verlatingsangst-kenmerken

Symptomen van verlatingsangst

Artikel uit de categorie:

Verlatingsangst is een angst die veel mensen voelen, maar waarover vaak niet gesproken wordt. Het is een angst om alleen gelaten te worden, of om niet in staat te zijn om een hechte en intieme relatie aan te gaan. Verlatingsangst kan zich uiten in een aantal symptomen, zoals:

 • Extreme angst om afgewezen te worden of verlaten te worden door je partner.
 • Overmatig jaloers gedrag; waarbij je je partner beschuldigt van ontrouw of je onzeker voelt over hun gevoelens voor jou.
 • Angst om verbintenissen aan te gaan en moeite met het geven van vertrouwen.
 • Problemen met zelfbeeld en eigenwaarde; overmatige behoefte aan bevestiging en geruststelling van een partner.
 • Constante angst om je partner te verliezen, waardoor je steeds controle probeert te houden over hun gedrag en beslissingen
 • Problemen met intimiteit en verbondenheid, omdat je angstig bent om je emoties of gevoelens te delen met je partner.
 • Een gevoel van leegte of eenzaamheid, zelfs als je in een relatie bent

Deze angst kan een grote invloed hebben op iemands leven en relaties. In dit blog gaan we inzoomen op de symptomen van verlatingsangst en geven we praktische tips hoe je hier beter mee om kunt gaan.

Extreme angst om afgewezen te worden of verlaten te worden door een partner

Als je lijdt aan verlatingsangst, is de angst om afgewezen of verlaten te worden door een partner waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen waarmee je te maken hebt. Deze angst kan ertoe leiden dat je je constant onzeker voelt over de toekomst van je relatie en dat je extreme maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat je partner bij je blijft.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden als je met deze angst worstelt, is dat je niet alleen bent. Verlatingsangst is een veelvoorkomend probleem en er zijn veel mensen die je kunnen helpen om ermee om te gaan.

Overmatig jaloers gedrag

Als je worstelt met overmatig jaloers gedrag, kan het moeilijk zijn om je partner een echte kans te geven om zich te bewijzen. Je beschuldigt ze misschien van ontrouw of twijfels over hun gevoelens voor jou. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe dit jouw gedrag op je partner heeft?

Het kan je partner maken zich onzeker voelen in de relatie, of zelfs het gevoel geven dat ze niet goed genoeg zijn voor jou. Het kan leiden tot verwijdering in de relatie, waarbij je partner zich terugtrekt uit angst om nog meer beschuldigd of bekritiseerd te worden. Het kan ook leiden tot een gebrek aan vertrouwen in de relatie, waar je partner zich afvraagt of hij/ zij wel gelukkig wordt van deze relatie.

Jaloersheid is een normaal gevoel, maar wanneer het overmatig wordt, kan het destructief zijn voor je relatie. 

Angst om verbintenissen aan te gaan en moeite met het geven van vertrouwen

Heb je moeite met het aangaan van verbintenissen en het geven van vertrouwen in een relatie? Voel je je vaak gevangen in een neerwaartse spiraal van onzekerheid en angst? Het kan lastig zijn om verbinding aan te gaan als je bang bent om gekwetst te worden. Misschien heb je in het verleden vervelende ervaringen gehad waardoor je angst hebt om je hart weer open te stellen. Of misschien voel je je gewoon niet comfortabel met het idee om je leven te delen met iemand anders. Het gevolg van deze angst is vaak dat je moeite hebt om je partner te vertrouwen. Je bent misschien constant op zoek naar bevestiging van hun liefde of je twijfelt aan hun intenties. 

Verlatingsangst-symptomen

Problemen met zelfbeeld en eigenwaarde; overmatige behoefte aan bevestiging en geruststelling van een partner

Ben je constant op zoek naar geruststelling en bevestiging van je partner? Voel je je onzeker als ze niet direct reageren op je berichten of als ze geen tijd voor je hebben? Dit kan een teken zijn van een overmatige behoefte aan bevestiging en geruststelling. Maar weet je, dit kan je relatie ook negatief beïnvloeden. Je partner kan zich benauwd voelen door de constante druk om je gerust te stellen en kan zich uiteindelijk afwenden. Dus vraag jezelf af: hoe kan ik mijn onzekerheid oplossen zonder mijn partner te overbelasten? Hoe kan ik meer vertrouwen in mezelf krijgen?

Constante angst om je partner te verliezen, waardoor je steeds controle probeert te houden over hun gedrag en beslissingen

Als je voortdurend bang bent om je partner te verliezen, kan het zijn dat je de neiging hebt om controle te proberen te houden over hun gedrag en beslissingen. Dit kan zich uiten in dingen als regelmatig checken waar ze zijn of wat ze aan het doen zijn, het stellen van veel vragen over hun plannen, of het proberen om ze te beïnvloeden in hun keuzes. Deze angst kan zo intens zijn dat het je dagelijks leven beheerst en je in staat stelt om geen vertrouwen te hebben in je partner of je relatie. Het kan ook leiden tot conflicten in je relatie, omdat je partner zich wellicht gecontroleerd of verstrikt voelt.

Verlatingsangst-aantrekken

Problemen met intimiteit en verbondenheid, omdat je angstig bent om je emoties of gevoelens te delen met je partner

Heb je moeite met het delen van je emoties en gevoelens met je partner? Voel je je angstig om je kwetsbaar op te stellen in de relatie? Dit kan een gevolg zijn van verlatingsangst. De angst om verlaten te worden kan leiden tot problemen met intimiteit en verbondenheid in een relatie. Maar hoe kun je hiermee omgaan? Eén manier is door het stapje voor stapje te proberen, bijvoorbeeld door kleine dingen te delen en te bouwen aan je vertrouwen. Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde relatie is gebaseerd op openheid en eerlijkheid. Door je angst te overwinnen, kun je een diepere verbinding met je partner opbouwen. Dus durf de stap te nemen, je zult zien dat het de moeite waard is.

Een gevoel van leegte of eenzaamheid, zelfs als je in een relatie bent

Ben je je bewust van een gevoel van leegte of eenzaamheid, zelfs als je in een relatie bent? Dit kan voortkomen uit angst voor verlaten te worden die overheerst en je niet in staat stelt om echt verbonden te zijn met je partner. Het gevoel van afstand tussen jou en je partner kan ervoor zorgen dat je niet in staat bent om het soort intimiteit en verbondenheid te ervaren dat je wenst in een relatie. Wat doe jij om deze afstand te overbruggen en echt verbonden te zijn met je partner? Hoe kan je verlatingsangst overwinnen en een gevoel van intimiteit en verbondenheid in je relatie creëren?

10 kort en krachtige tips voor de verlatingsangst

 1. Leer je triggers kennen en leer hoe je hier op een gezonde manier mee om kunt gaan.
 2. Praat met je partner over hoe je je voelt en vraag om hun steun.
 3. Relativeer je gedachten. Herinner jezelf eraan dat je angst niet noodzakelijkerwijs betekent dat er iets mis gaat in je relatie.
 4. Laat je jaloerse gedachten los. Vertrouw erop dat je partner je niet zal verlaten en dat hun gedrag niet per se iets te maken heeft met jou.
 5. Leer om je emoties en gevoelens te delen met je partner. Het is ok om kwetsbaar te zijn en je partner kan je helpen je angst te verminderen.
 6. Laat controle over je partner vaker los. Je partner is een volwassen persoon en heeft het recht om hun eigen keuzes te maken.
 7. Verminder je gevoel van eenzaamheid door activiteiten of hobby’s te doen die je alleen kunt doen.
 8. Probeer meer verbondenheid te voelen met je partner door tijd door te brengen samen en door open en eerlijk te communiceren.
 9. Zoek professionele hulp als je je angst niet alleen kunt overwinnen. Een therapeut kan je helpen om vaardigheden te ontwikkelen om je angst te verminderen.
 10. Oefen zelfacceptatie en leer jezelf te waarderen, onafhankelijk van je relatie.
symptomen-Verlatingsangst

Healing takes time

In conclusie kan verlatingsangst een aantal ernstige problemen veroorzaken in een relatie. Verlatingsangst kan een gezonde relatie belemmeren en kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen en een gevoel van verlies van controle.

De tips die hierboven zijn gegeven, kunnen helpen bij het omgaan met verlatingsangst, zoals het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het leren omgaan met emoties, het uiten van je gevoelens, het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en het aannemen van een gezonde houding ten opzichte van risico’s en veranderingen.

Maar boven alles, herinner jezelf dat het accepteren van de angst en het leren om ermee om te gaan, een belangrijke stap is in het verkrijgen van vrijheid van deze angst en het opbouwen van gezonde en verbonden relaties.

Laat je niet leiden door angst

Een laatste tip is om te proberen jezelf te herinneren dat relaties gewoon een aspect van het leven zijn, en dat er meer zaken zijn die je gelukkig maken. Probeer ook andere dingen te doen die je gelukkig maken en waar je je goed bij voelt, zoals sporten, hobby’s, vrienden, familie, werk etc. Zoals eerder genoemd, het leven bestaat niet alleen uit relaties. En heb geduld met dit proces. Healing takes time.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Ik kies jou