aanvallen

Aanvallen als overlevingsmechanisme

Artikel uit de categorie:

Wat bedoelen we met aanvallen?

Het overlevingsmechanisme om aan je eten te komen: Aanvallen! Nee, grapje. We zien dit mechanisme wel terug in de natuur. Maar in dit blog hebben we het vooral over communicatie. Wanneer je ziet dat je partner of iemand anders wat doet wat je niet leuk vindt, val je hem/ haar aan. 

Hoe uiten we dat?

  • Beschuldigingen of verwijten naar de ander maken
  • Stem verheffen en schreeuwen
  • De ander uitschelden of minder leuk taalgebruik inzetten
  • Emoties op de ander afvuren
  • Extremer: Fysiek geweld gebruiken

Je partner aanvallen

In liefdesrelaties komt het wel eens voor dat de spanning hoog oploopt. Je grenzen worden overschreden, je voelt je onveilig of je wordt erg hard getriggerd door je partner. En ineens handel je vanuit je overlevingsmechanisme. Afhankelijk van je verleden gebruik je vaak één of meerdere overlevingsmechanismen. Wanneer je je partner aanvalt kun je je partner vaak niet accepteren in wat hij/zij doet of wat er bij je gebeurd. Je laat het niet toe en schiet in de aanval. 

Meer voorbeelden waardoor je in de aanval schiet:

  1. Het gedrag van je partner (voorbeeld: hij/zij komt voor de zoveelste keer te laat)
  2. Je voelt je onveilig (voorbeeld: je partner is heel gefrusteerd en boos)
  3. Grenzen worden overschreden (voorbeeld: je hebt vreselijk zware dag gehad, je bent helemaal leeg en je hebt een kort lontje)
  4. De woorden van je partner (voorbeeld: je partner geeft jou de schuld van iets)

Je ziet vaak dat de externe wereld iets in jouw interne wereld triggert, waardoor je overlevingsmechanisme wordt geactiveerd. De vraag is: wat triggert jou?

Waarom val ik aan?

Ga eens terug naar je kindertijd en kijk eens naar de momenten dat je ging aanvallen. Hoe vaak pakte dit goed uit om te overleven? Meestal bestaat een mechanisme omdat het vaak genoeg werkt en je in een betere situatie brengt dan daarvoor. Het overlevingsmechanisme zorgt vaak voor veiligheid. 
”Wanneer je maar hard genoeg aanvalt, dan schrikt je omgeving wel genoeg af waardoor jij veilig bent.’’
Dankzij het overlevingsmechanisme ben je nu op de plek waar je bent. Daar mag je dankbaar voor zijn, maar op gegeven moment is het tijd om het los te laten op de momenten dat het jou of anderen niet dient. Want laten we heel eerlijk zijn: het bevordert niet persé de communicatie tussen jou en je partner. Vaak zie je juist meer communicatieproblemen ontstaan. Dus laten we het automatische onbewuste patroon transformeren naar een bewuste zelfgekozen reactie.

ruzie-aanvallen

Aanvallen als een spiegel

Ga eens opletten wat je triggert tot een aanval. Wat frustreert je nu zo aan deze situatie? Waarom val je aan?
‘’ Omdat hij/zij…’’

  • Oké, heel goed. En kun je dit betrekken op jezelf?
  • In hoeverre is dit aanwezig of afwezig bij jou?
  • In hoeverre is dit aanwezig of afwezig bij je ouders/ opvoeders?
  • Waarom triggert dit zo erg bij jou?

Hoe kun je aanvallen als overlevingsmechanisme loslaten?

Door bovenstaande vragen te beantwoorden en op te schrijven krijg je er meer bewustwording op.  Het zorgt voor meer inzicht in jezelf en vaak ook wel in de ander. Ga het gesprek eens aan met anderen of met je partner. Ook als je zelf wel eens aangevallen wordt binnen communicatie. Door hierover te praten krijgen zulke mechanismen wat meer ruimte en meer begrip. Wanneer de aanvaller echt gezien wordt, neem de intensiteit vaak af. 

Wij zien het overlevingsmechanisme: aanvallen vaak terug in relaties. Je kunt dit niet altijd zelf oplossen of alleen met je partner. Daarom helpen wij veel stellen met de volgende stap binnen hun relatie. Mocht je hier ook behoefte aan hebben, dan kijken we graag met je mee. Plan dan hier een gratis call met Lotte. 

aanvallen-partner

Bonustip:

Het kan ook lekker zijn om je frustraties en emoties eens goed te uiten, waardoor je minder in de aanval schiet. Boksen en andere vechtsporten kunnen een goede uitlaatklep zijn. Wanneer je de aanvallende energie kan gebruiken op de juiste momenten, dan leer je samenwerken met het mechanisme. Wij zetten zelf boksen ook in als tool om dieperliggende frustraties en emoties te bevrijden. Interesse in zo’n sessie? Ook dan kun je een gesprek inplannen bij Lotte en vragen naar de mogelijkheden.

aantrekken-afstoten

Relatie zonder chaos?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen met een partner die twijfelt…

© 2024 Ik kies jou