relatie-onbegrip

Onbegrip in je relatie

Artikel uit de categorie:

Er is niets zo frustrerend als wanneer je niet begrepen wordt in je liefdesrelatie. Op je werk, bij je familie of bij je vrienden niet begrepen worden is vervelend, maar de gevoelige snaar wordt pas echt geraakt in je liefdesrelatie. Zonder begrip is er ook minder diepgang in je relatie. Hierdoor groei je langzaam steeds verder uit elkaar, tenzij je hier iets aan doet. In dit blog gaan we dieper in op de onbegrip die in jullie relatie schuil gaat.

Wat bedoelen we precies met onbegrip?

In dit geval hebben we het over meer dan alleen onbegrip in communicatie (dus wat je zegt en hoort). Het niet begrijpen van elkaar kan zich ook vormen rondom gevoelens, emoties, gedachtes of genomen keuzes van jou of je partner. 

Voorbeelden:

  • Een bepaalde gedachtegang die je echt niet begrijpt van je partner
  • Jouw boosheid die totaal niet wordt begrepen door je partner
  • Je partner maakt een keuze die je niet kan begrijpen
  • De gevoelens tussen jou en je ouders worden niet begrepen door je partner
Onbegrip-relatie

Waarom triggert onbegrip in de relatie?

Dat komt omdat je een veel intiemere band opbouwt met je partner dan wie dan ook (normaal gesproken). Door deze intieme band kunnen de grootste angsten, trauma’s en pijntjes uit het verleden aan het licht worden gebracht. Het onbegrip die je voelt en bewust meemaakt als kind of puber, leer je niet mee om te gaan. Anders zou het onbegrip van je partner je niet triggeren.

De onverwerkte pijn vanuit je jeugd draag je nog altijd mee. Na verloop van tijd is er een muur gebouwd, zodat je (in de meeste gevallen) niet meer geraakt kunt worden. Dit is slechts een illusie, omdat je vroeg of laat toch begint aan een intieme relatie. Een intieme relatie betekent dat je jezelf moet openen, anders kun je nooit liefde volledig ontvangen en niemand kan de echte ‘jij’ zien of begrijpen. Wanneer één van jullie toch wordt onbegrepen door de ander, kan het maar zo zijn dat er een overlevingsmechanisme wordt geactiveerd. In de verdediging schieten, jezelf maar aanpassen of volledig bevriezen zijn daar enkele voorbeelden van.

Hoe kun je beter omgaan met onbegrip?

In het geval dat je je partner niet begrijpt of elkaar niet begrijpt zijn er een aantal tips die je kunt toepassen.

  • Heb geduld:

Het forceren van wederzijds begrip brengt je vaak verder uit elkaar dan dichterbij elkaar. Neem daarom wat afstand van het onderwerp. Je kan over andere dingen praten, maar als je merkt dat de trigger nog te vers is, neem dan even de tijd en ruimte voor jezelf.

  • Sta open voor elkaar:

Het is niet altijd makkelijk om open te staan voor andere perspectieven, toch brengt het jullie beide in meer verbinding als je open staat om van elkaar te leren. Begrijp je je partner niet of wordt je niet begrepen? Accepteer de situatie en kijk waar jullie beide behoefte aan hebben.

liefdesrelatie-onbegrip
  • Stel vragen:

Door open vragen te stellen (zonder oordeel) kun je op zoek gaan naar meer antwoorden. Meer antwoorden geven meer inzicht in het perspectief van je partner. Echter is het ook hier weer belangrijk om open te staan voor je partners perspectief.

  • Haal adem:

Je kunt jezelf even ontladen van spanning door in ’the heat of the moment’ diep adem te halen. Neem even 10 – 30 seconden een break. Haal adem. Misschien zelfs buiten een frisse neus. Het kan zo verruimend werken om in gesprekken bewust te ademen.

  • Geef aan wat je wel of niet kan betekenen:

Misschien wil je je partner wel begrijpen, maar lukt het gewoon niet. Het is belangrijk dat jullie beide grenzen kunnen aangeven. Zonder grenzen blijf je misschien luisteren of praten zonder dat je vooruit komt, waardoor het leidt naar nog meer onbegrip.

‘’ Ik wil je heel graag begrijpen, maar het lukt me nu even niet. Ik heb daar wat meer tijd voor nodig.”

  • Blijf communiceren:

Zonder communicatie tussen jou en je partner kom je niet verder. Jullie zullen gesprekken moeten voeren waar er nog onbegrip tussen jullie zit. Zo niet, dan blijven er ondergedrukte gevoelens in de ondertoon van jullie relatie te zitten. Kom je tot wederzijds begrip, dan wordt de weg vrijgemaakt naar een diepere verbinding in de relatie.

relatie-communicatie-onbegrip

Conclusie over onbegrip in de relatie

Onbegrip kan jullie relatie langzaam wegfreten. Hoe meer onbegrip er tussen jullie ontstaat, hoe verder jullie van elkaar wegdrijven. Het probleem wordt pas echt groot als de onbegrip zich opstapel en uitmondt in een relatie-crisis. Vaak wordt er dan pas hulp gezocht. Soms is het dan al laat, of een stuk meer werk dan als je er gelijk bij bent. Hoe kun je zorgen dat je er vroeg bij bent? Zoek steun, zoek hulp. Als je het niet binnen de relatie kunt oplossen, zoek dan buiten de relaties naar vrienden of familie voor steun. Verder kun je ook altijd op zoek naar persoonlijke aandacht van een coach of therapeut. Er zijn genoeg relatieweekenden, retreats of coachingtrajecten die individueel of samen kan doen om tot meer begrip en verbinding te komen in jullie relatie. Wacht niet tot het te laat is en kom in actie.  

Ondersteunende artikelen bij onbegrip

Persoonlijke aandacht nodig bij jullie onbegrip in de relatie?

Heeft dit blog je aan het denken gezet? Of zoek je hulp hoe je beter met communicatie binnen de relatie om kunt gaan? Contact ons via mailInstagram of plan eenvoudig een 1:1 call in met Lotte. Wij helpen je graag verder.

aantrekken-afstoten

Relatie zonder chaos?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen met een partner die twijfelt…

© 2024 Ik kies jou