Relatieweekend

Relatieweekend: tekenen dat je relatie het nodig heeft

Artikel uit de categorie:

Een relatieweekend, hartstikke leuk natuurlijk. Maar wanneer begin je aan zoiets? Wanneer is het de juiste tijd om een relatieweekend in te plannen? De interesse is er, maar is het echt nodig? Daar kom je snel genoeg achter…

Welk koppel ben jij?

Er zijn 2 type koppels die zich aanmelden voor een relatieweekend. Koppels die in de shit zitten en koppels die de shit vóór willen zijn. 

Koppels die in de shit zitten

Het koppel wat in de shit zit heeft relatieproblemen. Dat wil zeggen dat er problemen zijn die steeds terugkomen en waar je samen niet uit komt. De relatie heeft veel impact op je gevoel van geluk, waardering en levenslust. Je voelt dat de relatie je belemmert en niet versterkt als persoon. Natuurlijk kan dit in iedere relatie wel eens zo voelen, maar wanneer je ‘in de shit zit’ heerst dit gevoel er al jaren. Dit kan komen door communicatieproblemen, verschillende verlangens of intense gebeurtenissen die niet verwerkt zijn. Het koppel wat in de shit zit kan elkaar moeilijk vinden en groeien steeds verder uit elkaar. Er moet echt wat gebeuren om op een liefdevolle, vredige manier verder te gaan met de relatie. 

Tekenen dat je in de shit zit:

 • Jij of je partner voelt zich niet veilig bij de andere partner
 • De man voelt zich vaak niet gerespecteerd en de vrouw voelt zich vaak niet geliefd
 • Jij en je partner worden continu getriggerd en halen het ergste bij elkaar naar boven
 • Er is weinig intimiteit en dat veroorzaakt veel spanning bij jou of je partner
 • Jij of je partner twijfelt om verder te gaan met jullie relatie
 • Miscommunicatie zorgt ervoor dat de boel escaleert en belandt in een heftige ruzie
 • Jij of je partner hebben moeite om terug te komen op gevoelige onderwerpen die een negatieve ondertoon vormen in jullie interactie
relatieweekend

Koppels die de shit vóór willen zijn

Er zijn erg veel koppels die onder deze categorie vallen. Natuurlijk ervaren deze koppels ook wel eens wat frictie, maar hierbij kunnen beide partners het dragen en gaan verder met hun leven. Ze lossen de problemen zelf op, communiceren genoeg en komen altijd weer samen na een ruzie. Dit zijn koppels waarbij het steeds weer op vier poten landt. ‘’Het komt wel goed’’ denken ze. Bij een deel van deze koppels is dat ook een werkelijkheid. 60 jaar gelukkig getrouwd is uniek, maar bestaat zeker. Voor het andere deel van deze koppels zijn er wat dingetjes die knagen. 

‘’De voordeur die net niet lekker opengaat en telkens weer piept wanneer je hem dicht doet.’’ 

Het stoort je wel, maar het is oké. Het duurt een paar seconden en voor je het weet ben je al de deur uit. Het veranderen en oplossen kost net iets te veel tijd en moeite ten opzichte van er gewoon mee leren leven. Maar wel in de wetenschap dat er misschien ooit iets mee gedaan moet worden. Je gaat verder, maar merkt dat het gepiep niet ophoudt. Het wordt meer. Nu hoor je vrienden en familie die op bezoek komen er ook over. ‘’Wat kraakt die deur toch’’. Je antwoordt ‘’Ah joh, dat doet ie al een jaren’’. Het maakt je niet zo veel uit, je bent er ondertussen aan gewend. Op een natte herfstdag waait het heel hard en de voordeur staat toevallig open. Met een harde knal wordt de deur dichtgewaaid en de scharnieren springen los. ’Shit!!!’ Denk je. Midden in een drukke week zit de voordeur los. Het regent en waait, dus het moet echt gefixt worden. 

Wat heb je geleerd van deze situatie?

Relatieweekend

De impact en meerwaarde van een relatieweekend wordt vaak onderschat. Zeker door de categorie koppels die de shit vòòr willen zijn. Vaak beseffen ze niet dat de dingen waar ze tegenaan lopen problemen kunnen zijn. Toch zijn er in iedere relatie wel subtiele probleempjes zoals die krakende voordeur die wat aandacht nodig heeft. Met deze aandacht zal ‘’de voordeur weer soepel opengaan en bij een kleine storm blijven staan’’. Zo werkt het net zo in jullie relatie.

Tekenen dat je niet in de shit zit:

 • Jij en je partner voelen zich veilig, geliefd en gewaardeerd door de ander
 • Je bent merendeels tevreden over je relatie, maar soms mist er wat diepgang
 • Jullie zijn een sterk team samen, maar soms voelt je relatie meer als 2 huisgenoten dan een intiem liefdeskoppel
 • (De meeste) problemen pakken jullie op en communiceren genoeg.

Of je nu tot de koppels behoort die in de problemen zitten of juist vooruit willen lopen op mogelijke strubbelingen, een relatieweekend kan van onschatbare waarde zijn voor elke relatie. Het is een kans om bewust te worden van de patronen en gewoonten die jullie relatie beïnvloeden. Zo leer je ook effectieve manieren vinden om met uitdagingen om te gaan. Of het nu gaat om het oplossen van diepgewortelde conflicten of het voorkomen van toekomstige problemen, een relatieweekend biedt een veilige ruimte om te groeien, te leren en opnieuw verbinding te maken met je partner. Het is een investering in jullie relatie die de moeite waard is, ongeacht in welke categorie jullie jezelf vinden. 

Nog een goede tip van flip: zorg ervoor dat de aanbieders van een relatieweekend afgestemd zijn op jullie behoeften en wensen. Dat voorkomt teleurstelling. Het zou zonde zijn als jullie met veel problemen bij een gezellig relatieweekend aankomen, waar geen tijd of expertise is voor jullie problematiek. En andersom: als jullie zin hebben in een versterkend relatieweekend, maar ineens een weekend lang over al jullie problemen moeten praten terwijl het eigenlijk best goed gaat. Gemiste kans! Dus controleer van tevoren of de organisatoren een match zijn met jullie relatiedynamiek.

Voor een relatieweekend bestaat de perfecte timing niet

Vaak komt een relatieweekend nooit helemaal uit, maar er bestaat wel een goed moment: wanneer jullie er beide tijd voor hebben. Het is belangrijk om samen een datum te prikken en de eerste stap te zetten naar het investeren in jullie relatie. Maak van jullie relatie een prioriteit en plan een relatieweekend in waar jullie samen kunnen groeien, leren en opnieuw verbinding kunnen maken.

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Ik kies jou