relatieweekend

Relatieweekend: doen of niet doen?

Artikel uit de categorie:

Weet je even niet meer wat je moet doen om je relatie te redden? Merk je dat jullie relatie wat op de achtergrond is geraakt door de drukte van het dagelijks leven? Voel je de afstand groeien in je relatie? Of heb je gewoon zin om samen met je partner weer wat diepgang te zoeken en te kijken waar jullie in je relatie staan? Dan is een relatieweekend het juiste antwoord. Relatieweekend is een ‘breed’ begrip. De relatie staat natuurlijk centraal, maar hoe wordt een relatieweekend vormgegeven? Dat ga je ontdekken in dit blog en of dit bij jullie past.

Zonder relatieweekend blijf je in de ratrace

Met een relatieweekend heb je veel oog een aandacht voor elkaar. Net zoals het begin van je relatie. Je besteed veel tijd en moeite in je relatie, maar na verloop van tijd lijkt jullie aandacht wat meer verdeeld te zijn. Door werk, vrienden, familie, het gezinsleven, verjaardagen, hobby’s en afspraken (de ratrace) staat jullie relatie niet meer op de 1e plaats. Er zijn andere prioriteiten. Op zich logisch dat je relatie niet altijd op de 1e plaats staat, want soms zijn andere dingen even belangrijker. De tijd en aandacht moet verdeeld worden. Zolang het in beweging is en de aandacht verschuift telkens weer terug naar de relatie is er nog niet zo veel aan de hand. Het is een ander verhaal wanneer er steeds minder energie in jullie relatie wordt gestopt waarin één of beide partners op een gegeven moment iets mist. De liefde ontbreekt en het voelt meer als huisgenoten dan een koppel waar de liefde van afspat. Er mist passie, romantiek, intimiteit, avontuur, diepgang of iets anders waar jullie voorheen samen zo van genoten. Die veilige basis is er wel, maar toch ontbreekt er iets…

Veel relaties lopen hier tegen aan. Door het langzaam insluipen van steeds meer bezigheden, afspraken en regeldingetjes verschuift de relatie naar de achtergrond. Meer tijd voor elkaar lukt niet altijd. Jullie lijken wel huisgenoten, in plaats van een liefdeskoppel. En dan… wanneer je eindelijk een moment voor jullie tweeën heb, ontstaat er een heftige discussie of ruzie. Zucht. ”Hoe kan dit omgedraaid worden? Hoe kan onze relatie weer stromen zoals het begin? Hoe vult onze liefdevolle relatie weer over van positieve energie?”

relatieweekend

Relatieweekend: Samen ontsnappen aan de sleur.

Relatieweekend zorgt ervoor dat je zonder verantwoordelijkheden of verplichtingen een lang weekend tijd voor elkaar hebt. Even weg uit de sleur, naar een bijzondere plek waar jullie helemaal thuis kunnen komen. Thuiskomen in jezelf, met elkaar. Een aantal dagen uit staan voor de buitenwereld. Niks hoeven regelen, zodat je volledig kunt ontspannen. Samen. Goed kans dat er dan ook veel behoefte is aan ontlading. De stress eruit. Helaas zie je ook wel eens dat je in zo’n weekend in een discussie of ruzie met elkaar belandt. De opgebouwde stress van de afgelopen drukke periode uit zich naar elkaar. Helemaal niet de bedoeling, maar toch gebeurt het. Misschien kom je weer snel bij elkaar om het bij te leggen. Of misschien vragen jullie je beide af: ‘’passen we nog wel bij elkaar?’’

Zo’n weekend kan veel impact maken; waardoor jullie als koppel de liefde hebben bevestigd of juist meer in twijfel hebben gebracht. Zonde, want in werkelijkheid is zo’n relatieweekend bedoeld om jullie relatie te verstevigen. Daarom is het soms nodig om niet zomaar een weekendje weg te boeken, maar echt op relatieweekend te gaan.

Relatieweekenden zijn om te ontspannen en te ontwikkelen

Een relatieweekend is een combinatie van ontspanning én ontwikkeling binnen je relatie. Er wordt dan niet alleen tijd en aandacht besteed om even te relaxen maar ook voor de dingen waar je binnen je relatie tegen aanloopt. De invulling kan op verschillende manieren gedaan worden. Hier lees je later meer over.

Probleemoplossend vermogen

Bij een relatieweekend hoef je niet bang te zijn dat er iets eindigt in onbegrip of ruzie, omdat er een veilige ruimte wordt gecreëerd met begeleiding. Merk je dat je normaal gesproken strandt  in verwijten naar elkaar of allebei in de verdediging schiet? De begeleiding zorgt er dan voor dat jullie beide worden vertaald, zodat de verbinding wordt hersteld. Er wordt plaats gemaakt voor onverwerkte emoties en onuitgesproken dingen. Je luistert naar elkaar. Je leert elkaar van een andere kant te bekijken, waardoor je elkaar beter begrijpt. De relatie wordt versterkt met wederzijds begrip en compassie voor elkaar.

Relatieweekenden: onze werkwijze

In een relatieweekend kan het wel eens verschillen hoe je begeleidt wordt. Alles is natuurlijk in dienst van de relatie. Alleen de omgeving, de professional(s) en de inhoud van zo’n weekend kan wel eens verschillen. Wij (Lotte en Rory) organiseren samen relatieweekenden. Dit is een weekend met één of meerdere overnachtingen in een boshuisje in Soest, Utrecht. En het is ook mogelijk om een dagdeel te boeken. Kort, maar krachtig!

Met dit relatieweekend in de bossen ontzorgen wij het koppel van al hun verplichtingen door heel het weekend eten, drinken en een heel programma te verzorgen van s’ochtend tot s’avonds. Een programma met een perfecte balans tussen activiteiten en ontspanning. We focussen op het individu en op de verbinding samen. Verschillende activiteiten van zo’n relatieweekend zijn bijvoorbeeld:

 • Angsten overwinnen in een ijsbad
 • Ontspannen ademhalingsoefeningen
 • Uitgedaagd worden met sport en spel
 • Wandelingen in de natuur
 • De diepte in met systemisch werk/ familiesystemen
 • Intimiteitsoefeningen
 • Jezelf heerlijk laten onderdompelen in een houtgestookte hottub
 • Communicatie opdrachten
 • Gezellige kampvuur avondjes
 • Overlevingsmechanismes in de praktijk tegenkomen door een bokssessie
 • Etc.

Zoals je ziet kunnen de activiteiten van dit relatieweekend aardig uiteenlopen. De relatieweekenden stemmen we altijd af op wat jullie nodig hebben. Het mooie is dat je na zo’n weekend altijd meer tot jezelf komt. Soms voelt het gewoon dat je jezelf een beetje bent verloren. Verloren in je relatie, in je werk, in de drukte van de dag of het gezinsleven. In een relatieweekend kom je snel tot de kern. Je reset is jezelf met vragen als:

 • ‘’Wat is nou echt belangrijk voor mij?’’ 
 • ”Waar wordt ik gelukkig van?’’ 

Hierdoor ontstaat er een sterkere verbinding met jezelf en meestal ook een sterkere verbinding met je partner.

Relatieweekend geschikt voor jullie?

Een relatieweekend is iets wat je gewoon eens moet ervaren. Je kunt er namelijk nooit slechter van worden. De meeste organisatoren bieden een gratis intake aan voor het relatieweekend. Tijdens zo’n kennismakingsgesprek bespreek je of het relatieweekend bij jullie past en daar kun je direct al je vragen stellen. Ook zie je wel eens de meest gestelde vragen of reacties van anderen op een relatieweekend pagina. Verzamel daar je informatie zodat je op de hoogte bent hoe zo’n relatieweekend wordt vorm gegeven.

Verder moet je je afvragen of je een weekend of dag wil besteden aan je relatie. Willen jij en je partner investeren in jullie relatie? Dan is een relatieweekend sowieso een goed idee. Maar heeft één van jullie de relatie al opgegeven, dan kan een relatieweekend niet zoveel betekenen. En als één van jullie of allebei twijfelt aan de relatie, dan kan zo’n relatieweekend zeker de redder in nood zijn.

Relatieweekenden zijn niet alleen voor relatieproblemen bedoeld.

Relatieproblemen zijn niet de enige drijfveer voor een relatieweekend. Natuurlijk is er ruimte om complicaties te bespreken, maar ook wanneer er niets schuurt in de relatie is een relatieweekend echt een fantastisch idee. Sterker nog, sommige relatie trekken op het juiste moment aan de bel vóórdat er problemen ontstaan. Met het relatieweekend wordt de relatie versterkt omdat je dingen samen doet die je nog nooit eerder hebt gedaan. Naast ontwikkeling is er natuurlijk ook veel tijd voor plezier en ontspanning tijdens een relatieweekend.

relatieweekend

De uitkomst loslaten

Samen naar relatieweekend gaan is als een ”deepdive” in je relatie. Je weet eigenlijk nooit helemaal waar je in belandt… En ook niet waar je uitkomt. Verwachtingen kunnen er zijn, maar het haalt veel druk weg als jullie beide de uitkomst loslaten. Dat zeggende kun je wel een bepaalde intentie hebben om naar een weekend te gaan. Bijvoorbeeld: meer verbinding of meer begrip in communicatie. Wat de reden ook is waarom je naar een relatieweekend gaat, de tijd en aandacht die jullie relatie in zo’n relatieweekend krijgt is goud waard.

Nieuwsgierig naar een relatieweekend?

Neem eens een kijkje op onze relatieweekend pagina of plan een kennismakingsgesprek. Met een gesprek kun je pas echt weten of dit iets voor jullie is, omdat je toch wel graag wil weten door wie je begeleidt wordt. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, dus verdiep je zeker in de mogelijkheden.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Ik kies jou