Bindingsangst

Bindingsangst voelt nooit alleen als twijfel.

Bindingsangst voelt verstikkend. Het is de angst om je vrijheid kwijt te raken.

Het doel van dit artikel? Je laten zien waar die angst vandaan komt.
Niet zodat je blijft hangen in wat er misgaat.
Maar zodat je precies weet hoe je dit patroon doorbreekt.

Herken de triggers, pak de controle terug en stop met vluchten.

Wat is bindingsangst?

Bindingsangst is letterlijk de angst om je te binden. Je wilt wel een relatie, maar zodra het serieus wordt, komt de twijfel. Je voelt je opgesloten, gevangen in iets waarvan je niet weet of je het wilt. Je staat continu op een T-splitsing: wel of niet doorgaan? Samenwonen, trouwen, kinderen krijgen – elke stap voelt als een stap verder in de gevangenis van afhankelijkheid.

Je denkt: “Wat als ik mijn vrijheid verlies? Wat als dit niet is wat ik wil?” Je zoekt naar redenen om niet verder te gaan, zelfs als die er misschien niet zijn. De relatie voelt benauwend en verstikkend en je gedachten schieten alle kanten op.

wat-bindingsangst

''Je bent niet bang om opnieuw verliefd te worden, maar wel bang om je vrijheid te verliezen’'.

Welke symptomen horen bij bindingsangst?

Bindingsangst komt in verschillende vormen en maten. Herken je jezelf in een van deze symptomen?

  • Lang geen relatie gehad en weinig serieuze pogingen gedaan.
  • Twijfel over je partner: is hij/zij wel de juiste?
  • Wisselende signalen: de ene keer wil je dicht bij je partner zijn, de andere keer zoek je afstand.
  • Benauwend gevoel bij het idee van samenwonen, trouwen, of een kinderwens.
  • Flirten met anderen, zelfs vreemdgaan, omdat je bang bent voor volledige toewijding.
  • Miscommunicatie: je kunt je gevoelens niet uiten, of hebt het gevoel dat je partner je niet begrijpt.
  • Verwijten: alles wat je partner doet irriteert je, en je vindt altijd wel iets om hem/haar de schuld te geven.
  • In de verdediging schieten: je kunt geen kritiek ontvangen zonder direct in de aanval te gaan.
  • Vluchtgedrag: je zoekt uitwegen in werk, hobby’s, of andere relaties.
  • Twijfel aan de toekomst: je hebt moeite om jezelf een toekomst met je partner voor te stellen.

Herkenbaar? Je bent niet alleen. Bindingsangst houdt veel mensen gevangen in een vicieuze cirkel van aantrekken en afstoten. Elke keer dat de relatie serieuzer wordt, neem jij een stap terug.

bindingsangst-relaties



Hoe ontstaat bindingsangst?

Bindingsangst ontstaat meestal in de vroege jeugd. Misschien was er in jouw gezin weinig ruimte voor emoties. Werd er nooit écht over gevoelens gepraat, of werden je emoties zelfs afgewezen. Dit heeft je geleerd dat het tonen van je gevoelens gevaarlijk is. Je zoekt veiligheid in afstand, omdat je bang bent om gekwetst te worden.

Ook subtiele vormen van afwijzing kunnen leiden tot bindingsangst. Misschien werd je uitgelachen of genegeerd als kind, of moest je altijd vechten om liefde te verdienen. Liefde voelde voorwaardelijk. Je hebt geleerd dat als je je openstelt, je ook kunt worden afgewezen.

Dit wordt een patroon. Zodra iemand dichtbij komt, komen die oude gevoelens van afwijzing weer naar boven. Je panikeert en begint te twijfelen. Je vlucht, fysiek of emotioneel, en je partner blijft achter in verwarring.

 

Het verband tussen bindingsangst en verlatingsangst

Bindingsangst en verlatingsangst lijken tegenpolen, maar zijn eigenlijk nauw verbonden. Waar iemand met verlatingsangst bang is om verlaten te worden, is iemand met bindingsangst bang om zichzelf te verliezen. Je hebt constant de drang om weg te rennen, terwijl je partner zich juist vastklampt. Deze dynamiek van aantrekken en afstoten kan extreem verwarrend en frustrerend zijn voor beide partners.

Soms willen jullie hetzelfde – een liefdevolle, stabiele relatie – maar jullie manier van reageren is totaal anders. De een wil vasthouden, de ander loslaten. Dit zorgt voor veel pijn, stress en miscommunicatie.

Hoe uit bindingsangst zich in een relatie?

Bindingsangst uit zich vaak door de neiging om weg te rennen zodra de relatie serieuzer wordt. Je vindt altijd wel iets aan je partner dat niet klopt. Misschien is het zijn/haar gedrag, of de manier waarop hij/zij emoties uit of je voelt je minder aangetrokken tot je partner. Je legt de schuld buiten jezelf, zodat je niet je eigen angsten onder ogen hoeft te komen. Dit is jouw overlevingsmechanisme: de ander afwijzen voordat jij afgewezen wordt.

Je creëert emotionele afstand. Soms bewust, vaak onbewust. Misschien flirt je met anderen, of misschien voel je gewoon geen sterke emotionele band met je partner. Je wilt niet te afhankelijk zijn. Dit geeft jou het gevoel van controle en vrijheid, maar maakt de relatie onzeker en wankel.

bindingsangst-verlatingsangst

Wat te doen tegen bindingsangst?

Bindingsangst overwinnen is geen quick fix, maar er zijn stappen die je kunt nemen om jezelf vrij te maken van deze verlammende angst.

1. Herken je triggers

Wat maakt dat je bindingsangst ervaart? Is het de druk van de relatie? De angst om je vrijheid te verliezen? Zodra je je triggers herkent, kun je er bewuster mee omgaan. Lees dit uitgebreide artikel over triggers bij bindingsangst.

2. Luister niet blindelings naar je gevoel

Gevoelens zijn vaak het resultaat van angst en kunnen je in de war brengen. Als je bij elke twijfel direct luistert naar dat stemmetje dat zegt dat je moet vluchten, blijf je vastzitten in de dynamiek van aantrekken en afstoten. Onderzoek waar dat gevoel vandaan komt. Is het gebaseerd op een oude angst of een eerdere ervaring? Maak bewuste keuzes vanuit vertrouwen en niet vanuit angst.

3. Leer communiceren

Bindingsangst creëert vaak een muur tussen jou en je partner. Open communicatie is essentieel. Vertel je partner wat je voelt en waarom je afstand neemt. Zo kan hij/zij je beter begrijpen en ondersteunen.

binding-relatie

4. Accepteer je angst

Je bindingsangst negeren of ontkennen zal het probleem alleen maar groter maken. Accepteer dat het er is, en werk er stap voor stap aan om dieper in de relatie te durven stappen.

5. Werk samen met een coach

Soms heb je hulp nodig van buitenaf om je patronen te doorbreken. Een coach kan je helpen om de diepere oorzaak van je bindingsangst te onderzoeken en om te gaan met de angsten en emoties die hiermee gepaard gaan. 

 

 

Conclusie bindingsangst​

Bindingsangst kan je relatie benauwend en verstikkend maken, maar het hoeft niet het einde te zijn. Door je angst te herkennen, te accepteren en eraan te werken, kun je jezelf bevrijden van de vicieuze cirkel van aantrekken en afstoten. Het is mogelijk om je open te stellen voor liefde, zonder het gevoel te hebben dat je je vrijheid verliest.

De eerste stap? Stop met vluchten. Het is tijd om je hart volledig te openen.

Meer blogs over bindingsangst

In deze categorie leer je van alles over bindingsangst. Bindingsangst van jezelf of van je partner. In beide gevallen gaan deze artikelen je vooral helpen door de kennis in de praktijk toe te passen.

Andere artikelen

© 2024 Ik kies jou