aantrekken-partner

Ik voel me niet aangetrokken tot mijn partner, en nu?

Artikel uit de categorie:

”Ik voel me niet aangetrokken tot mijn partner.”

Na verloop van tijd horen we veel partners dit zeggen.

Hoe zit het in jouw relatie? Wat gaat er in jou om? Waarom ben je niet meer aangetrokken tot je partner? Je zult misschien wel denken: ”is er iets mis met mij?” Is mijn relatie over?” Het is volkomen normaal om voor een bepaalde tijd niet aangetrokken te zijn tot je partner. Maar wat is de oorzaak? Hoe ga je ermee om? En wat kun jij er aan doen?

Eerst wel aangetrokken, nu niet meer…

Wanneer je verliefd wordt, voel je een sterke aantrekkingskracht tot de ander. Is aantrekkingskracht dan verliefd zijn? Nee, maar verliefd zijn zorgt wel voor aantrekkingskracht. Als je verliefd bent wordt het hele beeld van de ander geromantiseerd. Je zit op de roze wolk en je hebt het gevoel dat je samen de hele wereld aankunt. Maar na een paar jaar samen is dat wel anders. Er zijn veel dingen verandert en je voelt je minder aangetrokken tot je partner. Misschien voel je de aantrekkingskracht helemaal niet of heb je het nooit heel sterk gevoeld. Dit kan verwarrend zijn en vragen oproepen.

Is hij/zij wel de juiste partner voor mij? Waarom voel ik me niet aangetrokken?

Allerlei gevoelens van onzekerheid, twijfel en frustratie komen omhoog. En wellicht ook wel bij je partner.

aangetrokken

Het gemis van aantrekkingskracht hoeft gelukkig niet te betekenen dat je relatie ten einde is. Sterker nog: bijna iedere relatie heeft hier mee te dealen. Dit is slechts een uitnodiging om te kijken naar de wortel waarom je je niet aangetrokken voelt. Dat vereist allereerst zelfonderzoek met de juiste vragen.

Waarom voel ik geen aantrekkingskracht?

Aantrekkingskracht in je relatie verdwijnt door verschillende oorzaken. Dit leggen we uit aan de hand van de cirkel van aantrekking, die bestaat uit 3 elementen: fysieke, mentale en emotionele aantrekkingskracht.

Aantrekkingskracht

Je kunt veel makkelijker actie ondernemen als je snapt hoe aantrekkingskracht werkt. Soms ligt die bal bij jou, soms bij ligt die bal bij je partner, maar vaak ligt de bal bij jullie allebei. Laten we dieper ingaan op de 3 elementen van aantrekkingskracht, zodat het helder wordt waar er aan gewerkt moet worden.

Fysieke aantrekkingskracht

De fysieke aantrekkingskracht is weg

Een man en vrouw leerde elkaar kennen in de sportschool en trainde vaak samen.
Ze werden verliefd en kregen een relatie.
Nu, 10 jaar later hebben ze allebei een goede baan, 3 kinderen en een leuk gezin.
De kinderen zitten op hockey en voetbal, de ouders komen niet aan sport toe.
Ondertussen zijn er flink wat kilo’s bijgekomen.
De man heeft vaak zin in intimiteit, de vrouw minder.
Zij is onzeker over haar eigen lijf en vindt haar man niet meer zo aantrekkelijk.

niet-aangetrokken

Als je je fysiek niet aangetrokken voelt tot je partner kan dat te maken hebben doordat zijn/ haar lichaam er minder aantrekkelijk uitziet. Drukte, stress, vermoeidheid of andere levensomstandigheden zorgen ervoor dat we minder goed voor ons lichaam zorgen. Jij of je partner zijn hier getuige van. Niet alleen lichaamsbouw heeft te maken met fysieke aantrekkingskracht, maar ook lichaamshouding, non-verbale communicatie, uiterlijke verzorging en de manier hoe je je kleed. Al deze dingen hebben invloed op de mate dat je je aangetrokken voelt tot je partner. Hoe werkt dat bij jou? Hoe belangrijk is het uiterlijk van je partner? Welke aspecten vindt jij belangrijk als het gaat om fysieke aantrekkingskracht. Schrijf dit eens op en ga in gesprek met vrienden, familie of misschien wel je partner.

Geen fysieke intimiteit

Wanneer je te druk bent met werk of je bent full-time huisvrouw, moeder en de regelneef kan dit leiden tot een onbeschikbaarheid naar je partner. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Door deze dagelijkse drukte is er weinig tijd voor intimiteit samen. Vroeger kon je niet van elkaar afblijven, maar nu is het uniek wanneer jullie fysiek intiem zijn. Wanneer je elkaar alleen maar ziet en spreekt als twee huisgenoten zal de fysieke aantrekkingskracht langzaam steeds minder worden. De vermindering van (de zin in) seks heeft impact op jullie relatie.

Angst voor intimiteit

Geen fysieke intimiteit in de relatie kan ook een andere reden hebben. Bijvoorbeeld omdat jij of je partner in het verleden gekwetst is en bang is om opnieuw gekwetst te worden (door bijvoorbeeld overspel). Dit heeft veel invloed op de aantrekkingskracht in jullie relatie. Er komen veel onzekere gevoelens bij kijken en intimiteit is een terrein van negatieve spanning geworden.

aantrekken-afstoten

Mentale aantrekkingskracht

Hoe we over de ander denken: persoonlijkheid en eigenschappen

Aantrekkingskracht op mentaal vlak heeft alles te maken met rationele vermogen hoe we over de ander denken. Dit is heeft raakvlak met fysieke aantrekkingskracht, want stel: jij wordt aangetrokken tot een fijn lichaam en jouw partner heeft een fijn lichaam omdat zij sport en gezonde voeding eet, dan voel je je mentaal aangetrokken tot haar omdat dit in jouw ogen aantrekkelijk is. Maar stel: jouw partner is slank omdat dit komt doordat ze maaltijden overslaat en niet goed voor zich zelf zorgt, dan is de fysieke aantrekkingskracht misschien wel aanwezig, maar mentaal gezien is dit niet aantrekkelijk. Je denkt: ”zij zorgt niet goed voor haarzelf” en dus voel je je mentaal niet aangetrokken tot haar.

Hou er ook rekening mee dat jij en je partner in verloop van tijd veranderen. Niet alleen in uiterlijk, maar ook qua persoonlijkheid, eigenschappen en interesses. Soms lijkt het alsof jullie uit elkaar groeien. Misschien hebben jullie verschillende doelen en dromen voor de toekomst. Jouw perceptie van je partners veranderingen zorgt voor meer of minder aantrekkingskracht.

Jouw mening telt: gedrag

Jouw mening over wat je partner in het leven doet en welke keuzes je partner maakt, bepaalt hoe aangetrokken je je voelt tot je partner. Misschien heeft hij een baan waar hij ongelukkig van wordt, maar hakt de knoop niet door om iets anders te zoeken. Dat maakt hem een stuk minder aantrekkelijk dan wanneer hij zijn gevoel volgt en een andere leuke baan regelt. Hetzelfde geldt wanneer zij telkens te laat komt voor haar werk of andere afspraken. Ze baalt, maar verandert haar gedrag niet. Je zou het aantrekkelijker vinden wanneer ze haar gedrag verandert en zorgt dat ze iedere keer op tijd komt. Dit wil overigens niet zeggen dat je partner zich heeft aan te passen, maar wees je wel bewust van jouw perceptie en mening op gedrag. Gedrag is alles wat je van de buitenkant ziet. Als je een laagje dieper gaat, dan kom je uit bij kernwaardes.

Verschillende kernwaardes

Gedrag komt voort uit hetgeen wat jij allerbelangrijkst vindt als persoon. Dit zijn jouw kernwaardes. Als jij ‘vrijheid’ het allerbelangrijkste vindt in het leven dan ga je totaal anders om met tijd, geld en relaties, dan wanneer jij ‘verantwoordelijkheid’ het hoogst in waarde schat. Jij en jouw partner hebben allebei kernwaardes, die als het goed is verschillen van elkaar (in meer of mindere mate). Deze kernwaardes bepalen jullie gedrag. Natuurlijk spelen emoties en andere factoren ook een rol, maar laten we nu focussen op kernwaardes en de invloed op aantrekkingskracht. Stel jij vindt verantwoordelijkheid belangrijker dan vrijheid en je partner vindt dat andersom, dan hebben jullie andere prioriteiten. Dit kan enorm botsen. Wanneer dit botst en je kunt er geen vrede mee vinden, dan zul je je automatisch minder aangetrokken voelen tot je partner. Het is dus belangrijk om jullie kernwaardes helder te krijgen. Wil je dat op een leuke manier achterhalen? Klik dan hier. Wanneer jullie kernwaardes zichtbaar zijn en bespreekbaar worden, dan is het ook makkelijker om elkaars drijfveren te begrijpen. Door elkaars verschillen te omarmen, ontstaat er weer aantrekkingskracht.

Even een interessant weetje: de verschillende kernwaardes die nu botsen in jullie relatie, was vroeger hetgeen wat de ander zó aantrekkelijk maakte.

Communicatie

Communicatie zorgt voor verbinding en door verbinding ontstaat er aantrekkingskracht. Kijk maar hoe aangetrokken je wordt tot iemand waarmee je op 1 lijn ligt. Stel je ligt niet op 1 lijn door miscommunicatie, ontstaat er afstand. En afstand verstoord de aantrekkingskracht. Communicatieproblemen vormen een negatieve sfeer. Meningsverschillen en misverstanden kunnen er altijd zijn, maar de manier hoe jullie er mee omgaan bepaalt de mate van aantrekking. Voel jij je aangetrokken wanneer je partner voor de zoveelste keer in de verdediging schiet? Voel jij je aangetrokken wanneer je partner wegloopt wanneer je hem confronteert over iets belangrijks? Voel jij je aangetrokken wanneer je het gevoel hebt dat je partner niet naar je luistert? Vast niet. Communicatie heeft veel invloed op hoe je over je partner denkt en hoe je je mentaal aangetrokken voelt. Dit heeft ook raakvlak met emotionele aantrekkingskracht.

Aangetrokken

Emotionele aantrekkingskracht

Emotionele draagkracht

Emotionele aantrekkingskracht gaat over hoe emotioneel veilig je je voelt bij je partner. Heb je het gevoel dat je alle emoties kunt uiten bij je partner? Wordt je emotioneel gedragen door je partner wanneer je niet lekker in je vel zit? Heb je het gevoel dat je wordt geliefd en gewaardeerd door je partner? Vertrouw je je partner met je diepste gevoelens en gedachtes? Hoe groot is het emotioneel draagvlak van je partner? Hoe gaat je partner om met zijn eigen emoties en gevoelens?

Al deze dingen vormen de emotionele aantrekkingskracht. Wanneer je uitbarst in een huilbui en je partner wijst je af, dan zul je je partner ook eerder afstoten dan naar je toe trekken. Als je partner telkens een mening heeft over jouw gevoelens die je deelt, zul je je opnieuw eerder afgestoten dan aangetrokken voelen. Het gevoel van verwaarlozing of gebrek aan waardering is een killer voor aantrekkingskracht.

Vraag jezelf af hoe beschikbaar je partner is op emotioneel vlak. En wat doet dat op gebied van aantrekkingskracht? Ben je hier tevreden over? Wat verwacht je van je partner? Zijn deze verwachtingen realistisch of heb je je verwachtingen bij te stellen? Dit zijn vragen die je verder kunnen helpen om meer inzicht te krijgen over de emotionele aantrekkingskracht tussen jou en je partner. Ga hierover in gesprek met je partner. Mocht je je daar niet veilig genoeg bij voelen, praat dan met een vertrouwenspersonen of een coach. Wanneer je alles voor jezelf houdt dan gaat het rotten van binnen. En dat zou rot zijn.

Beschikbaarheid en bereidheid

Als je relatie te voorspelbaar of saai is, kan dit leiden tot een gebrek aan interesse en aantrekkingskracht. Dit gebeurd al snel wanneer jullie opgeslokt worden door de BV thuis (werk, huishouden, kids, gezinsleven, etc.) en geen tijd investeren in tijd samen. Er worden geen nieuwe ervaringen gedeeld en jullie missen de diepgang samen. Hierdoor worden andere mannen of vrouwen in jullie omgeving soms aantrekkelijker dan je eigen partner. Je verliest de aandacht in je eigen relatie. Jullie zijn niet beschikbaar voor elkaar en daardoor wordt je eerder een zeurpiet of ga je het ergens anders zoeken. Het gaat bij deze oorzaak dus vooral om geen dingen samen doen.

De grote illusie van aantrekkingskracht

Nu zou het natuurlijk fantastisch zijn als je op ieder vlak aangetrokken wordt tot je partner. De realiteit is echter anders. Ja, toen jullie verliefd waren is de kans groot dat je zowel fysiek, mentaal als emotioneel aangetrokken wordt dankzij de roze wolk. Maar dat is van korte duur. Je partner ga je steeds beter leren kennen, steeds vaker zien en de nieuwigheid gaat er langzaam van af. Je kunt onmogelijk tot je laatste dag op ieder front aangetrokken worden tot je partner. Zo werkt het gewoon niet. Het lichaam wordt ouder, persoonlijkheden veranderen en gebeurtenissen hebben invloed op je emoties. De aantrekkingskracht in je relatie is altijd in beweging. Verwacht dus ook niet dat een relatie alles te bieden heeft van wat jij aantrekkelijk vindt.

Het gaat er om dat je tevreden kunt zijn met wat je hebt. Kijk ook naar wat er wél is. En als je niet tevreden kunt zijn op een bepaald gebied, dan is er iets nodig om dat te veranderen.

Aantrekkelijk

Aantrekkingskracht kun je beoefenen

Ken je de 5 talen van de liefde? Dit zijn 5 verschillende talen hoe je liefde kunt communiceren. Wanneer jullie allebei een andere liefdestaal spreken, zul je ongetwijfeld elkaar mislopen. Gevolg? Geen aantrekkingskracht. De andere kant ervan: Wanneer je de liefdestaal van je partner leert, wordt het eenvoudiger om echte verbinding te maken. Door deze taal te spreken, voelt je partner zich geliefd en gewaardeerd, en dit geldt ook andersom. Bij onze begeleiding van koppels die moeite hebben met het geven en ontvangen van liefde, merken we dat inzicht in de vijf talen van liefde een wereld van verschil maakt.

Aantrekkingskracht verliezen: de impact

Niet aangetrokken voelen tot je partner heeft invloed op je relatie en de emotionele verbondenheid tussen jullie. Eindeloos getwijfel, onrust, frustratie, verdriet en teleurstellingen zorgen voor een negatieve spiraal naar beneden. En wat gebeurd er door de negatieve spiraal? Je ziet vaak twee verschillende mechanismes.

  1. Je brengt meer shit in de relatie en gaat klagen over alles wat er ontbreekt aan je partner. Je klaagt tegen je partner of je klaagt over je partner met anderen.
  2. Je neem je shit mee buiten de relatie. Alle gebreken vul je op met iets externs. (Denk aan vreemdgaan, alcohol, feesten, drugs, gokken, porno etc.)
Aantrekken

Beide brengt linksom of rechtsom meer spanning op de relatie. Naarmate de tijd verstrijkt neemt de aantrekkingskracht alleen nog maar meer af en wordt je eerder huisgenoten van elkaar dan een liefdeskoppel. Het gebrek aan aantrekkingskracht zorgt voor een afname van intimiteit en seksuele activiteit tussen jullie.

Vooral het opvullen; zoeken van affectie en intimiteit buiten de relatie kan onmenselijk veel emotionele schade brengen bij de partner die trouw blijft.

Herstellen van aantrekkingskracht in je relatie

Aantrekkingskracht gebeurd in het begin van je relatie vanzelf. Maar nu is dat anders. Je zult moeten werken aan de aantrekkingskracht binnen jullie relatie. Neem de tijd en moeite om eens goed te praten met je partner. Hierbij kan professionele begeleiding een toegevoegde waarde zijn.

Het erkennen en aanpakken van deze gevoelens kan de relatie een nieuwe kans geven. Het leidt tot open communicatie tussen jullie en maakt ruimte voor veel nieuwe inzichten. Door samen te werken aan oplossingen en veranderingen in de relatie, kan de aantrekkingskracht tussen jullie worden hersteld.

Aantrekkingskracht herstellen kan tijd en toewijding vergen, maar het is de moeite waard als je de relatie wilt behouden. Onthoud dat het normaal is om ups en downs te hebben in elke relatie en dat het belangrijk is om de tijd te nemen om aan deze uitdagingen te werken.

aantrekkingskracht

Tips voor het gebrek aan aantrekkingskracht in je relatie

Erken en bespreek het probleem

Het is belangrijk om het gebrek aan aantrekkingskracht te erkennen en bespreekbaar te maken met je partner. Ander kan je partner je niet helemaal volgen. Probeer te begrijpen waarom je je niet meer aangetrokken voelt en deel deze gevoelens met je partner. Je partner wordt er daardoor bewust van en zal mogelijk ook een beweging willen maken.

Praat erover

Een goede communicatie is essentieel in elke relatie. Probeer open en eerlijk te praten met je partner over wat je nodig hebt en wat je verlangens zijn. Door te luisteren naar je partner en te begrijpen wat zijn/haar behoeften zijn, kun je samenwerken aan het herstellen van de aantrekkingskracht. Heb je moeite met het openen van deze thema’s? Dan kun je altijd hulp inschakelen van een relatiecoach of therapeut.

Creëer nieuwe ervaringen

Een gebrek aan aantrekkingskracht kan soms worden veroorzaakt door verveling. Onderneem nieuwe activiteiten met je partner, ga samen op reis, probeer nieuwe hobby’s, ga samen sporten, etc. Het delen van nieuwe ervaringen kan helpen om de band tussen jullie te versterken.

Neem de tijd voor elkaar

Maak vaker tijd voor elkaar en geniet van elkaars gezelschap. Doe het spontaan of neem het voortouw door iets in te plannen. Schakel je telefoons en andere afleidingen vaker uit. Zie elkaar, hoor elkaar, voel elkaar. Stop met elkaars huisgenoten te zijn en breng wat meer romantiek in de dagelijkse sleur.

Wees intiem en stel je open

Fysieke intimiteit is een belangrijk onderdeel van elke relatie. Probeer te werken aan het verbeteren van de fysieke connectie tussen jullie. Dit kan bijvoorbeeld door elkaar te masseren, vaker een dikke zoen of knuffel te geven. Je kunt ook experimenteren met nieuwe seksuele activiteiten of samenwerken aan een gezonde levensstijl. Wanneer jullie hard werken om een fit, gezond lijf te bouwen worden jullie veel aantrekkelijker voor elkaar.

Werk aan jezelf

Als je niet goed in je vel zit, kan dit een negatief effect hebben op je relatie. Werk aan je eigen zelfvertrouwen en zorg goed voor jezelf. Dit kan helpen om jezelf aantrekkelijker te maken voor je partner en de aantrekkingskracht te herstellen. Investeer in zelfkennis en begrijp jullie relatie-dynamiek. Met deze online training begrijp je veel beter wat er gebeurd in de dynamiek van aantrekken en afstoten.

aantrekkingskracht-partner

Aantrekken en afstoten: het actieplan wanneer je je niet aangetrokken voelt tot je partner

Het actie plan:

  1. Onderzoek en schrijf op waarom je niet aangetrokken voelt. Wat zijn de oorzaken van het verlies in aantrekkingskracht?
  2. Wat is jouw aandeel en wat is het aandeel van je partner?
  3. Hoe maak je dit bespreekbaar?
  4. Wat zijn jouw/jullie acties?
  5. Hoe ziet jullie ideale toekomst eruit?
  6. Go for it.

Onthoud: het herstellen van aantrekkingskracht in een relatie kost en tijd en inspanning. Maar als jullie beide bereid zijn om eraan te werken, kan het jullie relatie sterker en gezonder maken dan ooit tevoren.

aantrekken-afstoten

Relatie zonder chaos?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen met een partner die twijfelt…

© 2024 Ik kies jou