pauze-relatie

Adempauze in je relatie: hoe doe je dat?

Artikel uit de categorie:

Pauze in je relatie nemen? In momenten waarop relatieproblemen, gevoelens en onzekerheden hun hoogtepunt bereiken, kan het nodig zijn de stekker er even uit te trekken. Hoe je deze adempauze inlast en welke voorwaarden je stelt, bepaal je zelf. Maar hoe pak je dit aan? Waarom zou je een adempauze overwegen in je relatie? Wat zijn de voordelen van een adempauze? Welke communicatie is essentieel? En hoe vinden jullie elkaar weer na deze pauze? Laten we dit verkennen.

Adempauze in je relatie: waarom zou je dat willen?

Een adempauze in je relatie zou je om verschillende redenen kunnen overwegen. Wil je meer tijd voor jezelf hebben om aan persoonlijke problemen of groei te werken. Misschien voel je onenigheid, emotionele of fysieke afstand, veel miscommunicatie, gebrek aan vertrouwen, veel twijfels of wordt je eindeloos getriggerd in de relatie. Het is belangrijk om te communiceren met je partner over je gevoelens en je redenen voor het willen nemen van een adempauze. Werk samen aan een manier om te groeien en te verbeteren als koppel. Weet dat een adempauze niet altijd een voorloper moet zijn van een break-up, het kan ook een life-saver voor je relatie zijn. Door echt even helemaal gescheiden van elkaar te zijn meerdere dagen komen jullie allebei individueel op eigen kracht. Wanneer je weer samenkomt kan dit juist jullie relatie versterken. 

Een adempauze in je relatie kan veel opleveren

Een adempauze in je relatie kan veel voordelen opleveren:

 • Persoonlijke groei: Een adempauze in je relatie kan de ruimte geven om tijd voor jezelf te nemen, persoonlijke problemen of groei te werken en je emoties te verwerken.
 • Betere communicatie: Het kan de ruimte creëren om duidelijker en productiever te communiceren met je partner als jullie terugkomen, omdat jullie beiden meer inzicht hebben in wat jullie willen en verwachten van de relatie.
 • Meer duidelijkheid: Een adempauze kan helpen bij het verkrijgen van meer duidelijkheid over gevoelens, wensen en verwachtingen in de relatie.
 • Verbetering van de relatie: Een adempauze kan leiden tot versterking van de relatie, omdat jullie beiden tijd hebben gehad om afstand te nemen, gevoelens te verwerken en zelfreflectie te doen.
 • Meer waardering: Door tijd uit elkaar te zijn, kan er een grotere waardering voor elkaar ontstaan.
 • Rust: Misschien is de emotionele spanning nogal opgebouwd in je relatie. De tijd die je nu los van elkaar bent geeft de mogelijkheid om alle emoties en gevoelens te laten zakken. Even tijd voor jou.
 • Innerlijke kracht: Door jezelf helemaal te ontkoppelen van de ander sta je weer helemaal op je eigen benen. Dit kan uitdagingen met zich meebrengen, maar die ga je dan ook alleen aan. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en innerlijke kracht. Vooral als je ook met een gerichte intentie de adempauze vormgeeft.

Let op: een adempauze in je relatie leidt niet automatisch tot een positief resultaat, het is afhankelijk van hoe het wordt aangepakt en of beide partners hun best doen om in de relatie te groeien.

relatie-pauze

Hoe regel je een adempauze in je relatie?

Hier zijn 5 simpele stappen om je adempauze krachtig neer te zetten. Je kunt het op je eigen manier inrichten.

 1. Het gesprek: Bespreek met je partner dat je toe bent aan een adempauze in jullie relatie. Spreek je behoeftes, gevoelens en je verwachtingen uit. Neem tijd en aandacht voor elkaar om te luisteren en om op 1 lijn te komen.
 2. Het plan: Wanneer alles in het gesprek helder is geworden maak je samen een plan. Bespreek en regel de praktische zaken. Wanneer nemen jullie een adempauze? Wat moet er geregeld worden? Wanneer kom je samen? En hoe kom je samen?
 3. Intentie: Zorg dat je intentie helder is voor een adempauze. Dat kan helpen om richting te geven aan deze waardevolle tijd. Als je elkaar een week niet ziet en je hebt een week lekker gefeest, gedronken en de vrijbuiter uitgehangen schiet je er niets mee op. Zorg dat je met een intentie de adempauze vormgeeft zodat je het meeste eruit haalt. Voor jou en voor je relatie.
 4. De adempauze: Deze kan op verschillende manieren worden ingericht. Maak hiervoor een plan. Zorg dat je dit inplant en kom tot actie. Hieronder vindt je verschillende mogelijkheden hoe je de adempauze kunt vormgeven. 
 5. Herenigen: Regel een dag van hereniging. Jullie hebben met een intentie adempauze genomen, nu is het tijd om weer samen te komen. Wees niet dat stel die op zondagavond samenkomt om nog samen even te eten en meteen al weer in de planning en hectiek van volgende week verzand. Nee, creëer een speciaal moment samen. Boek een hotel, ga een dagje naar de sauna. Regel iets voor jullie samen. Maak het ontspannend. Misschien wil je wel samenkomen bij een relatieweekend om gelijk een goede vernieuwde start te maken. Tijdens het herenigen kun je reflecteren op de adempauze, jullie inzichten en bespreken wat jullie anders gaan doen.

Voer deze 5 stappen zorgvuldig uit en je zult merken dat een adempauze echt iets is waar jullie relatie van opknapt. 

relatie-problemen

Hoe kun je zo’n adempauze precies vormgeven?

Een adempauze in je relatie kun je op verschillende manieren vorm te geven:

Fysieke afstand: Voor een aantal dagen/ weken neem je een relatie-detox. Je gaat misschien verblijven op een hutje in de hei. Misschien verblijf je wel een week bij een vriend of vriendin. Je kunt ook voor een langere tijd uit elkaars buurt, zoals door in een andere stad of zelfs land te verblijven. Of is het nodig om uit elkaars huis te verhuizen? Bespreek de opties en behoeftes.

Contactbeperking: Dit kan inhouden dat je een tijdelijke afspraak maakt om beperkt contact met elkaar te hebben. Alleen contact op een specifiek moment of helemaal niet bellen en appen. Maak van te voren afspraken over contact.  

Emotionele afstand: Dit kan inhouden dat je je emotioneel afschermt van elkaar, zoals door bepaalde intimiteit even los te laten. Misschien zijn er bepaalde gevoelens of gespreksonderwerpen die tijdelijk niet meer wil bespreken. 

Begeleiding: Je kunt ook kiezen om professionele hulp in te schakelen, zodat je ondersteuning krijgt om relatieproblemen aan te pakken en de relatie te versterken.

Gecombineerde opties: Soms kiezen stellen voor een combinatie van de bovenstaande opties, zoals fysieke afstand en begeleiding.

Het is essentieel om te communiceren met je partner over je wensen en verwachtingen voor de adempauze. Je maakt samen afspraken over hoe de adempauze zal worden gehandhaafd. Spreek ook af hoe de communicatie tijdens de adempauze zal verlopen, hoe je samenkomt en hoe jullie omgaan met eventuele problemen die zich tijdens de adempauze voordoen. Check de 5 stappen.

relatie-spel

Hoe kom je weer samen na de adempauze in je relatie? (De hereniging)

Een adempauze in je relatie is niet niks. Het maakt impact op beide partners. Bereid je daarom voor op de hereniging, zodat het goed verloopt. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om weer samen te komen:

Communiceer: Praten over je gevoelens, verwachtingen en wat je hebt geleerd tijdens de adempauze is essentieel om een duidelijk beeld te krijgen van waar jullie beiden staan en waar jullie relatie naartoe gaat.

Luister naar elkaar: Luister met aandacht naar elkaars gedachten en gevoelens zonder oordeel.

Wees eerlijk: Wees eerlijk over je gevoelens en wat je verwacht van de relatie.

Maak afspraken: Maak afspraken over hoe jullie voortaan met problemen en emoties omgaan, en hoe jullie kunnen werken aan het versterken van de relatie.

Wees flexibel: Wees flexibel en bereid om aan te passen aan veranderingen, het is normaal dat men tijdens de adempauze heeft geleerd en gegroeid, dus de relatie kan ook veranderen na de adempauze.

Neem je verantwoordelijkheid: Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en bijdrage aan de problemen in de relatie, en wees bereid om je aandeel in verbeteringen te doen.

Geef tijd: Wees geduldig en geef elkaar tijd om aan te passen aan de veranderingen en aan elkaar te wennen weer samen te zijn.

Na een adempauze in je relatie kan samenkomen lastig zijn. Misschien heb je ultieme vrijheid ervaren of is het een grote verademing om alleen te zijn. Daarom is het heel belangrijk dat je uitspreekt wat je ervaren hebt en samen kijkt hoe je de positieve ervaringen van de adempauze in je relatie kunt integreren. Kijk ook eens naar de dynamiek van aantrekken en afstoten. De meeste koppels ervaren deze dynamiek zo intens, waardoor een adempauze in je relatie bijna nodig is om dingen te herstellen.

Aantrekken-afstoten

Het kan tijd en inspanning vergen om de relatie terug op de rails te krijgen. Door open communicatie, eerlijkheid en wederzijds begrip werk je samen aan het opbouwen van een gezonde en gelukkige relatie.

RE•CONNECT

Een eenvoudig en krachtig spel die jullie relatie versterkt.

ONLINE TRAINING

 

Hoe werkt deze dynamiek en hoe ga je ermee om?

En nu verder...

Meer weten over jouw relatiedynamiek?

Snuffel lekker verder.
Gratis

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten

Wij, Lotte en Rory hebben lang in deze dynamiek gezeten. De lessen van deze training gaan je veel moeite besparen.

Relatieweekend? Uit de dagelijkse sleur, 100% tijd en aandacht voor jullie relatie

Wij begeleiden jullie één of meerdere dagen. Heerlijk genieten in een boshuisje met de juiste balans tussen ontspanning en inspanning...
© 2024 Ik kies jou