een relatie zonder twijfel. Nu kan Rory nog steeds verlangen naar vrijheid, maar weet ik dat dit nooit ten koste gaat van onze liefde en toekomst.
Waardoor ontstaat bindingsangst?
Bindingsangst ontstaat door ervaringen uit het verleden die (onbewust) een blijvende invloed hebben op het aangaan en onderhouden van verbindingen en relaties. Het kan zijn dat je in het verleden bent afgewezen of dat je grote liefde van vroeger je heeft verlaten. Uit angst voor herhaling van die pijnlijke ervaringen heb je een beschermingsmechanisme opgebouwd, waardoor je diepgaande verbindingen uit de weg gaat en je eigen vrijheid belangrijk vind. Je vlucht. Je vlucht voor de liefde, hoewel je er diep van binnen juist naar verlangt. Deze tegenstrijdige gevoelens zorgen voor verwarring.
Het lijkt alsof je vrijheid wilt, maar eigenlijk snak je naar diepgaande verbondenheid en intimiteit. Het lijkt alsof je afstand wilt nemen, maar eigenlijk verlang je naar nabijheid en emotionele veiligheid. Deze verlangens worden echter overschaduwd door de angst voor herhaling van eerdere pijnlijke ervaringen, waardoor je beschermingsmechanisme je aandrijft om afstand te bewaren in plaats van jezelf open te stellen voor liefdevolle relaties.
Wat triggers de bindingsangst
Bindingsangst word altijd getriggert als reactie op je partner. Zodra je partner toe is een een volgende stap, meer nabijheid of verdieping in jullie relatie, kan diegene met bindingsangst flink in de weerstand schieten. ‘’Hoezo wil je nu al kinderen!? Ik wil nog even genieten van m’n vrijheid’’ zou iemand met bindingsangst kunnen zeggen.
Een andere trigger die bindingsangst aanwakkert, is de angst voor kwetsbaarheid. Mensen met bindingsangst zijn vaak bang om zich emotioneel bloot te geven uit angst om gekwetst te worden. Ze worstelen met het tonen van hun ware gevoelens en behoeften uit angst voor afwijzing of veroordeling. Hun vermogen om zich echt te verbinden met de partner wordt hierdoor compleet verstoord.
Voor sommigen kan de angst voor verandering een grote trigger zijn voor bindingsangst. Het idee om zich te binden aan een ander persoon en de bijbehorende veranderingen in levensstijl en routines kunnen benauwend en verstikkend zijn voor mensen die gehecht zijn aan hun autonomie. Ze kunnen bang zijn dat een relatie hun vrijheid zal beperken en worstelen met het vinden van een evenwicht tussen nabijheid en onafhankelijkheid.
Zo zijn er nog veel meer triggers, we hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet die je kunt lezen in dit blog.
Help! Mijn partner laat me niet vrij
Wanneer je het idee hebt dat je partner jouw vrijheid ontneemt kan dit een verstikkend en benauwd gevoel geven. Wellicht zoekt je partner voortdurend contact met jou als je een avondje met vrienden op pad bent of controleert je partner je berichten en sociale media-activiteiten. Dit gedrag van je partner kan duiden op een gebrek aan vertrouwen of verlatingsangst.
Wanneer jij verlangt naar meer ruimte en vrijheid in je relatie kan dit bij je partner een angst voor verlies oproepen. Wat jou vervolgens nog meer gaat benauwen. Het is dus niet zo dat je partner jou niet vrij wilt laten, maar dat je partner vooral bang is om jou te verliezen! Je partner zit in dit geval gevangen in verlatingsangst. Jij zit gevangen in bindingsangst. En hierdoor zitten jullie samen vast in een vicieuze cirkel van aantrekken en afstoten, waar je niet uit lijkt te komen.
De dynamiek tussen verlatingsangst en bindingsangst kan heel ingrijpend zijn voor jou en je partner. Jullie volgen allebei (onbewust) je overlevingsmechanisme in plaats van je werkelijke verlangen. Dit kan leiden tot onbegrip en conflicten. Zonde! Want eigenlijk verlangen jullie diep van binnen naar het zelfde; liefde en verbinding.
Het is belangrijk om deze dynamiek te doorbreken en openlijk met elkaar te communiceren over jullie behoeften, angsten en verwachtingen. Zodat jullie elkaar beter leren begrijpen en samen kunnen werken aan het opbouwen van een veilige en liefdevolle relatie.
Hoe ga je om met de angst om je vrijheid kwijt te raken?
Omgaan met de angst om je vrijheid kwijt te raken kan een uitdaging zijn, maar is zeker niet onmogelijk. Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om deze angst te overwinnen:
1. onderzoek de oorzaak: Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van je angst om je vrijheid te verliezen. Is het gebaseerd op eerdere ervaringen, onzekerheden of specifieke gedragingen van je partner? Het begrijpen van de bron van je angst kan je helpen om effectiever met deze emotie om te gaan.
2. Communiceer met je partner: Praat openlijk en eerlijk met je partner over je gevoelens. Leg uit waarom vrijheid belangrijk voor je is en wat je nodig hebt om je veilig en gelukkig te voelen in de relatie. Een goede communicatie kan misverstanden voorkomen en bijdragen aan een gezonde relatie.
3. Stel grenzen: Wees duidelijk over je persoonlijke grenzen en behoeften. Dit kan inhouden dat je aangeeft wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt, of wanneer bepaalde gedragingen van je partner je tot afstand drijven. Het stellen van grenzen is essentieel voor het behoud van je eigen autonomie binnen de relatie.
4. Zoek professionele hulp: Als je merkt dat je angst om je vrijheid te verliezen je dagelijks functioneren belemmert, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Zo kun je de dieperliggende oorzaken van je angst aanpakken.
We nodigen jou en je partner uit voor een Relatie Weekend onder begeleiding van mij (Lotte) en mijn partner Rory. Tijdens het relatieweekend heb je veel oog een aandacht voor elkaar en jullie relatie. Geen saaie therapie sessies maar interactieve workshops, oefeningen en gesprekken die jullie relatie versterken en verdiepen. Ons doel is om jullie te helpen inzicht te krijgen in jullie patronen, behoeften en uitdagingen, en praktische tools aan te reiken om deze aan te pakken. Het Relatie Weekend biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin jullie kunnen groeien als individuen en als koppel. We kijken ernaar uit om jullie te verwelkomen en samen te werken aan een sterke en liefdevolle relatie.
Herken jij je in de dynamiek van bindingsangst?
Hier zijn nog wat ondersteunende artikelen:
- Wat is bindingsangst en hoe uit zich dit in je relatie?
- Ervaar je jouw relatie als benauwend of verstikkend?
- Hoe denkt en voelt iemand met bindingsangst?
- Bindingsangst: de triggers op een rij!
- Stress door kinderwens van je partner: de relatie met bindingsangst
- Vind je samenwonen spannend? De relatie met bindingsangst
- Emoties en gevoelens uiten in je relatie, hoe dan?
- Overlevingsmechanisme in je relatie