verlatingsangst-overwinnen

Verlatingsangst overwinnen: Stop de onzekerheid

Artikel uit de categorie:

Heb je al eens een hoopje zacht zand gepakt met twee handen? Hoe harder je vastpakt, hoe meer zand uit je handen glipt, totdat je uiteindelijk met lege handen staat.

Verlatingsangst werkt precies zo. Hoe harder je je partner probeert vast te houden, hoe meer je partner weg lijkt te glippen. Door de afstand die je partner inneemt, voel je je al snel afgewezen. Daardoor ga je steeds meer opzoek naar bevestiging. Elke keer dat je die bevestiging zoekt, knijp je harder in het zand. En elke keer dat je knijpt, voelt hij de druk en neemt opnieuw afstand. Verlatingsangst creëert de herhalende dynamiek van aantrekken en afstoten. 

Verlatingsangst zorgt voor twee onzekere mensen in de relatie. De ene twijfelt of dit de juiste partner voor hem of haar is. De ander is onzeker of zijn/ haar partner blijft. Die onzekerheid gaan we stoppen door verlatingsangst te overwinnen. Maar let op: hoe vaak je ook leest over verlatingsangst overwinnen, verwacht niet dat één blog de angst oplost. Die angst komt terug, elke keer weer. Maar… elk moment dat die angst opduikt, heb je een keuze. Zie je wat écht is, of laat je je weer meeslepen door de angst? Die keuze heb je in de hand. Kies je deze keer voor liefde en vertrouwen? Dan lukt het je al om stapje voor stapje verlatingsangst te overwinnen.

In drie stappen je verlatingsangst overwinnen

Je klampt. Je vraagt. Je twijfelt. Hoe harder je probeert, hoe verder hij lijkt te verdwijnen. Je breekt dit gedrag van verlatingsangst af door drie stappen. Elke keer wanneer je dit toepast ben je bezig met het overwinnen van verlatingsangst.

1. Zien waar je blind bent

Erken wanneer je vanuit angst handelt

Verlatingsangst overwinnen doe je niet zomaar, want eerst moet je het gedrag van verlatingsangst herkennen. Verlatingsangst verblindt je. Zonder dat je het doorhebt, ga je vanuit deze angst handelen. Steeds opnieuw. Eerst wat subtiel, dan steeds harder, totdat het je hele dag vult. Besef: hoe vaak zoek je bevestiging? Hoe vaak voel je je afgewezen? Hoe zeker ben je dat hij echt bij je blijft? De eerste stap is dit zien. Stop en vraag jezelf af: “Doe ik dit uit liefde of uit angst?” Elk moment dat je het ziet, geeft je het onderscheidingsvermogen, wat je nodig hebt om verlatingsangst te overwinnen.

Oefening: Neem aan het eind van de dag vijf minuten om terug te kijken. Vraag jezelf: wanneer voelde ik angst vandaag? Wat deed ik toen? Schrijf het op of bespreek het met iemand dichtbij. Als je dit dagelijks doet, ga je patronen zien. Je leert herkennen wanneer de angst je leidt. Bespreek dit eventueel ook met je partner vragenderwijs. 

  • ‘’Heb je het gevoel dat ik aan je vastklamp? Wanneer?’’
  • ‘’Zie je dat ik me vaak afgewezen voel? Hoe reageer ik dan?’’

Je vraagt je partner om de spiegel voor te houden waardoor je nog meer gaat zien waar je eerst blind was. Reageer op de antwoorden met dankbaarheid en voorkom dat je in de verdediging schiet wanneer een antwoord je raakt. Anders krijg je al snel miscommunicatie en voelt je partner zich niet veilig bij het beantwoorden van je vragen.

2. Laat de verlatingsangst je niet overnemen

Leer de-escaleren, kalmeer jezelf

Als verlatingsangst de kop opsteekt, is de reflex vaak: claimen, vastklampen, vragen om bevestiging. Dat is de valkuil. Die valkuil herken je omdat je nu ziet waar je blind bent. Op dat moment is de kunst: stap terug, adem in, en kalmeer. Je bent niet je gedachten, je bent niet je emoties. Door die ruimte te nemen, voorkom je dat angst het overneemt. 

Oefening: Voel je de angst opkomen? Sta even stil. Stop, adem een paar keer diep in en uit. Schrijf je gevoelens op, zonder ze meteen uit te spreken. Geef de emotie tijd. Vaak, zodra het gezakt is, zie je dat je veel helderder bent en meer grip hebt. 

3. Je partner loslaten in vertrouwen

Bouw aan veiligheid vanuit jezelf

Het paradoxale van verlatingsangst is dat je juist door te klampen, je partner verder van je afduwt. De sleutel? Loslaten. Niet omdat het je niet meer uitmaakt, maar omdat je gelooft dat je partner bij je wil zijn. Begin die veiligheid bij jezelf. Stel jezelf de vraag: “Wat heb ik nodig om me veilig te voelen, ook als hij even niet dichtbij is?” Vertrouwen bouw je op in jezelf, niet door je partner vast te grijpen.

Oefening: Elke dag, doe iets waar jij blij van wordt en wat je zelfvertrouwen geeft – los van je partner. Ga sporten, doe een hobby, leer iets nieuws, zoek een (oude) bekende op of maak extra tijd en aandacht voor je kids. Bouw een leven waarop jouw veiligheid niet alleen van je partner afhangt. 

Verlatingsangst overwinnen is geen trucje

Het is een keuze die je steeds weer maakt. De drie stappen van verlatingsangst overwinnen geven je een startpunt. Elke keer dat je kunt zien wanneer je vanuit angst handelt, bijstuurt en kunt loslaten, kies je voor liefde in plaats van de verlatingsangst. Dat is jouw overwinning. Dit proces is taai om alleen te doen, heb je daar hulp bij nodig? Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten met deze training. Heb je een partner die aan je twijfelt? Dan is dit interessant.

De keuze om verlatingsangst te overwinnen begint bij jou.

Verder lezen?

Als je verlatingsangst wil overwinnen vindt je deze artikelen ook interessant:

aantrekken-afstoten

Relatie zonder chaos?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen met een partner die twijfelt…

© 2024 Ik kies jou