Wat zijn verwijten?
Beschuldigingen. Verbaal maak je de ander schuldig van iets. Hierdoor leg je de verantwoording volledig bij de ander. Het grootste probleem van verwijten is dat je zelf geen verantwoording pakt. Je ontneemt je eigen groei. Het is echter zo dat een verwijt slechts een perspectief is en niet de absolute waarheid. Waar jouw verwijt op gebaseerd is, kan nogal botsen met de ander. Daarom is het slimmer om op een andere manier te communiceren, waardoor je de verbinding kan versterken in plaats van verbreken.
Wat valt er onder communiceren zonder verwijten?
- Communiceren zonder oordeel
- Communicatie waarbij je verantwoording neemt voor je eigen gevoelens, gedachtes en gedrag
- Communiceren vanuit ‘ik’ of ‘mij’
Verwijten binnen je relatie
Verwijten zijn één van de meest voorkomende communicatie problemen in de relatie. Een interessante stelling is:
Hoe meer verantwoordelijkheid in de relatie, hoe makkelijker er verwijten gemaakt worden
In een vrije, open relatie waarin je weinig tot geen verplichtingen, afspraken of binding hebt, zul je niet zo snel verwijten tegenkomen dan in een relatie waarin je samenwoont, kinderen hebt en allerlei andere verantwoordelijkheden. Bij veel relaties worden er meer verwijten gemaakt waar er sprake is van meer verantwoordelijkheid, dan bij vrijere relaties.
Meer verantwoording = meer verwijten
Doordat je meer verantwoordelijkheid deelt, is het nodig dat je allebei weet: wie doet wat en wanneer. Wanneer deze verantwoordelijkheid niet duidelijk gecommuniceert is of een beetje in het midden ligt, dan is het vaag wie er verantwoordelijk is. Zo kunnen er onrealistische verwachtingen ontstaan.
- Je gaat samen op reis. Er zijn veel gesprekken geweest over het mooie Costa Rica waar jullie heen gaan, maar er is weinig besproken over de reis. Jullie hebben de spullen allemaal ingepakt en 6 uur voor vertrek vraag je: heb jij ingecheckt? Je partner zegt: ‘’nee, dat zou jij toch doen?’’. Maar jij weet van niks. Wie is er verantwoordelijk…???
Doordat er verantwoordelijkheid is ( of dat nu gaat over samenwonen, kinderen of van A naar B reizen) vergt het ook een goede communicatie met je partner om duidelijk te krijgen:
- Wie is verantwoordelijk voor welk deel?
- Wat zijn de afspraken?
- Hoe helpen we elkaar?
Oorzaken waarom we communiceren met verwijten
- Onduidelijke afspraken
- Onrealistische verwachtingen
- Geen verantwoording pakken voor je eigen aandeel
- Oordelen hebben over anderen
- Ongelijkwaardigheid: Je plaatst jezelf hoger of lager dan de ander
Waarom wil je communiceren zonder verwijten?
Allereerst: verantwoording pakken. Door je vinger te wijzen naar je partner, leg je de kracht om te veranderen en te ontwikkelen buiten jezelf. Verwijten maken je partner schuldig voor zijn gedrag. En waarom? Omdat je het waarschijnlijk niet eens bent met je partner. Eigenlijk noem je je partner fout. Je hoopt dat je partner dat inziet en veranderd. Zelfs als je partner meebeweegt, kun je jezelf afvragen of je je partner wel wilt veranderen door middel van verwijten?
Keer verwijten om naar groei
Door je vinger te wijzen naar jezelf, leg je de kracht om te veranderen bij jezelf. Je neemt verantwoording voor je eigen gevoelens, gedachtes en gedrag. Je staat meer open voor andere perspectieven, waardoor je nieuwe dingen leert. Je kunt nog steeds grenzen aangeven wat je wel of niet prettig vindt, zonder dat je verwijten maakt dat je partner het verkeerd doet. Hierdoor geef je de ander ruimte en kan zelf zijn eigen keuzes maken.
Hoe voorkom je verwijten?
Het is vooral belangrijk om jezelf bewust te maken van je eigen verwijten. Dus hieronder twee opdrachten:
- Schrijf alle verwijten op die jij over je partner of anderen maakt
- Laat je partner of anderen ook alle verwijten opschrijven die ze van jou horen
Hierdoor heb je meteen inzichtelijk welke dingen jij aan anderen verwijt. Vervolgens gaat dit bewustzijns-proces verder doordat je in het dagelijkse leven vaker gaat opletten wanneer je geneigd bent om verwijten te maken. Misschien gebeurd het sneller wanneer je helemaal kapot bent na een dag hard werken. Doordat je bewust wordt van de ‘’verwijt-momentjes’’ kun je handelen. Kijk naar de onderliggende behoeftes of verlangens op de verwijt-momentjes. Dan zul je zien dat heel iets anders wilt, dan dat je iemand anders de schuld geeft van iets. Communiceer deze behoeftes en verlangen met je partner of iemand anders die bij je in de buurt is. Je zult merken dat er nieuwe situaties ontstaan waarbij je verantwoording pakt voor je eigen gevoel in plaats van dat je iemand anders verantwoordelijk maakt voor je eigen gevoel.
Communiceren zonder verwijten vraagt tijd en aandacht
Als je wilt communiceren zonder verwijten zul je goed moeten letten op je communicatie. Welke woorden gebruik je? Hoe komen deze over? Ook wil je altijd kijken wat de bron is van het verwijt die je maakt. Het ligt vaak dieper dan wat er aan de oppervlakte te zien is.
Verwijten zijn een mooie spiegel
Vaak zijn verwijten aanwezig in jouw eigen gedrag. ”It takes one to know one’’. Het valt je op omdat het ook in jou zit. Ga na wat jij zelf ook doet in het lijstje van verwijten over je partner. Zo zie je dat een verwijt vaak een mooie spiegel is op je eigen gedrag. Dit zijn blinde vlekken. Je ziet ze snel bij anderen, maar bij jezelf wil je ze bewust of onbewust niet onder ogen zien.
Mijn partner verwijt ook
Leuk die eigen ontwikkeling, maar knap lastig wanneer je partner ook verwijten maakt naar jou. Wat kun je doen? In dit blog ‘mijn partner verwijt alles‘ bekijken we het van de andere kant.
De kracht van communicatie in je relatie
Wanneer je zonder verwijten kunt communiceren zorgt het voor veel meer verbinding tussen jou en je partner. Er ontstaan minder triggers en je pakt veel meer verantwoordelijkheid voor je eigen deel. Wij (Rory & Lotte) hebben ook veel moeten communiceren met elkaar. We zijn wekenlang 24/7 met elkaar geweest hebben non-stop gewerkt aan ons bedrijf. Veel verantwoordelijkheden, waardoor we veel moesten communiceren. En tja, daar waren genoeg verwijten die voorbij vlogen. Uiteindelijk zijn we na veel oefenen, vallen en opstaan steeds beter geworden in onze communicatie en helpen nu zelfs andere koppels hier mee met persoonlijke begeleiding en Relatie Retreats.