Bindingsangst

Aantrekken en afstoten: waarom gebeurd dit in je relatie?

Artikel uit de categorie:

Aantrekken en afstoten, daar ben je vast wel bekend mee in je relatie. Verwarrend. Eerst zit je partner helemaal lief en gezellig bij je. Het andere moment wil je partner niks met je te maken hebben. Dit gaat vaak twee kanten op. Maar, wanneer je partner dit doet heb je dit meer in de gaten. Het is pijnlijk wanneer je afgestoten wordt. Zeker wanneer je (voor je gevoel) niks verkeerds hebt gedaan.

Waarom vertoont je partner dit gedrag? Wat gebeurd er in deze dynamiek? En hoe kun je hier mee omgaan op een volwassen manier, zonder steeds in een heel drama gezogen te worden?

Dit heeft alles te maken met bindingsangst.

Daar komen we zo op terug. Laten we eerst kijken naar aantrekken en afstoten. Later onderzoeken we de diepere lagen van de relatie tussen bindingsangst en aantrekken en afstoten. Daarna volgen praktische inzichten over hoe je met deze dynamiek kunt omgaan en hoe je dit patroon kunt doorbreken.

Wat houdt aantrekken en afstoten in?

Aantrekken en afstoten, ook wel bekend als ‘push-pull’. Dit is een gedragspatroon waarbij je partner naar je toe trekt en vervolgens jou weer afstoot.

Naar zich toe trekken doet je partner door nabijheid op te zoeken: lieve woorden uitspreken, knuffelen, liefdevol verleiden, intimiteit opzoeken etc.

Afstoten doet je partner door afstand te houden: afwijzen, fysiek contact afslaan, van de situatie vluchten, verwijten maken etc.

Het zorgt voor veel verwarring wanneer je partner naar je toetrekt en je vervolgens weer afstoot. Het kan je onzeker maken, omdat je niet wat je nu verkeerd doet of aan wie het nou werkelijk ligt. Natuurlijk kun je met de vinger wijzen naar je partner, maar dat lost ook niets op.

Aantrekken en afstoten is een dynamiek. Daar zijn altijd twee mensen bij betrokken. Twee mensen verantwoordelijk en twee mensen die hier iets aan kunnen doen. Ben je bewust van dit patroon in jouw relatie(s)? Mooi, dan kunnen we aan de slag.

Sidenote: Aantrekken en afstoten als dynamiek kan niet alleen voorkomen in liefdesrelaties, ook bij vriendschappen, families en werkrelaties kan het voorkomen. In dit geval focussen we op liefdesrelaties, maar al je inzichten kun je op andere relaties ook toepassen.

Waarom zou je partner aantrekken en afstoten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je partner aantrekt en afstoot.

 • Onzekerheid: Je partner kan zich onzeker voelen over jullie relatie of over zichzelf. Misschien twijfelt je partner over jullie relatie en zal zelf de controle pakken over hoe dichtbij je bij hem of haar komt. Dit doet je partner voor een gevoel van veiligheid.
 • Hechtingstrauma: Het kan zijn dat je partner een geschiedenis heeft van een onveilige hechting die dit patroon triggert. Dit kan te maken hebben met de beschikbaarheid van zijn of haar ouders. Wanneer papa of mama niet consistent aanwezig is of als ze emotioneel afstandelijk of ongevoelig zijn, kan het kind zich over tijd afstandelijk en onafhankelijk gaan gedragen. (De appel valt niet ver van de boom).
 • Emotionele problemen: Soms hebben mensen last van (onuitgesproken) emotionele problemen, zoals angst, boosheid, depressie of een laag zelfbeeld. Dit kan ervoor zorgen dat je partner zich snel terugtrekt of afstandelijk wordt in jullie relatie.
 • Angst voor intimiteit: Je partner kan angstig zijn voor intimiteit vanwege eerdere negatieve ervaringen of onverwerkte emoties. Hierdoor kan hij of zij zichzelf onbewust beschermen door afstand te houden.
 • Communicatieproblemen: Als er communicatieproblemen zijn in je relatie, kan dit leiden tot misverstanden, conflicten en gevoelens van afstandelijkheid tussen jullie.
 • Persoonlijke groei: Misschien hebben jij of je partner ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Negatief of positief, je kunt er door groeien. Deze ervaringen veranderen je als mens, waardoor je misschien niet meer op dezelfde golflengte communiceert als je partner. Er ontstaat onbegrip tussen jullie en daardoor triggert het sneller de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Deze redenen kunnen allemaal bijdragen aan het patroon van aantrekken en afstoten binnen jullie relatie. Welke zijn van toepassing in jullie relatie? En welke stap is nodig om meer tot verbinding te komen en te blijven?

Aantrekken en afstoten in relatie tot bindingsangst

Aantrekken en afstoten kan een teken zijn van bindingsangst. Dat betekent dat je partner moeite heeft om emotioneel verbonden te zijn in jullie relatie. Een partner met bindingsangst vertoont al snel het patroon van aantrekken en afstoten, omdat hij of zij in essentie…

 1. bang is om de ander te dichtbij te laten komen om zelf gekwetst te worden
 2. bang is om zelf te dichtbij te komen en de ander te kwetesen

De ander aantrekken voelt voor diegene met bindingsangst in het begin goed, plezierig en intiem. Tot er een bepaalde grens bereikt wordt. Dan slaat het om in angst. Heel subtiel of ingrijpend. Bewust of onbewust. De partner met bindingsangst zal vervolgens zijn of haar partner afstoten door afstand te creëren. Emotioneel sluiten ze zich meer af. Fysieke intimiteit laten ze minder toe. De partner met bindingsangst ‘heeft ruimte nodig’ en zal die ruimte zeker innemen. Hij of zij zal zich onafhankelijk gedragen en minacht de afhankelijkheid van de andere partner. Zeker lastig wanneer jij de andere partner bent (mogelijk heb je dan ook te dealen met jouw verlatingsangst die omhoog komt).

Deze zenuwslopende dynamiek is voor veel stellen herkenbaar en erg lastig om er uit te breken. Hetgeen wat vooral wordt gebroken is de relatie zelf, mits je bindingsangst en verlatingsangst gaat erkennen als angsten die jullie bij je hebben en niet zijn.

Hoe herken je bindingangst?

Als je bindingsangst hebt dan zul je deze punten herkennen:

 1. Een persoon met bindingsangst heeft moeite om emotioneel te verbinden en kan zich afstandelijk of onafhankelijk gedragen. Dit kan zich uiten in het weigeren om te praten over gevoelens of behoeften of het moeilijk vinden om tijd met de ander door te brengen.
 2. Een persoon met bindingsangst kan bang zijn om te dichtbij te komen en kan moeite hebben om emotioneel verbonden te raken. Dit kan zich uiten in het moeilijk vinden om intiem te zijn of het weigeren om de ander te laten weten wat er gaande is in het leven.
 3. Een persoon met bindingsangst kan moeite hebben om te vertrouwen op de ander en kan denken dat de ander niet betrouwbaar is. Dit kan zich uiten in het weigeren om de ander te vertrouwen met persoonlijke informatie of het moeilijk vinden om te geloven wat de ander zegt.
 4. Een persoon met bindingsangst kan moeite hebben met het idee om afhankelijk te zijn van de ander en kan bang zijn om te dichtbij te komen. Dit kan zich uiten in het moeilijk vinden om hulp te vragen of het weigeren om te laten zien dat je emotioneel afhankelijk bent van de ander
 5. Diegene met bindingsangst focust zich nooit alleen op de relatie die hij/ zij heeft. Vooral in periodes dat hij/zij emotioneel instabiel is, denkt diegene met bindingsangst na over een relatie met iemand anders. Diegene met bindingsangst probeert zijn/ haar geluk te vinden buiten de relatie en is overtuigt dat het gras groener is aan de overkant. En dus heeft de persoon met bindingsangst nog andere deurtjes open.

Aantrekken-afstoten

Je partner met bindingsangst, hoe ga je er mee om?

In het geval dat je partner bindingsangst heeft en vaker de wisselwerking tussen aantrekken en afstoten laat zien, kun je het volgende doen:

 • Inzicht: telkens realiseren dat het aantrekken en afstoten in de kern niets met jou te maken heeft. Natuurlijk zijn er triggers waarop je partner reageert, maar iedere trigger heeft een verleden. Pak het dus niet te persoonlijk op. Neem waar wat er met jou gebeurd en pak de verantwoording voor je eigen emoties en gevoelens.
 • Blijf communiceren: stop dit thema niet in de dove pot. Blijf communiceren wat jouw verlangens en behoeftes zijn. Uit je gevoelens en emoties. Hou contact. Luister naar elkaar. Kijk samen naar oplossingen.
 • Vertrouwen: merk je dat je veel aan het twijfelen bent? Bespreek het met anderen en doe dingen zodat je vertrouwen krijgt in jezelf en in je relatie. Kenmerkend aan aantrekken en afstoten is dat na afstoten het altijd weer terugkomt op aantrekken. Heb dus vertrouwen in het proces. Soms is het nodig om de bittere pil even te slikken en zelf te ventileren.
 • Geef ruimte: het heeft geen zin om veeleisend te zijn en verwachtingen bij je partner op te leggen. Zodra je partner afstand neemt, dan kan het helpen om ruimte te geven. Je kan wel uitspreken wat het met jou doet, maar laat je partner vrij in zijn/ haar keuzes.
 • Zoek contact met vrienden/ familie: echte steun kun je vinden wanneer je anderen om je heen heb waarbij jij je verhaal kunt doen. Daarbij is bindingsangst en verlatingsangst een universeel begrip. Bijna iedere relatie heeft hiermee te dealen. Ga er over in gesprek en stel vragen hoe andere koppels ermee omgaan.
 • Zorg voor begeleiding. Door middel van deze online training leer je omgaan met bindingsangst en de dynamiek van aantrekken en afstoten. Je leert patronen herkennen, communicatietechnieken toepassen en krijgt inzicht in jouw rol in de relatie. Je gaat op andere manieren handelen in moeilijke situaties.
aantrekken-afstoten

Minder aantrekken en afstoten, meer verbinding

Helemaal loskomen van aantrekken en afstoten is een moedig streven. Vaak komt afstoten nadat jij of je partner getriggerd worden. Het overlevingsmechanisme a.k.a. de automatische piloot neemt het over. Afhankelijk van de hechting in je jeugd en de situatie zie je verschillende soorten reacties van jou of je partner. Aanvallen, in de verdediging schieten, aanpassen, vluchten, bevriezen zijn allemaal primaire reacties wanneer je getriggerd wordt. En die triggers die blijven terugkomen in je relatie. Daar kun je niks aan doen. Geen één relatie is 100% triggerproof. Dat bestaat simpelweg niet.

De vraag is alleen: hoe ga je er mee om? Stoot je je partner af? Of blijf je verbonden? Jij kan het verschil maken. Maar dat vraagt wel eerst bewustwording en dan actie. En die actie kun je alleen maar maken wanneer je bewust wordt van je eigen gedrag op de trigger. Een goede eerste stap staat hierboven.

Wij (Lotte & Rory) hebben jarenlang in de dynamiek van aantrekken en afstoten gezeten. We ervaren nog steeds triggers in ons dagelijks leven, maar weten hier veel beter mee om te gaan. Dat vraagt tijd, aandacht en veel moeite. Maar, oefening baart kunst. Om andere koppels verlichting te brengen hebben we onze lessen in een online training gepropt.

Aangetrokken

Heb je zelf te maken met bindingsangst of wil je er meer over weten?

Bekijk deze artikelen:

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Ik kies jou