partner-afspraken

Partner komt afspraken niet na? Ontdek de échte oorzaak.

Artikel uit de categorie:

Het voelt alsof je er alleen voor staat.
Jullie maken samen een plan, een afspraak, een belofte.
En keer op keer komt je partner het niet na.
Misschien herken je dit:

  • Je partner zou eerder thuis zijn, maar komt weer te laat zonder iets te zeggen.
  • Je partner beloofde meer ruimte te geven, maar blijft je controleren.
  • Je partner zou het gesprek aangaan, maar ontwijkt de confrontatie.
  • Je partner zegt dat hij/zij meer tijd voor jullie wil maken, maar plant de agenda weer vol.

Het lijkt klein. Een keer kan gebeuren, toch? Maar wanneer het structureel wordt, komt er iets anders bij kijken: pijn. Teleurstelling. En frustratie die steeds dieper in je relatie kruipt. Je voelt je niet belangrijk genoeg. Niet gezien. Niet serieus genomen.

Waarom doet je partner dit? Is het onmacht, of is er meer aan de hand?


Wat er echt achter zit: bindingsangst en verlatingsangst

Als je partner afspraken niet nakomt, dan heeft dit te maken met bindingsangst. Bindingsangst is letterlijk de angst om te binden, dus ook binden aan afspraken kan triggeren. Gesprekken over waarom je partner dit doet, kunnen onbewust een overlevingsmechanisme oproepen zoals:

  • Vluchten: Je partner ontwijkt afspraken of confrontaties om zichzelf te beschermen.
  • Verdedigen: Je partner zoekt excuses, zodat de verantwoordelijkheid wordt verlegd.
  • Aanvallen: Hij of zij maakt verwijten en gaat in de aanval. “Ja, maar jij…”
  • Bevriezen: Je partner reageert niet en laat het zo, omdat hij of zij niet weet wat te doen.

Bindingsangst: Je partner vindt het moeilijk om zich echt te verbinden. Voor hem of haar is vrijheid de hoogste waarde. Het nakomen van afspraken voelt al snel als een verplichting, als een last die zijn of haar vrijheid bedreigt. Zelfs iets kleins – een afspraak om samen te eten of een belofte om te praten – kan dan aanvoelen als een kooi waarvan de deur langzaam sluit. Dat gevoel roept een overlevingsmechanisme op. Uit onmacht. Zo probeert je partner die vrijheid à la minute te beschermen, terwijl jij juist verlangt naar verbinding en zekerheid.

Verlatingsangst: Jij daarentegen verlangt naar houvast en bevestiging. Elke verbroken afspraak voelt voor jou als een teken dat je niet belangrijk genoeg bent. Het triggert je angst om verlaten te worden, waardoor je nog harder gaat trekken aan de relatie. Je zoekt meer zekerheid, terwijl je partner juist meer vrijheid nodig heeft.

En zo ontstaat er een dynamiek van aantrekken en afstoten. Jij trekt aan, je partner duwt weg. Hoe meer jij vastklampt, hoe meer je partner zich terugtrekt om zijn of haar vrijheid te behouden.

Dit is geen kwade opzet. Jullie raken beiden gevangen in patronen die ooit zijn ontstaan om te overleven. Maar nu werken ze jullie liefde tegen.


De gevolgen voor jullie relatie

Als afspraken keer op keer worden verbroken, gebeurt er iets gevaarlijks in je relatie:

Je leeft langs elkaar heen. Jij probeert alles te redden, terwijl je partner misschien niet eens ziet wat er gebeurt.

Hoe lang hou je dit vol?


De eerste stap: anders kijken

De sleutel om hieruit te komen, is anders kijken naar de dynamiek waarin jullie vastzitten.

Het begint bij wat er bij jou gebeurt wanneer je partner afspraken niet nakomt. Wat wordt er getriggerd? Waarom raakt dit je zo? Wat drijft jouw partner? Waarom gebeurt dit?

Anders kijken lukt alleen door vragen te stellen en open te staan voor je partner. Door nieuwsgierig te zijn in plaats van te oordelen.

Want zodra dingen inzichtelijk worden – over jezelf en je partner – veranderen je gedachten. Je gaat anders denken over wat er speelt, over je partner en jezelf. En dat verandert hoe je handelt wanneer het weer gebeurt. Dit betekent niet dat je alles accepteert, maar dat je vanuit rust grenzen kan aangeven.

afspraken-niet-na

Je partner twijfelt, maar jij weet wat je wilt

Als je partner zijn of haar afspraken niet nakomt, kan het zijn dat hij of zij twijfelt. Over de relatie, over zichzelf, over de toekomst. Dat doet pijn. Zeker als jij wel 100% zeker bent van jullie liefde.

Toch is er hoop. Want twijfel betekent niet dat er geen liefde meer is. Het betekent dat er werk aan de winkel is. Onze training Help! Mijn partner twijfelt helpt je om die twijfel te doorbreken.

Denk je dat het daar niet aan ligt? Dan zit je misschien vast in een dynamiek van aantrekken en afstoten. Ook dit kun je doorbreken. Met de juiste stappen kun je weer naar elkaar toe groeien, met liefdevolle en respectvolle communicatie. Wellicht is in dat geval onze training: ‘Doorbreek de dynamiek van aantrekken & afstoten’ iets voor jou.


Wacht niet tot het vertrouwen helemaal is verdwenen. Zet vandaag nog de eerste stap.

Bekijk hier hoe onze training je kan helpen: Help! Mijn partner twijfelt.

Verder lezen?

aantrekken-afstoten

Relatie zonder chaos?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen met een partner die twijfelt…

© 2024 Ik kies jou