bevestiging

Waarom heb ik zo veel bevestiging nodig in mijn relatie?

Artikel uit de categorie:

Ben jij degene die constant vraagt of alles wel goed gaat, zelfs als er geen reden is om te twijfelen?
Zoek je steeds geruststelling dat je partner van je houdt?
Ben je onzeker over de toekomst van jullie relatie?
Vraag je je vaak af of je partner écht om je geeft?
Word je angstig of verdrietig als je partner niet direct reageert op berichten?
Pas je je gedrag aan om afwijzing te vermijden en goedkeuring te krijgen?

Als dit bekend klinkt, zit je goed. In dit blog ontdek je waarom je zoveel bevestiging nodig hebt, waar dat vandaan komt, en nog belangrijker: hoe je het doorbreekt.

Waarom zoek je steeds bevestiging?

Je behoefte aan bevestiging is vaak geworteld in verlatingsangst, de angst om verlaten te worden door je partner. Als je twijfelt of je verlatingsangst hebt; lees dan ons uitgebreide blog over de symptomen van verlatingsangst. Verlatingsangst ontstaan vaak uit ervaringen in de kindertijd of door eerdere negatieve ervaringen in relaties. Wellicht heeft iemand in het verleden wisselende signalen aan jou afgegeven. Soms was deze persoon er voor je, maar vaak ook niet. Door jezelf aan te passen aan de situatie heb je ontdekt welk gedrag positief bevestigd word en welk gedrag negatief bevestigd word. Je hebt geleerd dat je kans maakt op liefde, door jezelf weg te cijferen. Je plaatst anderen op de eerste plek, en jezelf altijd op de tweede.

Hoe dit zich vertaalt naar je relatie

De manier waarop je gehecht bent als kind, bepaalt hoe je relaties als volwassene vormgeeft. Als je veilig gehecht bent ervaar je vaak minder pijn in relaties als dat je onveilig gehecht bent. Hoe een onveilige hechting je huidige relatie beïnvloed, lees je in dit uitgebreide blog. Die drang naar bevestiging is vaak een oud reflex. Om te voelen dat je geliefd bent, heb je die constante geruststelling nodig.

Je bent verslaafd geraakt aan goedkeuring. Zonder die bevestiging voel je je snel afgewezen. En om afwijzing te voorkomen, verberg je delen van jezelf – je wensen, gedachten en gevoelens. Je durft niet volledig jezelf te zijn.

Je verliest jezelf in de relatie

Elke keer dat je jezelf wegcijfert, verlies je een stukje van wie je bent. Je gaat je aanpassen aan de verwachtingen van je partner en houdt je verlangens stil. Je probeert vooral liefde en acceptatie te krijgen. Maar door dit te doen, raak je jezelf kwijt. Je wordt afhankelijk van de goedkeuring van je partner, in plaats van vertrouwen te hebben in je eigen waarde.

Het kan ook zijn dat je overmatig gaat controleren. Zodra jij de touwtjes in handen hebt en de regie voert, kun je bevestiging afdwingen. Dit is een onbewust mechanisme waardoor je niet afgewezen hoeft te worden.

Je partner herkent jou niet meer 

Elke keer dat je een stukje van jezelf verstopt, wordt het moeilijker voor je partner om jou te zien zoals je echt bent. Die momenten waarop je je verlangens, behoeften of emoties onderdrukt om afwijzing te vermijden, vervagen het beeld dat je partner van jou heeft. Je denkt misschien dat je de relatie hiermee beschermt, maar in werkelijkheid wordt de afstand groter.

Je partner begint te twijfelen. Je partner voelt dat er iets ontbreekt, maar kan er de vinger niet op leggen. Er ontstaan vragen zoals: Wie is mijn partner eigenlijk? Waar is de persoon die ik dacht te kennen? Hoe kan ik me verbonden voelen met iemand die zichzelf steeds meer verstopt?

De verbinding die jullie ooit hadden, vervaagt. Niet omdat de liefde er niet meer is, maar omdat jij een muur om jezelf heen hebt gebouwd. Een muur van angst en onzekerheid. Hoe harder je probeert om goedkeuring te krijgen door je aan te passen, hoe minder je partner ziet wie jij werkelijk bent.

Liefde vraagt om kwetsbaarheid. Zonder dat, is het alsof je samen door een mist loopt. Hij kan jou niet volledig bereiken, en jij voelt je niet echt gezien. Dit is waar relaties breken, niet door een gebrek aan liefde, maar door het onvermogen om elkaar echt te zien en te voelen.

De vraag is: hoe kan je partner van je houden als je partner niet weet wie je bent?

bevestiging-nodig

Hoe stop je met bevestiging zoeken?

Het patroon van bevestiging zoeken zit diep. Het is jarenlang je automatische reactie geweest. Elke keer als je twijfelde, als je onzeker was, greep je naar die geruststelling. Het voelt veilig, maar het houdt je gevangen. Dit patroon veranderen vraagt tijd, geduld, en bewustzijn.

Stap 1: Bewustwording. Het begint met het opmerken van de momenten dat je bevestiging zoekt. Misschien vraag je subtiel of alles goed is, of voel je de drang om te checken hoe je partner over je denkt. Sta op zulke momenten stil. Niet om jezelf te veroordelen, maar om bewust te worden van wat je doet. Herken het patroon, want zonder bewustzijn kun je niets veranderen.

Stap 2: Onderzoek. Waarom zoek je op dit moment bevestiging? Wat voel je echt? Onder die behoefte ligt vaak iets diepers – onzekerheid, angst, of een verlangen om gezien te worden. In plaats van direct naar je partner te stappen, vraag jezelf wat je echt nodig hebt. Misschien heb je troost nodig, of een gevoel van veiligheid. Kan je jezelf daarin voorzien? Of kun je contact maken met een andere dierbare? Soms is het antwoord dichterbij dan je denkt, en ligt het niet altijd bij je partner.

Stap 3: Verandering. De laatste stap is de moeilijkste: stop met het zoeken van bevestiging bij je partner. Durf je partner los te laten. Dit betekent niet dat je direct afstand moet nemen, maar dat je stopt met afhankelijk zijn van goedkeuring om je goed te voelen. Zoek naar je eigen oplossingen, leer op jezelf te vertrouwen. Dit geeft ruimte, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je relatie. Want pas als jij jezelf kunt geruststellen, ontstaat er ruimte voor een diepere, gelijkwaardigere verbinding.

Conclusie: herken het grotere plaatje

Je drang naar bevestiging komt voort uit verlatingsangst en onveilige hechting. Het is een diepgeworteld mechanisme. Maar door kleine, bewuste stappen te zetten, werk je aan een gezondere relatie. Een relatie waarin jij jezelf kunt zijn, zonder afhankelijk te zijn van de goedkeuring van je partner.

Het kan moeilijk zijn om dit patroon in je eentje te doorbreken, vooral als de twijfels van je partner je verlatingsangst versterken. Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Met de juiste begeleiding en handvatten kun je leren hoe je je eigen kracht hervindt, en tegelijkertijd jullie relatie versterkt.

Als je merkt dat je er zelf niet uitkomt, zijn er verschillende manieren waarop we je kunnen ondersteunen. Van persoonlijke begeleiding tot het volgen van een van onze trainingen, zoals de online training Help! Mijn partner twijfelt, waarin je leert hoe je omgaat met de twijfels van je partner zonder jezelf te verliezen.

Wil je samen met je partner het patroon doorbrengen waarin jullie gevangen zijn, dan kun je ook kiezen voor een Relatie Weekend met elkaar. Weg van thuis, weg van werk en de dagelijkse routines. Even terugtrekken in de bossen met een ontspannend èn verdiepend relatieweekend.

verlatingsangst

Ondersteunende artikelen:

aantrekken-afstoten

Relatie zonder chaos?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen met een partner die twijfelt…

© 2024 Ik kies jou