Debby staat in de keuken, handen stevig om haar koffiemok geklemd.
Ze hoort haar man, Mark, de kamer binnenkomen.
Ze draait zich om, glimlacht, probeert oogcontact te maken.
Maar hij kijkt langs haar heen.
Zijn gezicht strak, zijn ogen op zijn telefoon.
Eén woord mompelt hij, een halfzachte “hoi” en hij loopt door naar de bank.
Ploft neer zonder haar ook maar één keer echt aan te kijken.
Het steekt.
Gisteravond vroeg ze of ze samen konden praten, gewoon even tijd voor elkaar.
Hij knikte toen kortaf, en nu lijkt hij het alweer vergeten.
Debby weet dat ze niet te hard moet denken.
Niet te snel iets invullen.
Maar daar staat ze dan, met diezelfde knoop in haar maag.
Het lijkt wel of hij iets anders belangrijker vindt.
Alsof alles wat ze probeert—het koken, de vragen, de gesprekken—allemaal langs hem heen gaat.
Ze slikt. Duwt het gevoel weg. Maar het knaagt, iedere keer als hij haar zo passeert, alsof ze er niet is.
“Ik voel me afgewezen door mijn man. Ik ben vaak stil, want als ik dat aangeef, voelt hij zich snel aangevallen. Ik weet niet meer hoe ik hem kan bereiken.”
Pijnlijk, die afwijzing. Maar waarom wordt je afgewezen door je man? Doet hij dat bewust of onbewust? Afwijzing roept veel vragen op. De belangrijkste: waarom gebeurt afwijzing en vooral; hoe los je afwijzing op?
Wat leidt tot het gevoel van afwijzing?
Veel vrouwen voelen zich afgewezen door hun man. Dat is niet gek, vrouwen en mannen communiceren vaak anders. Hierdoor kan je man iets communiceren wat bij jou heel anders aankomt. Om afwijzing te begrijpen, kijken we naar de vier manieren waarop je man (onbedoeld) kan communiceren:
- Woorden: Welke woorden hij gebruikt en zijn intonatie vertellen jou veel hoeveel liefde hij voor je heeft. Met een botte opmerking kun je al snel afwijzing voelen. Weet alleen wel dat zijn botte opmerking misschien helemaal niet bot bedoeld was, waardoor je al snel miscommunicatie krijgt.
- Handelen: Soms voelt het alsof hij laat merken dat jij minder waard bent. Hij gaat vreemd. Hij kijkt naar een andere vrouw, net iets te lang. Of hij verliest zijn geduld en grijpt je pols net iets te stevig.
- Houding: Een zucht, wegkijken, lichaamshouding of niet luisteren kunnen subtiele maar pijnlijke signalen van afwijzing zijn.
- Gevoelens en emoties: misschien maakt zijn boosheid of andere emoties wel dat jij je erg afgewezen voelt. Misschien heeft hij laatst uitgesproken dat hij twijfelt over jullie relatie en voel je daardoor zijn afwijzing.
Dit alles kan jouw gevoel van afwijzing triggeren. Zijn communicatie en jouw gevoel van afwijzing is het topje van de ijsberg. Zichtbaar en op de voorgrond. Maar wat ligt er onder zijn communicatie en wat ligt er onder jouw gevoel van afwijzing?
Waarom je man je afwijst. (Zijn aandeel).
Soms wijst een man zijn partner niet bewust af, maar reageert hij vanuit zijn eigen innerlijke worstelingen. Een veelvoorkomende oorzaak hiervan is bindingsangst.
Bindingsangst zorgt ervoor dat een man zich afsluit en afstand neemt, zelfs van degene van wie hij houdt. Dit kan komen doordat hij bang is zichzelf te verliezen in de relatie, of omdat hij conflicten en emotionele gesprekken ongemakkelijk vindt. Zijn gedrag is een manier om zichzelf te beschermen tegen een dieper liggende angst voor verbinding.
Als je merkt dat je man afstand creëert, zich afsluit of niet emotioneel beschikbaar is, kan bindingsangst een grote rol spelen. Het helpt om te begrijpen dat zijn afwijzing vaak meer te maken heeft met zijn innerlijke strijd dan met jou.
Meer weten over de symptomen van bindingsangst bij mannen? Lees ons blog Bindingsangst man symptomen.
Waarom voel je je afgewezen door je man? (Jouw aandeel)
Het gevoel van afwijzing komt ergens vandaan. Het kan zijn dat je onveilige hechting hebt gehad en daardoor gevoelig bent voor afwijzing. Misschien heb je ooit meegemaakt dat iemand je verliet, of ben je bang om niet goed genoeg te zijn. Hierin is verlatingsangst een diepere kern van de angst voor afwijzing. Deze gevoelens zorgen ervoor dat je al snel zijn gedrag als afwijzing interpreteert, ook al bedoelt hij het niet zo. Het helpt om deze gevoelens te onderzoeken en samen met een relatiecoach of -therapeut te zoeken naar oplossingen voor je gevoeligheid voor afwijzing.
Ik voel me afgewezen omdat mijn man twijfelt
Je partner twijfelt over jullie relatie en daarmee is jullie toekomst onzeker. Je vraagt je af of je niet goed genoeg bent, of hij ooit écht voor jou zal kiezen. Zijn twijfel raakt aan jouw diepste onzekerheden en versterkt de angst om verlaten te worden. Het voelt alsof je alleen de relatie draagt, terwijl hij met één voet buiten de deur lijkt te staan. We hebben een training ontwikkelt speciaal voor mensen die in een relatie zitten met een twijfelende partner. Lees hier meer over de online training Help! Mijn partner twijfelt’ .
Wat te doen als je je afgewezen voelt?
Hoe je meestal op afwijzing reageert is vanuit een overlevingsmechanisme. Je voelt de pijn van afwijzing opkomen en reageert direct. Je schiet in de verdediging, verwijt hem iets, je bevriest helemaal of je vlucht en vermijdt het conflict. Deze reacties zorgen voor meer afstand in plaats van verbinding. Wat zou er gebeuren als je bewust zou kiezen voor een andere aanpak wanneer je je afgewezen voelt?
In verbinding blijven wanneer je afgewezen voelt
Het vraagt moed om je pijn even opzij te zetten en kalm te blijven, zelfs als hij je afwijst. Dit betekent niet dat je gevoelens er niet toe doen; het betekent dat je eerst de rust bewaart. Daarna kun je altijd nog op een geschikt moment je gevoelens delen. Zie zijn afwijzing als een uiting van zijn eigen worstelingen in plaats van een directe aanval. Wanneer je meegaat in de emoties, gooi je vooral hout op het vuur. Je kunt neutraal reageren zonder het conflict te laten escaleren:
- Samenvatten wat hij bedoelt: Herhaal wat je denkt dat hij zegt. Bijvoorbeeld, “Dus, als ik het goed begrijp, voel je je…”
- Begrijpen: Geef aan dat je hem begrijpt, zonder je eigen gevoelens direct te verdedigen.
- Loslaten: Soms helpt het om een opmerking naast je neer te leggen en er later rustig op terug te komen.
- Grenzen stellen: Stel je grenzen liefdevol maar vastberaden, zoals: “Ik wil dit gesprek voeren, maar niet op deze manier. Laten we even afkoelen.”
Door anders te reageren, kun je voorkomen dat de afwijzing escaleert en zorg je ervoor dat je de verbinding houdt. Doordat jij de positie aanneemt ‘’ik sta klaar voor je’’, zal je man eerder verzachten en de verbinding met jou herstellen.
Afwijzing: stop aantrekken en afstoten
Afwijzing versterkt de dynamiek van aantrekken en afstoten. Jij zoekt meer verbinding, terwijl hij afstand neemt door zijn bindingsangst. Dit leidt tot frustratie, onzekerheid en meer afstand.
Wil je deze cyclus doorbreken? Ontdek hoe je de patronen kunt herkennen en de dynamiek kunt veranderen in onze training Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.