Wat bedoelen we met (emotionele) veiligheid?
De kern van emotionele veiligheid gaat om je veilig voelen. Je kunt op een veilige plek zitten; thuis op de bank met een dak boven je hoofd en geen gevaar rond je heen, maar wanneer je partner ruzie met je maakt kun je je direct onveilig voelen. Emotionele veiligheid in de relatie vormt een belangrijke bouwsteen in jullie relatie. Hierdoor voel je je op je gemak en je durft sneller uiting te geven aan gevoelens en emoties. Wanneer jullie je beide veilig voelen in de relatie is er veel meer verbinding. Om duidelijk te maken wat we met veiligheid bedoelen staat hieronder het verschil tussen emotionele veiligheid en onveiligheid.
Wat kan een emotioneel onveiligheid gevoel triggeren in je relatie?
- Verwijten
- Aantrekken en afstoten
- Iets forceren
- Disrespect
- Oppervlakkigheid; dingen wegstoppen
- Negeren
- Oplopende spanning
- Uitgelachen worden
- Onderbroken worden
- Onbegrip
- Het gevoel van overleven
- De ander vlucht weg
- Aangevallen worden
- Verdedigen
- Ruzie
- Mishandeling
- Negativiteit.
Wat zorgt er voor emotionele veiligheid in je relatie?
- Waardering
- Verbinding
- Ontspanning
- Jezelf zijn
- Wederzijds respect
- Open en eerlijke communicatie
- Onvoorwaardelijke liefde
- Elkaar omarmen
- Aandacht geven
- Veilig uiten,
- Congruentie; zeggen wat je doet en doen wat je zegt
- Afstemmen op elkaar
- Flexibel zijn
- Goed luisteren
- Positief blijven
- Grenzen aangeven
Emotionele veiligheid vs. onveiligheid
Je kunt je al inleven in de bovengenoemde voorbeelden en zelfs invoelen hoe de woorden overkomen. Om nog duidelijker het verschil te merken kun je voor jezelf zowel veilige als onveilige situaties in je relatie voor de geest halen. Schrijf alles op wat er bij jou naar boven komt bij emotionele veiligheid en emotionele onveiligheid.
Hoe creëer je emotionele veiligheid?
Kijk, voor iedereen kan emotionele veiligheid verschillen. Het is een grijs gebied: wat voor de één veilig voelt, voelt voor de ander onveilig. Het is daarom belangrijk om je eigen grenzen te leren kennen en die van je partner. Wanneer deze duidelijk zijn is het makkelijker om rekening te houden met de ander en hoe je met elkaar omgaat. Wanneer de situatie onveilig voelt voor één van jullie, spreek je dit uit en kijk je samen wat je er aan kunt doen om de situatie veilig te laten voelen. Misschien is het wel nodig om elkaar te omarmen, of echt naar elkaar te luisteren. Wat het ook is, laat je grenzen weten aan je partner en spreek je behoeftes uit. Meestal kom je er door ervaring wel achter waar je partners grenzen liggen en je partner achter die van jou, maar het is niet altijd voor de hand liggend. Open dit gesprek met elkaar. Maak het gevoel van emotionele veiligheid bespreekbaar. Wat voor gedrag zien jullie bij jezelf of bij elkaar? Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat grenzen beter worden aangegeven? En hoe kunnen jullie die beter respecteren? Hier kun je duidelijke afspraken maken die in lijn liggen met jullie normen en waardes. Door dit stuk bewust te maken zul je veel meer emotionele veiligheid creëren in de relatie. Dit zorgt voor meer verbinding en diepgang in de relatie.
Hoe bied je fysieke veiligheid?
Mocht jij of je partner zich fysiek niet veilig voelen, dan is het noodzaak om hier over te praten. Als één van jullie bang is dat de ander fysiek geweld gebruikt (dat kan ook al tegen een voorwerp zijn), dan dien je hier samen naar te kijken en afspraken te maken. Zo creëer je veiligheid in je liefdesrelatie. Het gedrag is niet het probleem, kijk naar de kern waar het gedrag vandaan komt. Zorg dat je daarover praat, zodat jullie allebei gezien worden in de kwetsbare kant.
Waarom voel je je niet veilig?
Vaak komt het gevoel van onveiligheid door een onveilige hechting met (één van) je ouders. Je hebt van kinds af aan al dingen meegekregen die je een onveilig gevoel gaven. Je leerde hier om jezelf in veiligheid te brengen door een overlevingsmechanisme. Het zou goed kunnen dat je dit nog steeds toepast wanneer je je onveilig voelt. Het is belangrijk om te kijken waarom je je niet veilig voelt. Kijk dieper dan wat er aan de oppervlakte gebeurt. Dus het is makkelijk om de vinger te wijzen naar je partner en te zeggen dat hij/zij zijn emoties niet kan beheersen. Maar waarom triggert jou dat? Wanneer we naar de kern kunnen gaan van je gevoel van onveiligheid, wordt er meer zichtbaar en kun je zelf aan de slag om dit gevoel van onveiligheid te transformeren.
Hoe geef je jezelf geborgenheid?
Door grenzen te communiceren en deze te bewaken creëer je veiligheid in je liefdesrelatie. Wanneer je partner deze grenzen overschrijdt, herhaal dan de grens of ga weg van de situatie. Het is belangrijk om trouw te blijven aan je grenzen.
”Neem eerst rust, zodat je later in alle rust samen de shit aan kan kijken, in plaats van over elkaars grenzen heen gaan en de shit naar elkaar gooien.”
Het is ook belangrijk dat je veiligheid zoekt in je eigen lichaam. Door bewust naar je buik te ademen en te voelen wat er in je lichaam gebeurt houdt je contact met je lijf. Hier kun je ontspanning en geborgenheid in vinden.
Je veilig voelen in je relatie is belangrijk
Veiligheid zie ik (Rory) als de belangrijkste bouwsteen van een relatie. Doordat je je veilig voelt kun je zoveel meer jezelf zijn. Je kunt je makkelijker uiten, dingen uitspreken, er voor de ander zijn en vooral ontspannen. Zonder veiligheid zal de relatie niet goed kunnen stromen. Beide partners zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in de relatie, als één zich niet veilig voelt; dan is het nodig dat jullie elkaar helpen. Jullie zijn een team, dus support elkaar.
Emotionele veiligheid in relaties creëeren een domino-effect
Wanneer er een veiligheid in de relatie ontstaat (waarin beide partners zich veilig voelen), dan zal de relatie floreren. Dit heeft een positief effect op omgeving: de kinderen, jullie werk, vriendschappelijke relaties, familie en nog veel meer. Emotionele veiligheid in relaties creëeren een domino-effect. Wanneer beide partners bewust zijn van veilige/onveilige sferen, zullen zij sneller dit signaleren bij anderen en daarover in gesprek gaan. Hierdoor worden zij een belangrijke schakel in hun netwerk. Veiligheid creëert veiligheid. Anderen die zich niet veilig voelen in de relatie hebben een aanspreekpunt en kunnen makkelijker hulp ontvangen. Weet dat emotionele onveiligheid tussen partners een killer is voor een liefdevolle relatie.
De ideale setting voor veiligheid in je relatie
Bij niet ieder koppel is veiligheid vanzelfsprekend. Soms zijn er situaties waarbij je je niet veilig voelt. Dit kan een blokkade vormen in je relatie om volledig jezelf te kunnen zijn en te kunnen uiten. De vraag is: hoelang wil je daar nog mee rondlopen? Samen kom je er misschien niet makkelijk uit, maar met hulp kun je het verschil maken. Wij organiseren regelmatig relatieweekenden, waar we koppels helpen aan een stabiele basis. Door even terug te trekken uit de dagelijkse sleur is er genoeg ruimte om gesprekken te hebben waar je normaal niet aan toe komt. Er is begeleiding die elk gesprek in goede baan lijdt. En daarbij is het fijn om even een ontspannend weekendje weg te zijn. Nog geen idee wat een relatieweekend precies inhoudt? Klik dan hier.