socialmedia-relatie

Het effect van social media op onze relaties

Artikel uit de categorie:

Sociale media is een onmisbaar onderdeel geworden van ons dagelijks leven. We delen onze gedachten, foto’s en ervaringen met onze vrienden en familie via sociale media. Maar hoe beïnvloedt dit onze relaties?

In dit blog zullen we onderzoeken hoe sociale media onze relaties kan beïnvloeden, zowel positief als negatief. 

Of je nu een nieuwe relatie hebt of al jaren samen bent, sociale media speelt een belangrijke rol in onze verbindingen met anderen. Hoe kun je dit aanpakken zodat sociale media je helpt in plaats van tegenwerkt in je relaties?

Hoe sociale media de communicatie met je partner kan veranderen

Sociale media zorgt voor andere communicatie met je partner dan face-to-face. Je bent constant verbonden met je partner via sociale media (Whatsapp, Instagram). Dit kan leiden tot een gevoel van beschikbaarheid waardoor je sneller reageert op berichten van je partner. Hierdoor is er ook communicatie wanneer jullie niet bij elkaar zijn.

Dit kan leiden tot een overschatting van de beschikbaarheid. Jij of je partner denkt dat de ander altijd beschikbaar is voor een gesprek omdat we zien dat de ander online is, terwijl de ander misschien niet in de stemming is voor een gesprek. Hierdoor kan er dynamiek ontstaan van aantrekken en afstoten. Want hoe vervelend is het dat jij even rust wilt en ondertussen wil je partner van alles bespreken met je. Of andersom. Zo kan er snel onbegrip ontstaan en loopt de communicatie minder soepel.

Daarnaast kan sociale media ook leiden tot minder diepe en persoonlijke gesprekken. Berichten worden verkeerd geïnterpreteerd en je communiceert langs elkaar heen.

Aantrekken-afstoten

Hoe sociale media ons beeld van onze relatie kan beïnvloeden

Sociale media kan ons beeld van onze relatie beïnvloeden door het tonen van alleen de positieve aspecten van andere relaties en het creëren van een gefilterde realiteit. Kijk maar naar alle posts en verhalen. We zien vaak de roze gekleurde realiteit, waardoor we onze eigen relatie in vergelijking kunnen zien als minder goed. Zo kan er steeds meer onzekerheid en ontevredenheid in onze eigen relatie ontstaan. Daarnaast kan sociale media ook leiden tot verkeerde veronderstellingen over de relaties van anderen, zoals het geloven dat andere mensen altijd gelukkig zijn en geen relatieproblemen hebben, terwijl dit vaak niet het geval is. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van hoe sociale media ons beeld van onze relatie kan beïnvloeden en om ons te richten op onze eigen relatie in plaats van te vergelijken met anderen.

Hoe sociale media onze jaloezie kan aanwakkeren

Een kort verhaal over Sanne en Matthijs:

Sanne en Matthijs hadden al een paar jaar een hechte relatie en alles leek perfect. Ze waren dol op elkaar en genoten van elkaars gezelschap. Echter, toen Sanne begon met het volgen van een aantal modellen en influencers op sociale media, begon ze zich onzeker te voelen over haar eigen uiterlijk en relatie met Matthijs.

Ze begon stiekem te vergelijken met de beeldschone vrouwen die ze online zag en vroeg zich af waarom ze niet zo perfect was als zij. Ook begon ze jaloers te worden op de perfecte relaties die ze online zag, waaronder veel reizen en luxueuze cadeaus.

Matthijs merkte dat er iets aan de hand was met Sanne, maar hij wist niet precies wat. Sanne begon steeds afstandelijker te worden en leek minder tevreden met hun relatie. Uiteindelijk besloot Matthijs om het er met haar over te hebben en ontdekte dat haar jaloezie was ontstaan door haar gebruik van sociale media.

Samen besloten ze om minder tijd op sociale media door te brengen en meer tijd aan elkaar te besteden. Ze begonnen ook af en toe samen op reis te gaan en cadeaus te geven, zodat Sanne zich niet meer zo onzeker hoefde te voelen.

Uiteindelijk kwamen ze erachter dat sociale media een grote rol speelde in het aanwakkeren van Sanne’s jaloezie, maar dat ze er ook iets aan konden doen om de situatie te veranderen. Door minder tijd op sociale media door te brengen en meer tijd aan elkaar te besteden, konden ze hun relatie versterken in plaats van beschadigen.

Het verhaal van Sanne en Matthijs laat zien hoe sociale media onze jaloezie kan aanwakkeren en hoe dit een negatief effect kan hebben op onze relaties. Door het constant blootgesteld worden aan beelden van perfecte mensen en relaties op sociale media, kan men zich onzeker beginnen te voelen en jaloers worden op wat men online ziet. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze gevoelens en er iets aan te doen, zoals minder tijd op sociale media besteden en meer tijd aan elkaar besteden, om onze relaties te beschermen.

relatie-social-media.png

Hoe social media kan helpen bij het onderhouden van een gezonde relatie

Sociale media kan ons ook helpen bij het onderhouden van een gezonde relatie. Dit is vooral het geval wanneer we in een afstand relatie zijn of als we fysiek gescheiden zijn van onze partners. Sociale media stelt ons in staat om op een eenvoudige manier in contact te blijven met onze partners, zelfs als we geografisch ver van elkaar verwijderd zijn. Dit helpt om het gevoel van afstand te verminderen en ons dichter bij elkaar te voelen.

Het helpt ons bij het delen van onze gedachten en gevoelens, zelfs als we geen tijd hebben om face-to-face te praten. Sociale media kan ook helpen bij het versterken van onze relaties door het delen van onze interesses en activiteiten met onze partners. We kunnen bijvoorbeeld onze partners uitnodigen om een video te kijken of een foto te delen, waardoor we ons verbonden voelen met onze partners, ongeacht de afstand.

Sociale media kan ons ook helpen bij het versterken van ons zelfbeeld en zelfvertrouwen in onze relaties. We kunnen bijvoorbeeld positieve feedback krijgen van onze partners en vrienden, waardoor we ons beter voelen over onszelf en onze relatie.

Echter, is het wel belangrijk om te onthouden dat sociale media alleen een tool is en dat het belangrijk is om de juiste balans te vinden tussen het gebruik van sociale media en face-to-face communicatie om een gezonde relatie te behouden. We moeten er zeker voor zorgen dat we niet te veel afhankelijk zijn van sociale media en dat we genoeg tijd besteden aan face-to-face communicatie en interactie met onze partners.

Hoe we sociale media kunnen gebruiken om onze relaties te versterken in plaats van ze te beschadigen

Er zijn een aantal manieren waarop we sociale media kunnen gebruiken om onze relaties te versterken in plaats van ze te beschadigen. Hier zijn enkele van deze methoden:

  1. Maak gebruik van sociale media om onze partners te laten weten dat we aan hen denken. Dit kan worden gedaan door middel van een bericht, een foto of zelfs een videobericht. Dit kan een geweldige manier zijn om onze partners te laten weten dat we aan hen denken, zelfs als we fysiek niet bij hen kunnen zijn.
  2. Gebruik sociale media om onze partners te steunen. Dit kan worden gedaan door het delen van berichten of foto’s die hen inspireren of helpen bij hun werk of hobby’s. Dit kan een geweldige manier zijn om onze partners te laten weten dat we hen steunen en dat we trots op hen zijn.
  3. Maak gebruik van sociale media om te verbinden met andere stellen. Dit kan worden gedaan door het deelnemen aan groepen zoals communities, forums voor stellen of door het volgen van andere stellen op sociale media. Dit kan een geweldige manier zijn om te zien hoe andere stellen hun relatie aanpakken en om nieuwe ideeën op te doen voor onze eigen relatie.
  4. Gebruik sociale media om dankbaarheid uit te drukken. Dit kan worden gedaan door het delen van dankbare berichten of foto’s voor de dingen die onze partner voor ons doet. Dit kan een geweldige manier zijn om onze partners te laten weten hoeveel we hen waarderen en om hen te laten weten dat we hun inspanningen op prijs stellen.

Sociale media kan een geweldig middel zijn om onze relaties te versterken, maar kan ook met gemak leiden tot problemen als we niet bewust zijn van hoe we het gebruiken. Door onze gebruik van sociale media te beperken en ons te richten op positieve en nuttige manieren om het te gebruiken, kunnen we onze relaties versterken en versterken in plaats van ze te beschadigen.

social-media-partners

Tips voor het gezond gebruik van sociale media in een relatie

  • Stel grenzen en regels op voor het gebruik van sociale media binnen de relatie
  • Maak afspraken over hoe vaak en wanneer sociale media mag worden gebruikt
  • Wees transparant over wie je volgt en wie je toevoegt als vriend of volgt
  • Gebruik sociale media om positieve aspecten van de relatie te delen, zoals foto’s en berichten van leuke momenten samen
  • Communiceer regelmatig over hoe je je voelt ten opzichte van sociale media en de relatie
  • Maak tijd vrij om samen te zijn en te communiceren zonder afleiding van sociale media.

Social media kan veel impact maken op je relatie

In conclusie kan sociale media een grote impact hebben op je relatie, zowel positief als negatief. Het kan je helpen bij het onderhouden van een gezonde communicatie met je partner en het versterken van je verbinding, maar het kan ook jaloezie aanwakkeren en je leiden tot verkeerde veronderstellingen over je partner. Het is daarom belangrijk om bewust om te gaan met je gebruik van sociale media en om regelmatig open en eerlijk te communiceren over je behoeftes en gevoelens.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Ik kies jou