negeert-gevoelens

Partner negeert mijn gevoelens: Hoe ga je ermee om?

Artikel uit de categorie:

Je deelt iets kwetsbaars met je partner. Een diepe gedachte, een emotie die je raakt. Maar in plaats van een reactie die je hart verzacht, krijg je stilte. Of een afwijzende blik. Misschien zelfs een botte opmerking als: “Doe niet zo moeilijk.”

Die momenten snijden diep. Je voelt je onzichtbaar. Onbegrepen. Eenzaam. En je vraagt je af: waarom lijkt het alsof mijn partner mijn gevoelens negeert?

Wat gebeurt er echt wanneer jouw gevoelens worden genegeerd?

Wanneer je partner jouw gevoelens niet erkent, lijkt het alsof hij of zij je niet serieus neemt. Maar vaak speelt er meer. Veel partners hebben niet geleerd hoe ze met emoties om moeten gaan. Misschien voelen ze zich ongemakkelijk, machteloos of schieten ze zelf in een overlevingsmodus zoals aanvallen, vluchten, bevriezen of verdedigen. Wat je ziet als ‘negeren’ is soms simpelweg onvermogen.

Het betekent niet dat jouw gevoelens er niet toe doen. Maar hoe jouw partner ermee omgaat, zegt vaak meer over hen dan over jou.

Waarom doet negeren zo’n pijn?

In een relatie zoeken we veiligheid. De wetenschap dat je er mag zijn, met al je emoties en kwetsbaarheden. Wanneer je partner je gevoelens negeert, raakt dat direct aan die basisveiligheid. Het kan oude pijn naar boven halen: een gevoel van afwijzing, eenzaamheid, of het idee dat je er niet toe doet.

partner-negeert

Wat kun je doen?

  1. Herken je eigen emoties.
    Word je bewust van wat je voelt als je partner je negeert. Is het verdriet? Boosheid? Eenzaamheid? Dit is jouw startpunt om helder te communiceren.
  2. Ga niet in de aanval.
    Hoe verleidelijk ook, verwijten versterken vaak de afstand. Zinnen als “Je luistert nooit!” of “Jij geeft niets om mij!” zetten je partner in de verdediging. Probeer in plaats daarvan: “Het raakt me als ik iets deel en er niets op terug hoor.”
  3. Bied ruimte voor wederzijds begrip.
    Vraag je partner: “Wat voel jij als ik dit met je deel?” Het helpt hen na te denken over hun reactie en maakt de situatie minder confronterend.
  4. Blijf staan voor je behoeften.
    Het is belangrijk dat je gevoelens gehoord en erkend worden. Als dit een patroon is, maak dan duidelijk dat je hier meer aandacht voor nodig hebt. “Ik wil me veilig voelen om mijn emoties met je te delen. Hoe kunnen we dat samen verbeteren?”
  5. Onderzoek de dynamiek in jullie relatie.
    Wanneer dit vaker voorkomt, kan het zijn dat er een dieperliggende dynamiek speelt. Misschien reageren jullie vanuit onbewuste patronen die veiligheid in de weg staan. Dit kan te maken hebben met bindingsangst, verlatingsangst, of oude overlevingsmechanismen.

Wat al er niets verandert?

Als jouw partner blijft weigeren om jouw gevoelens serieus te nemen, kan dat een teken zijn dat jullie hier samen hulp bij nodig hebben. Het is geen teken van zwakte, maar juist van liefde en moed, om in te zien dat je er samen niet uitkomt. Begeleiding kan helpen om elkaars behoeften beter te begrijpen en een gezonde dynamiek te ontwikkelen.

Durf je gevoelens serieus te nemen.

Je gevoelens zijn belangrijk. Jij bent belangrijk. En een gezonde relatie begint bij erkenning en wederzijds respect. Wil je samen onderzoeken hoe jullie weer veiligheid en verbinding kunnen vinden? Kijk dan naar onze Relatiebegeleiding of ontdek onze training Doorbreek de Dynamiek van Aantrekken en Afstoten.

Maak van jouw emoties een brug naar verbinding – in plaats van een muur die jullie verder uit elkaar drijft.

Verder lezen?

aantrekken-afstoten

Relatie zonder chaos?

Doorbreek de dynamiek van aantrekken en afstoten.

Help-Mijn-partner-twijfelt

Help! Mijn partner twijfelt.

De 5 dingen die je eerder had willen met een partner die twijfelt…

© 2024 Ik kies jou