Verwachtingen-relatie

Verwachtingen in je relatie: herken jij de valkuil?

Artikel uit de categorie:

Inhoudsopgave

Iedereen heeft verwachtingen in een relatie. Maar de vraag is: zijn het verlangens of zijn het verwachtingen? Zijn ze uitgesproken of verborgen? En zijn ze realistisch of onhaalbaar?

In dit blog duiken we samen dieper in de verwachtingen die jij (bewust of onbewust) in je relatie meedraagt. We helpen je het verschil te herkennen tussen gezonde en ongezonde verwachtingen. Je krijgt praktische inzichten, herkenbare voorbeelden en eerlijke reflecties om je verwachtingen van jullie relatie beter kunt afstemmen. Zo voorkom je dat je steeds opnieuw vastloopt in dezelfde frustraties. Dan weet je alvast wat je van dit blog mag verwachten. 😉


Wat zijn verwachtingen in een relatie?

Een verwachting is de aanname dat iets daadwerkelijk gaat gebeuren. Alsof het al besloten is. In jouw hoofd is het al realiteit, terwijl je partner soms van niks weet. En zolang hij of zij doet wat jij verwacht, lijkt er niets aan de hand. Alles loopt op rolletjes.

Totdat het niet meer loopt.

Je partner doet ineens iets onverwachts. Of laat iets na. En dan… verandert de sfeer. Misschien kun je makkelijk schakelen, misschien ook niet. Dat hangt vaak samen met de grootte en belangrijkheid van de verwachting. Of beter gezegd: met hoeveel gewicht jij eraan geeft.

En juist daar ontstaat vaak miscommunicatie. Je verwacht iets wat voor jou vanzelfsprekend is, maar je partner heeft geen idee. Of geen ruimte.


Wat kunnen verwachtingen zijn?

Verwachtingen zijn overal. In kleine dagelijkse dingen tot grote levensvragen. We zetten er een paar op een rij die we regelmatig terugzien bij stellen:

  • Je partner komt op tijd.
  • Je krijgt een warme knuffel als je thuiskomt.
  • Het huis is opgeruimd als jij weg bent geweest.
  • Seksueel verlangen is wederzijds en synchroon.
  • Je partner flirt niet met anderen.
  • Je partner luistert als je iets vertelt.
  • De kinderen worden goed verzorgd als jij er niet bent.
  • Afspraken worden nagekomen.
  • Je wordt teruggebeld of geappt als je iets deelt.
  • Jij staat op nummer 1.
  • Je partner vergeet nooit iets belangrijks.

Herkenbaar?

Sommige dingen lijken logisch, maar zijn in de praktijk niet haalbaar. Of ze zijn een verlangen, geen realistische verwachting. En dat is precies waar het vaak spaak loopt in een relatie. Want wat voor jou normaal is, is voor je partner misschien helemaal geen gewoonte – of zelfs niet eens belangrijk.


Wat zijn gezonde verwachtingen in een relatie?

Een gezonde verwachting is iets wat bespreekbaar is én haalbaar blijkt. Het is een wens die realistisch is, gebaseerd op jullie situatie, karakters, en de fase waarin jullie zitten. Denk aan:

  • Samen één keer per maand op date.
  • Verdeling van taken rondom de kinderen.
  • Tijd vrijmaken voor elkaar, zonder telefoon.
  • Als iets niet lukt, er later op terugkomen.

Ongezonde verwachtingen zijn vaak:

  • Onuitgesproken.
  • Onrealistisch.
  • Gebaseerd op jouw ideaalbeeld in plaats van jullie werkelijkheid.

En daar ontstaat dus die dynamiek van aantrekken en afstoten. Jij wil iets, je partner voelt druk. Je trekt aan, hij of zij trekt zich terug. Of jij past je aan om conflicten te voorkomen en verliest jezelf in de relatie.

Verwachtingen-relatie

Zijn verwachtingen slecht in een relatie?

Niet per se. Verwachtingen zijn menselijk. We hebben ze allemaal. Het wordt pas een probleem als:

  • Ze niet gecommuniceerd worden.
  • Je partner niet weet dat jij iets verwacht.
  • Ze gebaseerd zijn op een romantisch ideaalbeeld.

Want als jij iets verwacht dat je partner niet wíl of kán geven, krijg je frustratie, verwijten, of zelfs verdedigend gedrag. Of erger: jullie vallen stil. Er ontstaat afstand. En voor je het weet, leef je langs elkaar heen.


Wat mag je wél verwachten in een relatie?

Dat verschilt per stel, maar een paar basiselementen zijn bijna altijd gezond:

  • Trouw zijn aan elkaar, emotioneel én lichamelijk.
  • Eerlijk communiceren, ook als het spannend is.
  • Afspraken maken over tijd, huishouden, financiën en opvoeding.
  • De ander de ruimte geven om terug te komen op een gesprek als het niet meteen lukt.

Toch zijn ook dit dingen die je moet blijven bespreken. Want als jij iets verwacht wat voor jou normaal is, maar voor je partner niet, dan ontstaat er snel onbegrip in je relatie. En vanuit onbegrip ontstaat afstand.

We zien het zó vaak gebeuren: een man die geen idee heeft dat zijn vrouw verlangt naar meer aandacht, of een vrouw die niet weet dat haar man behoefte heeft aan meer rust. Je kunt pas op elkaar afstemmen als je weet wat er speelt. Luisteren is essentieel.


Wanneer zijn verwachtingen te hoog?

Wanneer jij of je partner ze niet kunt waarmaken. De redenen lopen uiteen, maar dit zijn de meest voorkomende:

1. Karaktereigenschappen

Als jouw partner chronisch te laat komt, is het onhandig (en eerlijk gezegd oneerlijk) om telkens te verwachten dat hij of zij op tijd is. Het wordt tijd om af te stemmen op realiteit in plaats van op frustratie.

2. Succeservaringen

Heb je moeite met rustig praten onder stress? Dan is het niet fair dat je partner verwacht dat je na een ruzie ineens kalm uitlegt wat er in je omgaat.

3. Het verleden

Je partner is gevormd door zijn of haar opvoeding. Misschien is hij nooit geleerd hoe hij een vaderrol op zich moet nemen. Of heeft zij nooit gezien hoe een vrouw zichzelf mag uitspreken. Dan kun je nog zo verlangen naar ‘volwassen gedrag’, maar dan vraagt het tijd en geduld – geen kritiek.

4. Jouw romantische beeld van de liefde

Films, boeken, Instagram… ze hebben ons verpest. 😉
Ze geven een beeld van een perfecte relatie die altijd vol passie, aandacht en bloemen zit. Maar échte liefde vraagt toewijding, opoffering, en soms gewoon even helemaal niks; behalve blijven.

Verwachtingen-relatie

Hoe laat je verwachtingen los?

Begin eens met deze oefening:

  1. Schrijf al je verwachtingen op.
  2. Omcirkel wat je partner regelmatig níét waarmaakt.
  3. Kijk naar die omcirkelde dingen. Dat zijn je verlangens. Geen verwachtingen.

Geef in die verlangens wat meer ruimte aan je partner. Bijvoorbeeld:

  • Wil je dat hij je opbelt als hij laat is? Spreek dat verlangen uit, maar verwacht het niet altijd.
  • Wil je bij thuiskomst een knuffel? Zeg het, maar koppel er geen waarde aan als het niet gebeurt.

En zie wat er gebeurt. Je gaat zachter denken. Minder vanuit controle. Meer vanuit verbinding. Je verandert zélf de dynamiek.

Grenzen aangeven betekent niet dat je je gevoelens onderdrukt. Het betekent dat je helder bent over wat je nodig hebt, zonder je partner verantwoordelijk te maken voor jouw innerlijke rust.


De negatieve impact van verwachtingen

Verwachtingen kunnen dodelijk zijn voor je relatie. Ze lijken onschuldig, maar onder de oppervlakte kunnen ze langzaam alles verstikken: de spontaniteit, het plezier, de verbinding.

Je leeft in een wereld waarin je partner telkens tekortschiet. Je probeert het te redden, maar voelt je steeds leger. Wat begon als hoop, eindigt in frustratie. Jullie belanden in een dynamiek van aantrekken en afstoten: jij verlangt, de ander trekt zich terug. Jij past je aan, de ander voelt zich onder druk gezet. De afstand groeit. Jullie zitten dan gevangen in een verwachtingspatroon die jullie liefde verstoort. Wil je dit doorbreken? Begin dan met deze training.

💛 Kies voor liefde. Kies voor elkaar. Kies voor een nieuwe dynamiek.

Inhoudsopgave

aantrekken-afstoten

Relatie zonder push & pull?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Wauw!
Deze training sluit helemaal aan op onze dynamiek! Dankjewel ❤️
Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen weten met een partner die twijfelt…

© 2025 Ik kies jou