bindingsangst-man

Mijn man heeft bindingsangst: Waarom afstand nemen soms nodig is

Artikel uit de categorie:

Inhoudsopgave

Je hebt een man met bindingsangst.
Hij blijft twijfelen over jullie relatie.
Je wilt dichterbij komen, 
maar elke stap die je zet, 
lijkt hem verder weg te duwen.
De ene dag lijkt hij helemaal toegewijd.
En de volgende dag trekt hij zich terug.
Het doet je ontzettend pijn.
Je overweegt om even afstand te nemen.
Maar je bent bang om hem kwijt te raken.
Dus wat nu?

Omgaan met een man met bindingsangst: verwarring en hoop

In relatie met een man met bindingsangst voelt vaak ingewikkeld, verwarrend en uitdagend. Hij is onzeker over jullie toekomst en twijfelt steeds over de relatie. Toch kan het leiden tot een waardevolle en diepe band (als je het op de juiste manier aanpakt). Wanneer hij zijn twijfelende gevoelens onder ogen durft te zien en zich kan vinden in de symptomen van bindingsangst, kan hij zijn angsten overwinnen en volledig voor jou kiezen. Dit vergt ook een specifieke aanpak vanaf jouw kant. Afstand nemen van een man met bindingsangst is niet makkelijk, maar vaak wél noodzakelijk.

Verlatingsangst en bindingsangst horen bij elkaar

Wat veel mensen niet weten, is dat onder bindingsangst vaak juist verlatingsangst schuilgaat. De verlatingsangst wordt vaak zichtbaar wanneer het je lukt om meer afstand te nemen van hem. Door de afstand voelt je man met bindingsangst ineens het gemis. En dat kan de eerste stap zijn naar verandering in de dynamiek.

Bindingsangst verklaart de dynamiek van aantrekken en afstoten

De dynamiek van aantrekken en afstoten is erg dominant als je man bindingsangst heeft en jij verlatingsangst. Het ene moment ervaren jullie een liefdevolle verbinding terwijl jullie het andere moment in een kille afstand zijn beland. Vaak heeft deze pijnlijke dynamiek te maken met de manier van hechting. Jullie opvoeding en voorgaande relaties tekenen samen jullie huidige relatie. Zowel bindingsangst als verlatingsangst gaan over de angst om verlaten te worden. Bindingsangst heeft alleen een andere strategie: vermijden.

Hoe gedraagt een man met bindingsangst?

Een man met bindingsangst vermijd graag diepgaande relaties, verantwoordelijkheden en commitment. Dit gebeurt door middel van een “plezierpil” — een overlevingsmechanisme waarmee hij pijn en confrontaties probeert te vermijden. Een man met bindingsangst zoekt voortdurend naar afleiding en kortstondig plezier. Hij vlucht.

Voorbeelden van vluchtgedrag

  • Verslaving aan alcohol, seks, feesten, of social media.
  • Steeds terugkerend ontwijkend gedrag bij serieuze gesprekken.
  • Zich terugtrekken zodra de relatie verdiept.
  • Weinig openheid over gevoelens of toekomstplannen.

Dit gedrag is een vorm van zelfbescherming. Hij houdt liever afstand dan dat hij gekwetst wordt. Hierdoor blijft hij op een veilige afstand van jou én van zichzelf. De afleidingen bieden hem een manier om de pijn van verlating of emotionele betrokkenheid te verdoven, zodat hij geen diepere verbinding hoeft aan te gaan.

man-bindingsangst

Waarom een man met bindingsangst zich terugtrekt bij serieuze relaties

Een man met bindingsangst trekt zich snel terug zodra de relatie serieus wordt of wanneer er communicatie conflicten ontstaan. Hij ontwijkt langdurige verplichtingen zoals samenwonen, trouwen of kinderen krijgen, en kan hier zelfs extreem onzeker of terughoudend over zijn. 

Het kortdurend aangaan van oppervlakkige relaties biedt hem net genoeg emotionele verbinding, maar niet genoeg om zich echt gebonden te voelen. Dit stelt hem in staat om op een veilige afstand te blijven en zelf de controle te houden door de ander te verlaten voordat hij verlaten kan worden.

bindingsangst-man

Hoe kan ik samenleven met een man met bindingsangst?

Het is pijnlijk om samen te leven met een man die kampt met bindingsangst. Zijn bindingsangst fungeert als een verdedigingsmechanisme tegen de diepere angst voor verlating. Zodra deze angst naar boven komt, trekt hij zich terug, schiet in de verdediging of zoekt wederom afleiding. Alles om de pijn en de angst te verdrukken en niet te voelen.

In relatie met een man met bindingsangst, ontstaat er een ongezonde dynamiek: hoe meer jij hem probeert te benaderen, hoe meer hij afstand neemt. Wanneer hij zich terugtrekt, probeer jij hem nog dichterbij te houden, wat hem juist verder weg duwt. Het spelletje van aantrekken en afstoten. Hierdoor riskeer je jezelf te verliezen en je eigenwaarde te laten afhangen van zijn goedkeuring. Daarnaast krijg je juist, wat je liever niet wilt; namelijk afstand.

Voel jij je vaak onzeker in je relatie? Zoek je continu naar bevestiging van je partner? Voel je je vaak afgewezen? Cijfer je je eigen behoeften weg om de relatie te redden? Voel jij vaak wantrouwen richting je partner?

Dan heb jij verlatingsangst en je man bindingsangst.

Bindingsangst en verlatingsangst: waarom het patroon in stand blijft

Stel je een kat en een muis voor. De kat jaagt onophoudelijk achter de muis aan, die altijd op zijn hoede is en zich snel verbergt. Ondanks de lokkende kaas, die de belofte van liefde vertegenwoordigt, durft de muis nooit helemaal naar voren te komen. De constante dreiging van de kat zorgt ervoor dat de muis zich niet veilig voelt en zijn kansen op liefde niet durft te grijpen.

In de relatie tussen de vrouw met verlatingsangst en de man met bindingsangst is het spel vergelijkbaar. De vrouw, als kat, jaagt naar verbinding en bevestiging, terwijl de man, als muis, zich terugtrekt uit angst voor een te diepe relatie. De vrouw zoekt voortdurend naar liefde en zekerheid, maar zijn afstand houdt haar op de hoede. Hierdoor kan ze de liefde nooit volledig ervaren, omdat haar angst om verlaten te worden de overhand heeft. Dit leidt tot een vicieuze cirkel, waarin haar jacht naar bevestiging zijn terugtrekking alleen maar versterkt, waardoor ze beiden in een patroon van angst en onzekerheid gevangen blijven.

verlatingsangst

De ommekeer: afstand nemen van de man met bindingsangst

In het kat-en-muis-spel moet de kat (de vrouw met verlatingsangst) haar aandacht verleggen naar de kaas (de liefde) en niet meer op de muis (de man met bindingsangst). Ze moet zich richten op haar eigen leven, waarbij de man een aanvulling is en geen centrum van haar bestaan. Wanneer ze zich op de kaas concentreert in plaats van op de muis, zal de muis vanzelf dichterbij komen en zich ook gaan voeden met de kaas. Maar als ze dit toelaat, kan de kaas (de liefde) uiteindelijk door de muis worden opgegeten, waardoor er geen liefde meer overblijft voor de kat.

Grenzen stellen is aantrekkelijk

Grenzen stellen is noodzakelijk. Hoeveel kaas mag de muis eigenlijk eten? Wat is acceptabel in de relatie en wat niet? Door duidelijke, liefdevolle grenzen te communiceren, laat ze de muis (de man) zien dat er regels zijn. Als de muis zich niet aan deze grenzen houdt en te veel kaas eet, dan neemt de vrouw afstand als consequentie. Bijvoorbeeld: zij wil hem even niet meer zien of spreken voor een (vooraf bepaalde) tijd. 

Zo’n boodschap is niet dwingend. Het geeft hem de ruimte. Maar het laat ook zien: ik ben geen speelbal.

Dit creëert een ommekeer in de dynamiek. De vrouw laat zien dat ze niet afhankelijk van hem is. Een belangrijk inzicht voor hem, omdat hij nu de ruimte krijgt om te kiezen. Haar liefde is niet overvloedig en vrijblijvend (wat wel zo is wanneer de kat altijd op hem jaagt). Nu focust de kat zich op de kaas (de liefde) en daar mag de muis iets van eten tot een bepaalde mate, of niet. Dit is erg aantrekkelijk voor de muis (de man).  En hij staat letterlijk op een T-splitsing. Hij kiest voor jou of hij kiest niet voor jou. Als hij niet voor jou kiest, is hij niet jouw man. Wanneer hij dit beseft, dan weet hij dat hij besluitvaardig moet gaan handelen, ondanks zijn twijfels.

bindingsangst-man

Waarom afstand nemen van je man een grote uitdaging is

Afstand nemen van je man is waarschijnlijk het laatste wat je wil. Afstand nemen stel je liever uit omdat je eigen verlatingsangst omhoog komt. Dan komen dit soort vragen omhoog: ”Wat als mijn man me niet mist? Wat als hij geen contact met me opneemt in de ‘break’? Wat als hij een andere vrouw ontmoet die leuker is als mij? Wat als deze afstand er juist voor zorgt dat hij me niet meer wilt?”

Die vragen maken je erg onzeker. Je verlatingsangst komt omhoog samen met je diepste pijn van afwijzing. Maar vraag jezelf dan dit af:

Wil je werkelijk samenleven met een man die niet 100% voor jou kiest? Jij bent toch veel meer waard dan dat?!

Besef dat wanneer jij (tijdelijke) afstand neemt van je man, dat nog iemand het zwaar gaat krijgen…

Dat is je man (met bindingsangst).

Waarom afstand nemen de sleutel is tot een gezonde relatie

Je wilt afstand nemen van een man met bindingsangst omdat zijn twijfels en afstandelijkheid een ongezonde dynamiek creëren waarin jij jezelf verliest. Door afstand te nemen, verleg je de focus van hem naar jezelf en de liefde die je verdient. Dit zorgt voor een ommekeer in de relatie: jij stelt grenzen en hij krijgt de ruimte om zijn angsten onder ogen te zien en keuzes te maken. Als hij voor jou kiest, is dat met meer toewijding en duidelijkheid. Als hij niet kiest, is het beter voor jou om verder te gaan. Hiermee geef je een signaal af dat jij een einde wilt maken aan de dynamiek van aantrekken en afstoten. En als hij daar ook klaar voor is, zal hij je hierin volgen.

Daarnaast krijg je ook de kans om zelf te onderzoeken of hij de man is die jou gelukkig gaat maken op de lange termijn. Wanneer je even afstand neemt, kun je veel beter uitzoomen en tot inzichten komen. Je kunt jezelf vragen stellen als: Hebben we dezelfde waarden en normen in het leven? Heeft hij ruimte en tijd om naar mij te luisteren? Toont hij net zo veel interesse in mij als ik in hem? Heeft hij de zelfde toekomstwensen als mij?

Afstand nemen als krachtig statement

Als jij afstand neemt van je man met bindingsangst, gaat niet alleen jij het moeilijk krijgen. Ook hij zal voelen wat hij verliest. De vanzelfsprekendheid verdwijnt. En dat is soms noodzakelijk om bindingsangst en verlatingsangst te doorbreken. Zoek steun in de periode dat je afstand neemt. Zo hou je het langer vol. Denk aan een vertrouwenspersoon in de buurt of plan een kennismaking met ons in, zodat wij je kunnen helpen.

Help je man met bindingsangst: Samen werken aan een stabiele relatie

Als je te maken hebt met een man die twijfelt over jullie relatie en gevangen zit in bindingsangst, ben je niet alleen. Wij helpen veel vrouwen die in dit soort complexe dynamieken vastlopen en niet weten hoe ze verder moeten. 

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om bindingsangst te doorbreken. Hier zijn onze opties:

1. Online training – Help! Mijn partner twijfelt

In deze training ontdek je hoe bindingsangst werkt, hoe jij jezelf hierin kunt herpakken, en hoe je stap voor stap deze dynamiek doorbreekt. Voor vrouwen die vastzitten in twijfel, hoop en pijn.

2. Relatie retreat – De doorbraak

In de natuur. Weg uit de sleur. Volledige aandacht voor jullie dynamiek. Een diepe reset.

3. Relatie coaching – Stap voor stap naar stabiliteit

Individueel of samen. Met persoonlijke begeleiding leggen we de dynamiek bloot, bouwen we vertrouwen op en werken we aan een liefdevolle, gelijkwaardige verbinding.

Verder lezen?

Misschien zijn deze artikelen relevant voor jou:

Inhoudsopgave

aantrekken-afstoten

Relatie zonder push & pull?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Wauw!
Deze training sluit helemaal aan op onze dynamiek! Dankjewel ❤️
Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen weten met een partner die twijfelt…

© 2025 Ik kies jou