Voelt jouw relatie benauwend of verstikkend? Verlang je naar meer ruimte en onafhankelijkheid? Dan zit je misschien wel gevangen in bindingsangst. In dit artikel lees je wat een verstikkende relatie is en leer je hoe je om kunt gaan met bindingsangst.
Hoe voelt een verstikkende relatie?
De verbondenheid en de verplichtingen die bij een relatie horen kunnen worden ervaren als benauwend en verstikkend als je last hebt van bindingsangst. Zodra je partner begint over een volgende stap, zoals samenwonen, trouwen en/of een kinderwens, slaat de twijfel toe en weet je het allemaal niet meer zo zeker. Tijd samen doorbrengen en de behoefte aan nabijheid van je partner kunnen ook een verstikkend gevoel geven. Iemand met bindingsangst houdt de relatie liever luchtig, vermijdt diepgang, gaat de emotionele verbinding liever uit de weg en is bovenal bang om zijn/haar vrijheid te verliezen.
Ervaar je benauwende of verstikkende gevoelens in je relatie? Hoe uit zich dat?
Wanneer je een benauwend of verstikkend gevoel ervaart in je relatie, heb je waarschijnlijk de neiging om je terug te trekken of afstand te nemen van je partner. Dit kan zich uiten in het vermijden van diepgaande (emotionele) gesprekken, het creëren van fysieke afstand of het vermijden van verplichtingen en toekomstplannen binnen de relatie. Wanneer het benauwde of verstikkende gevoel de overhand heeft, kan het er zelfs voor zorgen dat je de relatie wilt verbreken. Je denkt namelijk dat het verstikkende gevoel komt door je partner of de relatie, i.p.v. door bindingsangst. Zodra de relatie voorbij is, krijg je het gevoel van vrijheid weer terug. Dat voelt in eerste instantie goed; je kunt eindelijk weer je eigen keuzes maken zonder overleg en vooral doen waar je zin in hebt. Vroeg of laat zal er toch een gemis omhoog komen. Dit kan een gevoel van eenzaamheid zijn, het besef dat je de emotionele verbinding met je partner mist, of het verlangen naar diepe intimiteit dat niet wordt vervuld door oppervlakkige relaties.
Wat heeft dit te maken met bindingsangst?
Het benauwde en verstikkende gevoel dat de relatie je geeft, gaat eigenlijk over de angst om je volledig te verbinden met de ander. De bindingsangst heeft je in de greep en beïnvloed je gevoelswereld. Iemand die kampt met bindingsangst zoekt zijn/haar partner op zodra de eenzaamheid toeslaat en neemt vervolgens weer afstand zodra het verstikkende gevoel weer toeneemt. Zo ontstaat er een spel van aantrekken en afstoten; nabijheid en afstand. De ene keer wil je er voor gaan en de andere keer wil je de relatie verbreken.
De partner heeft verlatingsangst
Iemand die last heeft van bindingsangst heeft vaak een relatie met iemand die verlatingsangst heeft. Iemand met verlatingsangst heeft doorgaans een diepgewortelde angst om verlaten te worden of alleen gelaten te worden. Ze kunnen zich vastklampen aan hun partner uit angst om alleen te zijn, wat kan resulteren in overmatige behoeftigheid, constante bevestiging zoeken en angst voor afwijzing. Deze behoefte zorgt er voor dat de partner met bindingsangst alleen maar meer behoefte heeft aan ruimte en vrijheid. Deze ongezonde dynamiek kan een vicieuze cirkel vormen waarin de behoeften van beide partners niet volledig worden vervuld, wat leidt tot conflicten en spanningen binnen de relatie.
Waardoor ontstaat dit gedrag?
Bindingsangst ontstaat (net als verlatingsangst) door ervaringen uit het verleden; zoals traumatische gebeurtenissen, eerdere afwijzingen, mislukte relaties, of emotioneel onbeschikbare hechtingsfiguren tijdens de kindertijd. Deze ervaringen hebben in het verleden zo’n grote impact op jou gemaakt dat jou systeem (onbewust) een overlevingsmechanisme heeft opgebouwd. Zo’n overlevingsmechanisme is bedoeld om je te beschermen tegen mogelijke pijn, teleurstelling en afwijzing in je relatie. Je denken en voelen word beïnvloed door dit mechanisme. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bewust afstand creëren tussen jou en je partner, verstop je dieperliggende emoties of voelt je relatie als snel verstikkend en benauwd. Zodra meer verbinding op de loer ligt, geeft je lichaam een instinctieve reactie af om je te waarschuwen voor mogelijke gevaren. Omdat deze reactie gebaseerd is op eerdere ervaringen, hoeft het dus niet te betekenen dat je je op dat moment werkelijk in een onveilige situatie bevind. Jou gevoel van twijfel, benauwend of verstikkend kan dus heel goed een onnodige waarschuwing zijn.
Hoe ga je om met bindingsangst?
Het zou zonde zijn als je bindingsangst er voor zorgt dat je afstand neemt van je partner of zelfs overweegt de relatie te beëindigen. Zoals eerder besproken, ontstaat bindingsangst vaak door ervaringen uit het verleden en betekent dit niet per se dat je partner niet de juiste is. In tegendeel; misschien is je partner wel iemand die je kan helpen om deze angsten te overwinnen en een diepere verbinding te creëren.
De volgende tips helpen je om te leren omgaan met je bindingsangst:
Praat met je partner
Hoewel je je partner misschien niet wilt kwetsen of het spannend vind om je emoties en gevoelens te uiten is het wel een belangrijkste stap die je hebt te maken, wanneer je wilt afrekenen met bindingsangst. Vertel je partner wat je ervaart in je binnenwereld en in welke situatie het benauwde of verstikkende gevoel toeneemt. Het zou je kunnen dat dit gevoelens van verlatingsangst oproept bij je partner. Dit is niet erg, maar een logisch gevolg. Bereid daarom het gesprek goed voor en probeer waar mogelijk ook begrip te tonen voor de reactie van je partner.
“Ik weet nog heel goed dat Rory zijn twijfels over onze relatie naar mij uitsprak. Ik was onwijs bang om hem te verliezen. Toen we samen zijn gaan inzien dat Rory zijn verstikkende en benauwende gevoel een verband had met zijn bindingsangst, kreeg ik veel meer begrip voor zijn situatie. Eigenlijk wilde hij niets liever dan met mij samen zijn, maar zijn angst had te boventoon. Ik ben hem altijd nog dankbaar dat hij zijn angst heeft overwonnen en we nu samen de liefde mogen delen.“ Aldus Lotte
Gun jezelf ruimte en tijd
Iemand met bindingsangst is geneigd om stappen te ondernemen vanuit angst. Helaas zijn keuzes die gegrond zijn op angst niet de beste keuzes. Het is daarom belangrijk om jezelf tijd en ruimte te gunnen in dit proces. Zodat je vanuit liefde stappen kunt zetten en een bewuste keuze kunt maken voor jezelf en je partner. Neem de tijd om te groeien en te leren, en wees bovenal geduldig met jezelf tijdens dit proces.
Aan de slag met je verleden
Zoals eerder benoemd in dit artikel, ontstaat bindingsangst meestal door ervaringen uit het verleden. Als jij je bewust bent van (traumatische) ervaringen in het verleden, je overlevingsmechanisme en je hechtingstijl dan bezit je de drie belangrijkste sleutels tot het overwinnen van je bindingsangst. Door zelfinzicht en bewustwording kun je gericht werken aan het doorbreken van negatieve patronen en het opbouwen van een gezonde, liefdevolle relatie met je partner. Wij raden je aan om een passende coach of therapeut mee te laten kijken. Iemand met ervaring en expertise kan je begeleiden en ondersteunen in dit proces.
Laat je partner toe
Hoewel je er misschien (onbewust) voor gekozen hebt om je partner wat meer op afstand te houden, willen we je uitnodigen om je partner meer toe te laten in je innerlijke wereld. Geef jezelf de kans om liefde te ervaren door je partner toe te staan dichterbij te komen en een echte band met je op te bouwen. Het voelt misschien op het begin wat onwennig om je hart wat meer te openen voor de ander omdat je wellicht bang bent voor afwijzing of pijn. Maar de enige manier om jullie relatie te versterken en te kiezen voor de liefde, is door je partner wat dichter bij te laten komen.
Herken jij je in de dynamiek van bindingsangst?
Hier zijn nog wat ondersteunende artikelen:
- Wat is bindingsangst en hoe uit zich dit in je relatie?
- Bang om vrijheid te verliezen in een relatie: wat nu?
- Hoe denkt en voelt iemand met bindingsangst?
- Bindingsangst: de triggers op een rij!
- Stress door kinderwens van je partner: de relatie met bindingsangst
- Vind je samenwonen spannend? De relatie met bindingsangst
- Emoties en gevoelens uiten in je relatie, hoe dan?
- Overlevingsmechanisme in je relatie