verlatingsangst-controle

Hoe kun je met verlatingsangst controle loslaten?

Artikel uit de categorie:

Controle pakken geeft een gevoel van (schijn)veiligheid. Zodra jij de touwtjes in handen hebt en de regie voert, hoef je het pijnlijke gevoel van afwijzing niet te voelen en verbloem je o.a. de verlatingsangst die er onder schuil gaat.

Controle pakken is een mechanisme dat je hebt ontwikkelt om jezelf veilig te stellen. De kans is groot dat de controle pakken je ver heeft gebracht in het verleden. Alleen is het in veel gevallen niet meer dienend.

Als één partner voortdurend de beslissingen neemt, voelt de andere partner zich niet gehoord, het onderdrukt de autonomie van de ander en kan een verstikkend of benauwend gevoel geven. Dit kan leiden tot work of zelfs er voor zorgen dat de relatie ten einde loopt.

In dit blog zullen we dieper ingaan op de oorzaken van controleren en verlatingsangst. Je gaat ontdekken wat jij kunt doen om de controle los te laten en je relatie te versterken.

Hoe pak je de controle in je relatie? 

Er zijn diverse manieren waarop je controle kunt pakken in je relatie. De meest voorkomende:

  • Emotionele controle: Deze vorm van controle kan zich uiten in het proberen te beheersen of manipuleren van de emoties van de partner. Dit kan bijvoorbeeld door middel van dreigementen of chantage.
  • Controle over de communicatie: De inhoud van de gesprekken worden bepaald. De lengte van het gesprek word bijvoorbeeld beperkt of de partner word geforceerd om te spreken over een bepaald thema.
  • Fysieke controle: Dit kan zich uiten in het beperken van de vrijheid van de partner, zoals het verbieden om bepaalde plaatsen te bezoeken of om contact te hebben met vrienden of familie.
  • Financiële controle: Deze vorm van controle kan zich uiten in het beheren van geldzaken, zoals het bepalen van de begroting en de beslissing over hoe geld wordt besteed. 
  • Mentale controle: Dit kan zich uiten in het manipuleren van de gedachten van de partner, zoals het creëren van twijfel of het geven van onrealistische verwachtingen.

Controle pakken in een relatie is vaak een poging om angst te ontlopen. In het geval van verlatingsangst is het vaak om het gevoel van onveiligheid en eenzaamheid niet te voelen. Omdat je partner bijvoorbeeld twijfelt over jullie relatie , probeer je hem dichter bij je te houden en ga je de situatie controleren.

”Als je maar genoeg controle pakt, hoef je niet overgelaten te worden de verlatingsangst”

Deze tactieken van controle pakken hebben vaak een averechts effect op je relatie en kunnen op lange termijn veel beschadigen. Het is daarom van belang om te onderzoeken waar het vandaan komt dat jij de controle pakt (verlatingsangst) en uiteindelijk dat je leert loslaten.

Heb jij een twijfelende partner en is dat de reden dat jij controle gaat pakken? Dan is de online training ‘Help! Mijn partner twijfelt‘ de oplossing voor jou. Je leert de twijfels van je partner te veranderen en ontdekt wat jij kunt doen om de controle los te laten.

Waar komt verlatingsangst vandaan?

Verlatingsangst is een gevoel van angst en onzekerheid dat ontstaat wanneer je dreigt verlaten te worden door iemand die we liefhebben. Het kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder ervaringen uit het verleden. Bijvoorbeeld wanneer je onstabiele of onvoorspelbare omstandigheden hebt ervaren, zoals een ouder die vaak afwezig is of een ouder die emotioneel onbeschikbaar is. Hechting speelt daarbij een belangrijke rol. Ook kan verlatingsangst ontstaan door een situatie waarbij je werkelijk verlaten bent door iemand die je zo lief had. Het kan ook ontstaan na een traumatische ervaring waarin iemand zich verlaten voelde. Dit kan ertoe leiden dat ze zich bezorgd maken dat hetzelfde zal gebeuren in toekomstige relaties.

Controle pakken kan leiden tot een relatiebreuk

Het verhaal van Esmee begint zoals veel verhalen van mensen met verlatingsangst. 

Ze had een liefdevolle en gezonde relatie met haar partner, maar toch kon ze niet stoppen met zich zorgen te maken dat hij haar zou verlaten. Ze begon zich steeds meer te verdiepen in zijn activiteiten en contacten, en probeerde hem steeds dichter bij haar te houden.

Esmee’s angst begon te groeien toen ze merkte dat haar partner zich steeds minder verbonden voelde met haar. Hij begon afstand te nemen en Esmee voelde zich steeds eenzamer. In plaats van haar angst te uiten, begon ze steeds meer controle uit te oefenen. Ze begon haar partner te smeken om meer tijd met haar door te brengen en ging zich steeds meer te verzetten tegen zijn vrienden en familie.

Dit leidde tot veel ruzies en conflicten in hun relatie. Haar partner begon zich gevangen te voelen en begon zich af te vragen of hij wel gelukkig was in deze relatie. Uiteindelijk besloot hij om Esmee te verlaten.

Esmee was totaal overweldigd door deze gebeurtenis. Ze voelde zich verraden en verlaten, en kon niet begrijpen waarom haar partner de relatie had verbroken 

Met de hulp, kwam Esmee tot het inzicht dat dit te maken had met haar verlatingsangst. Ze leerde hoe ze haar angst kon overwinnen door haar verlangen naar controle los te laten. Ze leerde ook hoe ze haar gevoelens kon uiten zonder haar nieuwe partner te verstikken of controleren. In haar nieuwe relatie besloot dat ze zich niet meer zou laten leiden door haar angst.

Controle loslaten in vertrouwen

De controle loslaten betekend concreet dat je je partner de ruimte geeft om zelfstandig keuzes te maken. Je accepteert de grenzen van de ander en staat toe dat er ruimte nodig is. Wanneer je partner gebruikt maakt van de ruimte, kun jij je afgewezen voelen. Hoewel dat geen prettig gevoel is, is dit wel een hele belangrijke stap die je hebt te nemen.

Loslaten in vertrouwen is niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt. Het is een proces wat je stap voor stap mag toepassen. Iedere keer wanneer de controle loslaat, word je gewezen op je eigen angst. Ga aan de slag met deze angst. Ontdek waarom deze angst actief is en wat jij er aan kunt doen om meer gerust gesteld te worden in deze situatie. Onze training ‘Help! Mijn partner twijfelt’ kan jou hier bij helpen.

Hoe kun je controle loslaten wanneer je verlatingsangst hebt?

  1. Erken je angst: Het is belangrijk om te erkennen dat je verlatingsangst hebt en dat het invloed heeft op je gedrag en je relatie. Door je angst toe te geven, kun je beginnen met het aanpakken ervan.
  2. Leer je partner kennen: Probeer je partner echt te leren kennen en vertrouwen te hebben in zijn/haar liefde.
  3. Oefen met loslaten: Probeer geleidelijk aan controle los te laten. Dit kan bijvoorbeeld door je partner meer ruimte te geven of door niet teveel vragen te stellen over jullie toekomst plannen.
  4. Werk aan je zelfvertrouwen: Probeer je zelfvertrouwen te versterken door bijvoorbeeld te werken aan je zelfbeeld of door nieuwe dingen te proberen.
  5. Verleg de focus: Zodra je de focus legt op jezelf kan je partner meer ruimte ervaren. Pak je (oude) hobby’s weer op en spreek wat vaker met vrienden en/of familie af.
  6. Zoek professionele hulp: Als je verlatingsangst ernstig is of als je moeite hebt om de situatie alleen aan te pakken, overweeg dan om professionele hulp te zoeken. Samen kun je de angst overwinnen!
  7. Train: Met onze training ‘Help! Mijn partner twijfelt’ leer je hoe je stap voor stap de controle los kunt laten en werk je aan je verlatingsangst. Je partner zal meer toenadering en verbinding zoeken als jij aan de slag gaat met de training.

Het overwinnen van verlatingsangst kost tijd en het is niet iets dat je in één keer kunt oplossen. Het is een proces en het is belangrijk om geduld te hebben met jezelf en je partner.

controle-Verlatingsangst

Herstel de balans

Een gezonde relatie vereist een balans in macht, waar beide partners zich gelijkwaardig voelen en waar beslissingen samen worden genomen. Dit betekent dat er ruimte is voor dialoog, wederzijds respect, en het delen van verantwoordelijkheden. Een gelijkwaardige machtsverhouding bevordert vertrouwen, intimiteit, en samenwerking.

Samenvatting: controle loslaten en verlatingsangst

Het loslaten van controle en leren vertrouwen op jezelf en de ander is een belangrijke stap in het overwinnen van verlatingsangst. Door aan de slag te gaan met de achterliggende reden van je controle dwang kun je gezonde en nieuwe mechanismen ontwikkelen en toepassen in je relatie. Professionele hulp of de training Help! Mijn partner twijfelt’ kunnen jou hierbij helpen.

aantrekken-afstoten

Relatie zonder chaos?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen met een partner die twijfelt…

© 2024 Ik kies jou