onveilig-liefdesrelatie

Mijn partner voelt zich onveilig bij mij

Artikel uit de categorie:

Het kan zeer pijnlijk en beangstigend zijn als je partner zich onveilig voelt bij jou. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen recht heeft op gevoelens van veiligheid en respect in een relatie. Als je partner zich onveilig voelt bij jou, is het belangrijk om naar hun bezorgdheden te luisteren en om samen te werken aan manieren om hun gevoelens van onveiligheid te verminderen. Dit kan helpen om de relatie te versterken en om vertrouwen te herstellen.

Het verschil tussen emotionele veiligheid en fysieke veiligheid

Fysieke veiligheid heeft betrekking op de veiligheid van je fysieke welzijn en integriteit, terwijl emotionele veiligheid heeft te maken met het gevoel van emotioneel welzijn en veiligheid. Fysieke veiligheid kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het voorkomen van fysiek geweld of ongevallen. Emotionele veiligheid kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het gevoel dat je emotioneel gesteund wordt en dat je emotionele behoeften worden gerespecteerd en vervuld. Beide vormen van veiligheid zijn belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van een individu. Het is belangrijk om zowel fysieke als emotionele veiligheid te behouden in een relatie of andere sociale interactie.

Waarom voelt mijn partner zich onveilig bij mij?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je partner zich onveilig bij jou voelt. Soms kan het zijn dat ze zich bedreigd voelen door iets wat je hebt gezegd of gedaan, of dat ze zich onzeker voelen over jullie relatie. Het is ook mogelijk dat je partner zich onveilig voelt vanwege problemen of conflicten in de relatie of vanwege problemen in hun eigen leven. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je partner over wat er aan de hand is en om samen te werken aan manieren om hun gevoelens van onveiligheid te verminderen. Als je niet zeker weet waarom je partner zich onveilig voelt, kan het helpen om vragen te stellen of hulp in te schakelen. 

Let op dat je je niet afsluit voor je partner

Voor de meeste mannen is veiligheid één van de belangrijkste kernwaardes in een relatie. De man beschermt en creëert veiligheid. Wanneer je partner zich onveilig voelt bij jou, kan je worden geraakt door dat besef. Door zo’n trigger belandt je makkelijk in een overlevingsmechanisme en sluit je je bijvoorbeeld af voor je partner. 

onveilig-relatie

Emotionele verwaarlozing

Let op dat je je niet afsluit voor je partner. Het kan zijn dat je je partner daardoor emotioneel verwaarloost, waardoor zij zich nog meer onveilig voelt bij jou. 

Wat is emotionele verwaarlozing?

Emotionele verwaarlozing is een vorm van emotioneel misbruik waarbij een persoon de emotionele behoeften van een ander persoon negeert, ontkent of ondermijnt. Dit kan leiden tot een gevoel van emotionele afzondering en eenzaamheid. Het kan invloed hebben op de mentale gezondheid van een persoon. Emotionele verwaarlozing kan voorkomen in verschillende soorten relaties, waaronder liefdesrelaties, familierelaties en vriendschappen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen het recht heeft om hun emotionele behoeften te laten vervullen en dat het belangrijk is om gezonde en respectvolle relaties te behouden.

Een aantal tekenen die kunnen wijzen op emotionele verwaarlozing:

  • Je negeert je partner en ontkent zijn/ haar emotionele behoeften: Je lijkt niet geïnteresseerd in hoe je partner zich voelt of laat haar/ zijn emotionele behoeften links liggen.
  • Je bent niet aanwezig of ongevoelig tijdens emotioneel beladen momenten, wanneer je partner extra emotionele steun nodig heeft (ongeacht de reden).
  • Je weigert om over emotionele onderwerpen te praten of laat je gevoelens niet toe.
  • Je geeft geen emotionele steun: Je bent niet behulpzaam of geruststellend als je partner emotioneel gestrest is of als je partner problemen heeft.
  • Je partner voelt zich emotioneel afgesloten van jou: Je partner heeft het gevoel dat je niet verbonden bent met hem/ haar.

Als je één of meer van deze tekenen ervaart, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Een relatiecoach of -therapeut kan je helpen om beter te communiceren met je partner en om problemen op een gezonde manier op te lossen.

Je bent niet alleen

Emotionele verwaarlozing komt sneller voor dan je denkt. Herken je wat bij jezelf? Zou je het graag anders willen? Mooi. Weet dat je je niet hoeft te schamen. Door ons verleden worden we soms snel getriggerd; de ene voelt zich heel snel onveilig en de ander voelt zich niet gezien. Beide in emotie. Het is daardoor soms lastig om er volledig voor je partner te kunnen zijn en de rust te bewaren. Het helpt enorm om erover te praten met andere koppels. In de relatie community is er ruimte voor gesprek en gaan we aan de slag met dit soort thema’s. Het is belangrijk om verbinding op te zoeken en steun te krijgen wanneer je relatie problemen ervaart.

partner-niet-veilig

Hoe kun je ervoor zorgen dat je partner zich veilig voelt bij mij?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je partner zich veilig voelt bij jou:

  1. Luister naar hun behoeften en gevoelens: Maak tijd om naar je partner te luisteren en probeer te begrijpen wat ze nodig hebben om zich veilig te voelen.
  2. Wees respectvol: Probeer respect te tonen voor de mening van je partner en hun behoeften. Dit kan helpen om een sfeer van vertrouwen en begrip te behouden in de relatie.
  3. Wees eerlijk: Wees eerlijk en oprecht in je communicatie met je partner. Dit kan helpen om vertrouwen te behouden en om problemen op een gezonde manier op te lossen.
  4. Laat zien dat je betrokken bent: Maak tijd vrij om samen te zijn en laat zien dat je betrokken bent bij je partner en hun welzijn.

Heb je dit blog gelezen? Hier zijn wat ondersteunende artikelen:

© 2024 Ik kies jou