Twijfelt-partner

Twijfelt je partner over jullie relatie? Hier is wat je kunt doen.

Artikel uit de categorie:

Je bent erachter gekomen dat je partner twijfelt over jullie relatie. Misschien voelde je het al aankomen, misschien was het totaal onverwachts. Hoe dan ook, het doet pijn. Jij bent zeker van jullie liefde, maar je partner twijfelt. Het gevoel dat je er alleen voor staat komt omhoog. Je voelt je onzeker, alsof jij niet goed genoeg bent. Het is frustrerend en verwarrend om niet te weten waar je aan toe bent. Je vraagt je af: “Waarom gebeurt dit? Wat doe ik verkeerd?”

Is dit herkenbaar? Dan ben je op het juiste adres. Wij, Lotte en Rory zien veel koppels hiermee worstelen. Zelfs wij hebben hier in onze relatie mee geworsteld. Is er een uitweg? Jazeker. Maar dan is het wel noodzaak om te weten wat er werkelijk aan de hand is en hoe je hier uit komt. Laten we beginnen met; waarom je partner twijfelt.

Waarom twijfelt je partner? De ware oorzaken

Als je bang bent om de verkeerde keuze te maken, ga je twijfelen.Twijfel komt voort uit angst. Zonder angst kun je namelijk direct beslissen. Je partner is dus bang om bij je te blijven, maar ook bang om je te verlaten. Je partner zit vast in bindingsangst. Één van de grootste kenmerken van bindingsangst is twijfel. Die twijfel komt vaak naar boven wanneer jij de volgende stap in jullie relatie wilt zetten, zoals samenwonen of kinderen. Deze stappen zorgen voor spanning en weerstand bij je partner, omdat je partner niet zeker is van jullie relatie. 

Belangrijk om te weten: deze twijfel gaat niet over jou. Het lijkt misschien wel zo, maar de echte oorzaak ligt dieper. Een verleden van onveilige hechting, trauma’s, of mislukte relaties kunnen leiden naar één basisovertuiging: ‘’intieme verbinding lijdt altijd tot pijn’’. En om die pijn te vermijden, vertoont je partner vluchtgedrag. Het voelt veiliger om weg te gaan dan te blijven.

Zie je dit terug in jullie relatie?

  • Een gesprek wordt ’te intens’? Hij vertrekt.
  • Praten over trouwen of kinderen? De twijfel slaat toe.
  • Wil je vaker samen zijn? Hij neemt afstand.

Bij te veel intimiteit of commitment rent je partner naar de “achterdeur”. Alles wat pijn of afwijzing kan vermijden, wordt een ontsnappingsroute: verslavingen, hobby’s, fantasieën, of het vermijden van lastige onderwerpen. Dit gedrag camoufleert de angst en houdt de pijn op afstand.

Je zou je partner willen wakker schudden, maar dat werkt niet. Helaas. Ik, Rory, spreek uit ervaring. Jarenlang worstelde ik met bindingsangst en kon ik niet accepteren dat Lotte me vertelde dat mijn twijfels over mezelf gingen. Ik moest het zelf inzien. Omdat ik ervan overtuigd was dat Lotte de oorzaak was van mijn twijfels, zag ik haar pogingen tot uitleg alleen maar als manipulatie. Wat ik nodig had, was dat Lotte een andere aanpak koos om mijn twijfels te verminderen.

twijfel-relatie

Jij activeert zijn twijfel

Telkens wanneer je dichterbij probeert te komen, trekt hij zich verder terug. Hoe meer je je best doet, hoe meer afstand hij neemt. Uit angst om hem te verliezen, probeer je steeds de controle te pakken, maar dit werkt alleen maar averechts. Het lijkt alsof elke poging om de relatie te redden hem verder van je verwijdert.

Jouw gedrag activeert zijn twijfels. Wanneer hij even geen verbinding voelt, ervaart hij juist rust en verlichting. Daarom koppelt hij zijn twijfels aan jou.

Gelukkig zijn er manieren waarop jij deze relatietwijfels kunt overwinnen.

Je partner twijfelt: wat kun jij doen?

We kunnen een boek schrijven over alles wat jij kunt doen in jouw positie. Maar de kracht ligt in eenvoud. Daarom geven we je drie tips:

1. Overwin je eenzaamheid

Als je partner bindingsangst heeft, dan ben jij waarschijnlijk iemand die moeite heeft wanneer je partner afstand neemt. Jij zoekt je partner op wanneer je je eenzaam voelt. Dit kan je partner behoorlijk benauwen. De uitdaging voor jou is om deze eenzaamheid te overwinnen. Dit doe je door te focussen op jezelf in plaats van je partner. Hierdoor krijg jij de ruimte om te doen wat voor jou belangrijk is. Zo krijgt je partner de ruimte om op te merken wat hij of zij mist.

Hoe doe je dit? Hier wat concrete voorbeelden:

  • Reageer niet meteen op de appjes van je partner.
  • Spreek niet al je gevoelens uit zodra je die voelt.
  • Plan tijd/ ruimte in voor jezelf of met andere contacten in plaats van je contacten.
  • Vraag aan je partner wat hem of haar in de relatie benauwd? Pak dit voortaan anders aan.
  • Wanneer je zonder je partner bent, laat hem of haar dan even met rust.

Heb je moeite met het overwinnen van de eenzaamheid? Praat erover met vrienden, familie, of een professional. Soms helpt het om je gevoelens te delen en steun te zoeken bij anderen.

2. Neem afstand

Het klinkt misschien gek maar soms is afstand nemen de beste manier om dichter bij elkaar te komen. Door je partner de ruimte te geven, kan hij of zij helder nadenken en beseffen wat jullie relatie waard is. Het vraagt jou om een serieus gesprek te voeren met je partner en daarin te benoemen dat het beter is om elkaar even niet meer te zien. Maak afspraken over:

  • Hoelang zie je elkaar niet meer? Bijvoorbeeld: 1 dag, 1 week of 1 maand.
  • Wat mag nog wel in het contact en wat niet? Bijvoorbeeld: Wel appen, niet bellen, niet afspreken.

Advies: doe dit niet op eigen houtje. Haal hier een professional bij, die verstand heeft van bindingsangst en verlatingsangst. Hiermee kun je dit gesprek voorbereiden en tijdens de afstand begeleid worden. Zo voorkom je dat dingen uit de hand lopen.

3. Volg de Training: ‘Help, Mijn Partner Twijfelt!’

Wil je echt weten wat je kunt doen met een partner die twijfelt? In onze training leer je vijf essentiële dingen die je eerder had willen weten als je partner twijfelt. Deze training geeft je inzicht, praktische stappen en de tools om je relatie weer op de rails te krijgen. Het gaat niet alleen om het redden van je relatie, maar je gaat ook steviger in je schoenen staan. Ben jij klaar om de twijfels te overwinnen en weer vastberaden de toekomst in te kijken? Start vandaag nog met deze training.

Wacht niet te lang met relatietwijfels

Twijfels leiden vaak tot pijn en ruzie, waardoor jullie relatie onder zware druk komt te staan. Dit kan ertoe leiden dat je partner zich emotioneel terugtrekt of, nog erger, jullie relatie beëindigt. Vaak belanden jullie in een vicieuze cirkel van aantrekken en afstoten, alleen om weer bij elkaar te komen of een nieuwe partner te vinden met dezelfde problemen. Uit elkaar gaan is zelden de oplossing, vooral niet als het gaat om gezonde relaties met ongezonde patronen zoals bindingsangst, verlatingsangst, of een onveilige hechting. Beide partners kunnen deze problemen overwinnen, maar iemand moet de eerste stap zetten. En diegene ben jij.

Het is tijd om die stap te zetten. Red jullie relatie voordat het te laat is.

Help! Mijn partner twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt…

Overwin relatietwijfels en bouw samen aan een diepe verbondenheid met 100% commitment.

© 2024 Ik kies jou