Aanpassen in je relatie

Artikel uit de categorie:

Wat is aanpassen?

Het vermogen om jezelf aan te passen zorgt ervoor dat je in situaties kunt (over)leven. Aanpassen is een eeuwenoud overlevingsmechanisme dat iets of iemand in staat stelt om mee te bewegen met de leefomgeving. Je kunt je gedachtes aanpassen, je gedrag en zelfs gevoelens en emoties. 

Aanpassen in je relatie

Iedereen in een relatie zal zich op sommige momenten moeten aanpassen. Relaties vragen om flexibiliteit en soms is het nodig om wat water bij de wijn te doen. De vraag is alleen: vanuit welke bron pas jij je aan? Als aanpassen vanuit samenwerking en gelijkwaardigheid gaat is het een hele andere energie dan aanpassen vanuit een overlevingsmechanisme. Veel relaties gaan kapot omdat één of beide partners zich continu aanpast om te (over)leven.

Symptomen van het overlevingsmechanisme aanpassen

  • Je spreekt je niet meer uit tegen over je partner
  • Je gaat met alles akkoord wat je partner vindt, zegt of doet
  • Je accepteert hoe het verloopt, ookal kost het je tijd, energie en moeite
  • Je gaat confrontatie uit de weg en je wilt niet dealen met negatieve consequenties
  • Je blijft niet staan bij jouw mening, gedrag en jouw waarden en normen
  • Je geeft snel toe en biedt makkelijk je excuses aan
partner-aanpassen

Is aanpassen goed of niet goed?

Tot een zekere hoogte is aanpassen heel nuttig. Het geeft je de mogelijkheid om dingen anders te doen en anders te ervaren. Het laat je nieuwe perspectieven zien en geeft dus ook ruimte voor groei. Daarbij voorkom je conflicten en wordt niemand snel getriggerd binnen de relatie. De andere kant hiervan is dat je je zoveel aanpast dat er geen meer ‘ik’ overblijft. Je identiteit gaat verloren en dus ook je (kern)waarden. Het aanpassen vanuit een overlevingsmechanisme kun je lang volhouden omdat je je eigen behoeftes en verlangens naar de achtergrond aanpassen vanuit een overlevingsmechanisme schuift. het dus een overlevingsmechanisme is. 

Jezelf verliezen in de relatie

Door jezelf continu aan te passen in de relatie sta je je partner toe om zijn/ haar zin door te zetten. Er is geen middenweg. Het gaat zoals je partner het wil. Wanneer dit telkens gebeurt en je doet continu consessies, dan zul je steeds meer opgeven wat je belangrijk vindt. 

  • Je gaat niet meer naar de sportschool, omdat je je vrije tijd optimaal wel spenderen met je schatje.
  • Je gaat op verjaardag bij je schoonfamilie, in plaats van dat je alleen thuis even geniet van ’niks doen’.
  • Je eet voor de 3e keer deze week wat frietjes, omdat je partner dat zo lekker vindt. Maar eigenlijk hunker je naar gezonde salades en wat bewustere voedingskeuzes.

Na verloop van tijd herkennen je ouders, je vrienden, je collega’s en zelfs je buurman je niet meer. Ze zien een totaal andere jij, dan dat ze eerst zagen. Je geeft alles op om je partner te ‘pleasen’.

Waarom ben ik mezelf aan het aanpassen?

Het doel van aanpassen is veiligheid. Het zorgt ervoor dat je moeilijke situaties uit de weg gaat en de makkelijke weg kiest. Zo weinig mogelijk confrontatie aangaan. Het zou kunnen dat je handelt vanuit je innerlijk kind. Toen leerde je dat het beter was om confrontatie uit de weg te gaan, dan op te zoeken. Dat zou kunnen met dominante ouders of vervelende consequenties bij bepaald gedrag. 

”Liever mezelf aanpassen, dan dat ik de volle laag krijg.” 

Aanpassen vanuit angst of liefde?

Aanpassen kan je ver brengen. Het geeft ons de mogelijkheid om met verschillende culturen om te gaan en deel te nemen met allerlei sociale groepen. Je kunt het bewust inzetten, zodat je samenwerkt met het aanpassingsvermogen. Maar wanneer je systematisch confrontaties en consequenties vermijd in je relatie(s) door aan te passen dan handel je vanuit angst.

aanpassen-relatie

Stoppen met aanpassen in de relatie

Wanneer je een bepaalde grens hebt bereikt en je niet meer wil/ kan aanpassen, dan zul je je grenzen duidelijk moeten aangeven. Wanneer je dit doet blijf je trouw aan je authentieke zelf en je kernwaardes (dat wat jij het allerbelangrijkst vindt). Je spreekt jezelf uit en communiceert je binnenwereld wanneer er iets dwarszit. Door duidelijk te communiceren wat jouw kant van het verhaal is kun je makkelijker een middenweg vinden. In de relatie zul je je vaak moeten aanpassen in verschillende situaties, maar het geeft een hele andere lading wanneer je het doet vanuit angst of liefde. 

Herkenning en erkenning

Mocht je delen van dit overlevingsmechanisme bij jezelf herkennen en dit patroon willen doorbreken, aarzel niet om hulp te vragen. Je kunt heel makkelijk en snel een vrijblijvende 1:1 call met Lotte inplannen om te kijken wat jouw volgende stap is. Zij helpt je graag verder!

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Ik kies jou