miscommunicatie-relatie

Voorkom miscommunicatie in je relatie

Artikel uit de categorie:

Stel dat je iets vertelt aan je partner, wat bij je partner heel anders is aangekomen. Of het nu over een verhaal, afspraak of een mededeling gaat, de ontvanger heeft iets anders ontvangen dan de zender bedoelt heeft. Jullie communiceren langs elkaar heen of begrijpen elkaar verkeerd. Dat je soms totaal wat anders bedoelen dan dat je partner opvat, gebeurd wel vaker. Maar het dagelijks terugkeren van miscommunicatie is tijdrovend en zeer vermoeiend. 

miscommunicatie

Waarom triggert miscommunicatie?

Het kost wat extra tijd en energie wanneer je langs elkaar heen communiceert. Maar waarom triggert dat zo erg in je relatie? Dat is een goede vraag om zelf eerst stil te staan bij jouw antwoord, zodat het helder wordt waarom het specifiek jou triggert. 

‘Waarom triggert miscommunicatie zo erg in je relatie?’’

Voor de meeste koppels zijn begrip en erkenning belangrijke ingrediënten om je verbonden te voelen met je partner. Wordt je verkeerd begrepen, dan staat de verbinding op het spel. Het lukt maar weinig mensen om zich onbegrepen en niet erkent te voelen in hun relatie en nog steeds verbonden te voelen met hun partner. Dus begrip en erkenning zijn belangrijk. Goede communicatie is de brug die daarvoor zorgt. Je kunt veel problemen in communicatie met je partner voorkomen, maar er zullen altijd nieuwe momenten van miscommunicatie ontstaan. Het gaat dus niet alleen om het voorkomen. Je wilt ook leren hoe je beter met miscommunicatie om kunt gaan. 

miscommunicatie-partner

Hoe ga je om met miscommunicatie tussen jou en je partner?

6 tips voor miscommunicatie:

  • Accepteer de feiten: de ene vergeet sneller dingen dan de ander (vaak de man). Soms versta je elkaar niet. Door de huidige situatie te accepteren zoals die is, komt er meer rust in jullie communicatie. Jullie weten wat je aan elkaar hebt, zonder de ander hoeven te veranderen. Wanneer je elkaar niet accepteert komt er sneller strijd, het geduld raakt op en dat bevordert te communicatie niet. Accepteren = leren.
  • Beter luisteren: Weinig mensen kunnen echt goed met onverdeelde aandacht luisteren. Er zijn vaak tientallen andere afleidingen, gedachtes en oordelen gaande wanneer er één van jullie aan het woord is. Echt goed luisteren is wanneer je alles aan de kant zet, ook je telefoon. Wanneer je één en al oor bent voor de ander zonder te onderbreken kun je de ander echt horen. Zo heb je minder kans dat je het misvat.
  • Ventileer opgebouwde frustraties op een gezonde manier: laat de frustratie uit het verleden los. De frustratie van 3 seconden geleden en de frustratie van 10 jaar geleden. Met frustratie is de kans op miscommunicatie groter. Je zit al in elkaars triggerzone, dus je bent gespitst op bepaalde woorden en gedrag van je partner. 

”Let it go and the communication will flow.”

  • Praktische tip: Maak duidelijke afspraken, schrijf dingen op. Maak een systeem hoe je misverstanden voorkomt. Deel je agenda, app elkaar afspraken of maak een overzichtelijke planning in huis. Zorg dat je je huidige miscommunicatie kan tackelen door een nieuwe manier van samenwerken. Als je zwart op wit hebt wat er gezegd is over planning en afspraken, dan hoe je niet te discussiëren dat iets wel of niet is gezegd.
miscommunicatie-relaties
  • Meta-communicatie: Je kunt na bepaalde situaties het hebben over jullie communicatie. Wat werkte lekker? Wat werkte niet? Bespreek elkaars perspectieven. Sta open voor elkaar. Je kunt hier veel van leren, zeker om ook in te zien dat jij het op een andere manier kunt doen. Als je partner dit ook doen, dan leren jullie steeds beter elkaars taal te praten en te verstaan. Extra tip: Bespreek dit wanneer jullie beide een vorm van neutraliteit en rust ervaren. Je kunt je voorstellen dat zo’n gesprek makkelijk misgaat, wanneer je hoog in emoties zit of snel getriggerd wordt.
  • Lees boeken over communicatie: Er zijn wereldwijd zoveel koppels met dezelfde struggles en er zijn zat boeken geschreven die je meer inzicht geven in de communicatie fouten. Het boek: mannen van Mars, vrouwen van Venus is er één van. In dit boek wordt smakelijk beschreven hoe vrouwen en mannen ander zijn en anders communiceren. Zeker een aanrader.

Conclusie over miscommunicatie in je relatie

Veelvoorkomende triggers in liefdesrelaties ontstaan in miscommunicatie. Het kan jullie verder uit elkaar brengen, maar het kan je ook veel inzichten geven wat wel of niet werkt. Al het oncomfortabele dient altijd een doel. Gebruik het oncomfortabele als leerschool en jullie groeien dichter bij elkaar, mits je bereid bent van elkaar wil leren. 

Ondersteunende artikelen 

Persoonlijke hulp nodig in communicatie?

Heeft dit blog je aan het denken gezet? Of zoek je hulp hoe je beter met communicatie binnen de relatie om kunt gaan? Contact ons via mail, Instagram of plan eenvoudig een 1:1 call in met Lotte. Wij helpen je graag verder.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Ik kies jou