binding-samenwonen

Vind je samenwonen spannend? De relatie met bindingsangst 

Artikel uit de categorie:

Samenwonen is een bijzondere mijlpaal. Het lijkt een logische vervolgstap in jullie relatie, maar tegelijkertijd bezorgt de gedachte aan samenwonen je een knoop in je maag. 

Dat je het idee van samenwonen spannend vindt, is helemaal niet vreemd. Het is geen keuze die je zomaar maakt. Maar in jou werkt het anders: je blijft twijfelen. 

Je bent namelijk dol op je partner, maar iets houd je tegen om onbezorgd dit nieuwe avontuur aan te gaan. Deze twijfel kan te maken hebben met bindingsangst. In dit blog kijken we naar waar de angst wegkomt, wat de relatie is met bindingsangst en hoe je hiermee omgaat? 

Ben je bang om samen te wonen?

Ook al breng je al veel tijd door met je partner, het daadwerkelijk delen van een huishouden is toch een hele stap. Een stap waar je aan de ene kant naar uitkijkt, maar waar je aan de andere kant het benauwd van krijgt als je nadenkt over mogelijke consequenties. 

Je maakt je zorgen over welke invloed samenwonen op je relatie zal hebben. Je bent bang voor onenigheid over de verdeling van huishoudelijke taken of financiën. 

Je vreest dat je beperkt zult worden in je doen en laten, van je ochtendroutine tot je stapavondjes met vrienden. Je wilt je vrijheid behouden om dingen te doen zoals jij gewend bent. Hoewel je verlangt naar intimiteit, vind je je onafhankelijkheid ook belangrijk.

Wat heeft dit te maken met bindingsangst? 

Wanneer je last hebt van bindingsangst ben je bang om je te binden. Het liefst houd je een ander op afstand, zodat je weg kunt wanneer jij dat wilt. Dus je bent graag bij je partner, maar zodra hij of zij echt dichtbij lijkt te komen, neem je het liefst afstand. 

Zodra de verbinding sterker wordt, wil jij een stapje terug. In een relatie betekent dit dat elke stap die de relatie officiëler maakt spannend is. Dat geldt niet alleen voor samenwonen, maar ook voor het eerste bezoek aan familie, de relatie officieel bekend maken en in een later stadium trouwen of kinderen krijgen.

Samenwonen met je partner zorgt voor meer verbinding in een relatie en dat kan confronterend zijn. Verbergen hoe je je echt voelt, wordt moeilijker, dus je zult de uitdaging aan moeten gaan jezelf meer bloot te geven.

 Daarnaast zul je een compromis moeten vinden tussen je eigen behoeftes en verlangens en die van je partner.

partner-samenwonen

Waardoor ontstaat bindingsangst? 

Bindingsangst kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt bindingsangst gerelateerd aan hechtingsproblematiek: de manier waarop jij je aan jouw ouders hecht, heeft invloed op de relaties die je aangaat in je leven. 

Onvoldoende hechting kan ontstaan door verwaarlozing, mishandeling, verlaten worden of keuzes van je ouders, die jij als negatief hebt ervaren. 

Als deze hechting niet goed gebeurt, kun je hier je leven lang problemen van ondervinden. 

Bindingsangst kan ook later in je leven ontstaan, wanneer je bijvoorbeeld gepest bent of erg gekwetst in een relatie. Op deze manier ben je bindingen met andere mensen gaan associëren met teleurstelling of afwijzing. Dit weerhoud je om mensen te vertrouwen en je kwetsbaar op te stellen in een relatie. 

samenwonen-binding

Tips: samenwonen en bindingsangst 

Gelukkig kun je zelf iets doen aan je bindingsangst. Dat je bang bent om te gaan samenwonen, hoeft namelijk niets te zeggen over hoe dol je op je partner bent. 

Praat met je partner

Het helpt wanneer je met je partner praat over je bindingsangst. Vertel wat je voelt, waar dit wegkomt en hoe je rekening kunt houden met elkaar. Door te praten creëer je meer veiligheid in de relatie. Je voelt je meer gehoord en geziend. Het voorkomt ook dat je te veel in de dynamiek van afstoten en aantrekken terecht komt. Dit geeft namelijk onnodig veel pijn.

Aan de slag met je bindingsangst

Wanneer jij je herkent in bindingsangst kun je aan de slag om dit patroon te doorbreken. Het is belangrijk dat je onderzoekt waar de bindingsangst wegkomt. Maar ook hoe je het patroon doorbreekt. Dit kun je doen onder begeleiding van een coaching.

Bepaal welk tempo je fijn vindt

Bepaal voor jezelf welk tempo je fijn vindt bij grote stappen in je relatie. Het is een groot verschil of je heel snel samenwoont of dat je stap voor stap toewerkt naar samenwonen. Door in stappen te werken gun je jezelf de tijd om te wennen. 

Voldoende me-time

Praat met je partner over hoe jij jouw behoefte aan vrijheid in kunt vullen in je relatie. Door ruimte te creëren voor jezelf schiet je minder vlot in de bindingsangst. Duidelijke afspraken helpen.

aantrekken-afstoten

Relatie zonder chaos?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen met een partner die twijfelt…

© 2024 Ik kies jou