Verwijten-partner

Mijn partner verwijt alles

Artikel uit de categorie:

Wat als je partner altijd kritiek op je heeft?

  • ”Je doet dit niet goed, dit had beter gekund”
  • ”Je bent altijd te laat en vergeet alles’’
  • ‘’Altijd dat gezeik van jou, je kunt nooit stil zijn’’
  • ‘’Je hebt weer niets schoongemaakt en niks geregeld”

Dit artikel gaat over de uitdaging dat jouw partner erwijten maakt over jou. Je raakt misschien al snel getriggerd en weet niet hoe je hier mee om moet gaan. De kern van dit artikel gaat er over wat jij kunt doen en niet zo zeer over je partner veranderen. Wil je weten welke stappen je kunt maken? Lees dan vooral verder, want hier leggen we precies uit op een volwassen manier kunt handelen en hoe je vanuit rust grenzen kan aangeven. 

communiceren-verwijten

Hoe reageer je op verwijten?

Voordat we dieper ingaan op wat je kunt doen is het belangrijk dat je bewust wordt van je huidige gedrag. Zo maak je inzichtelijk hoe je reageert op verwijten. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen en schrijf ze op.

  1. Welk gedrag vertoon je nu vaak wanneer je partner verwijten maakt?
  2. Welke verwijten vindt je het ergst? Of reageer je heftig?
  3. Door wat wordt je vooral getriggerd?
  4. Welke verandering wil je maken t.a.v. je reactie?

Je antwoorden

Als het goed is heb je nu al een stuk meer inzichtelijk waar je op wordt getriggerd en welke verandering je wil maken. Neem even tijd om het antwoord van vraag 4 binnen te laten komen. Neem even een minuut stilte en sluit je ogen. Visualiseer de verandering en merk op wat dit doet met je gevoelens, gedachtes en gedrag. 
1 minuut gehad? Mooi. Als het goed is ervaar je een stuk meer rust. Deze oefening kun je vaker toepassen wanneer je tegen dingen aanloopt in je relatie en anders wil reageren. 

Verwijten

Hoe ga je om met verwijten? 

Het gaat vooral om communicatie. Zonder zelf meteen in de verdediging te schieten of de ander aan te vallen met jouw lijstje aan verwijten:

’Je luistert niet naar me, je communiceert slecht, je begrijpt me ook nooit…’

Je kunt het goede voorbeeld geven door zelf te communiceren zonder verwijten. Het kan helpen om eerst even rustig te ademen wanneer je merkt dat je overvallen wordt met verwijten. Als je wordt getriggerd, observeer dan je binnenwereld. In plaats van te reageren vanuit de trigger of emotie, reageer je vanuit de observatie.
 ‘’Ik merk dat ik wordt getriggerd, ik heb behoefte aan..’’
Als je kunt spreken vanuit je eigen ervaring en kunt benoemen waar je behoefte aan hebt (zonder de ander te beschuldigen) dan kun je je grenzen aangeven en de verbinding behouden.
Dus niet:  ‘’Ik merk dat ik wordt getriggerd, ik heb behoefte aan dat jij geen verwijten maakt over mij’’En wel: ” ‘’Ik merk dat ik wordt getriggerd, ik heb behoefte aan begrip en liefdevolle communicatie. Ik voel me aangsproken op … en dat vind ik vervelend. ’’
Door jezelf uit te spreken in de relatie ontstaat er meer ruimte voor jouw binnenwereld. 

Verwijten maken kan pijnlijk aankomen

Je partner is boos of gefrustreerd. Vanuit die bron maakt je partner verwijten naar jou. Misschien vindt je partner het wel moeilijk om op een gezonde manier over gevoelens te praten. Jouw gevoelens maakt je partner wellicht niet eens bewust mee. Daarom is het ook nodig dat jij jouw gevoelens openlijk kunt delen. Hierdoor kan je partner inzien wat zijn/ haar verwijten met jou doen.

aantrekken-afstoten

Komen jullie er samen niet uit?

Ervaar je spanningen in je relatie door moeilijkheden bij het uiten van emoties en het oplossen van conflicten? Dan is het tijd om een nieuwe benadering te overwegen. Onze relatieweekenden bieden een kans voor koppels die worstelen met het communiceren van gevoelens en het vinden van oplossingen. Door samen een weekend weg te zijn in een rustige en ontspannen omgeving, zoals een knus boshuisje, creëren we een veilige ruimte waarin jullie echt met elkaar kunnen praten.

Met onze deskundige begeleiding helpen we jullie om diepgaande gesprekken aan te gaan die misschien moeilijk zijn om thuis te voeren. We moedigen openheid aan en zorgen ervoor dat alle emoties en gedachten worden uitgesproken, zonder oordeel. Door deze gesprekken kunnen jullie inzichten verwerven in elkaars standpunten en behoeften, waardoor jullie samen oplossingen kunnen vinden voor de problemen die jullie relatie belemmeren.

Veel van onze deelnemende koppels ervaren na het relatieweekend een gevoel van hernieuwde verbondenheid en begrip voor elkaar. Het weekend biedt de mogelijkheid om op een dieper niveau met elkaar te verbinden en veranderingen aan te brengen die jullie relatie ten goede zullen komen. Dus, als je toe bent aan qualitytime samen en klaar bent om stappen te zetten in het verbeteren van jullie communicatie en relatie, klik dan hier voor meer informatie en om je aan te melden.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Ik kies jou