Niet iedereen is een geboren luisteraar. Vooral in deze tijd hebben steeds meer mensen moeite om echt naar iemand te luisteren. Je raakt snel afgeleid of je zit vol gedachtes. Misschien vindt je het lastig naar je partner zijn/ haar gevoel te luisteren. Misschien wordt je in het verhaal getriggerd of heb je gewoon ff geen tijd, energie of zin om te luisteren. Dus: hoe leer ik beter te luisteren naar mijn partner?
Wat houdt het in om beter te luisteren naar mijn partner?
Goed luisteren gaat niet alleen maar om ja knikken en bevestigend mee te mompelen (ja, het kan soms werken) maar echt luisteren doe je niet. We hebben het dan ook over luisteren met onverdeelde aandacht, waarbij je de ander echt hoort.
Waarom is beter leren luisteren naar mijn partner zo belangrijk?
Leren luisteren (naar je partner) is sowieso 1 van de belangrijkste vaardigheden binnen communicatie. Hoe fijn is het voor jou als je dingen op tafel gooit en je partner luistert aandachtig naar je?
- Je voelt je gehoord en gezien
- Er is interesse in jouw verhaal
- Het geeft je een gevoel van belangrijkheid
Je kunt je voorstellen dat je partner ook deze behoeftes heeft. Zodra jij niet luistert naar je partner zal zij opmerken dat deze behoeftes niet worden vervuld bij jou. Dit zal vroeg of laat uitmonden in problemen in jullie communicatie.
‘Zonder luisteren kun je niets ontvangen en je ontneemt een luisterend oor van je partner.’
Hoe kan ik tonen dat ik naar mijn partner luister?
- Onverdeelde aandacht: je legt alles weg en maakt helemaal de tijd voor je partner om met aandacht te luisteren
- Je wacht met reageren totdat de ander uitgepraat is. Wanneer je je partner onderbreekt vraag je dat rustig: ’sorry, mag ik even tussendoor’ of ‘mag ik ook even wat zeggen?’
- Je laat je eigen gedachtes en droomwereld los terwijl je alle woorden van je partner ontvangt
- Wanneer je partner in het gesprek je triggert hoef je niet meteen te reageren vanuit emotie, maar focust op je lijf, ademt naar je buik en wacht je geduldig totdat jij aan het woord bent.
Waarom is het soms moeilijk om te luisteren naar mijn partner? – 6 redenen
- Geen energie: Luisteren kan energie kosten. Na een lage dag werk of een random energie dip neemt het vermogen af om aandacht te luisteren naar je partner.
- Geen focus: Als er allemaal dingen om je heen gebeuren en je hoort andere geluiden van buitenaf of van je eigen gedachten, dan ontbreekt de focus om echt goed naar een verhaal te luisteren.
- Geen zin: We kennen het allemaal wel eens; je partner is voor je gevoel aan het zeiken. Je hebt helemaal geen zin om die ander z’n shit aan te horen.
- Oneens zijn met je partner. Je partner zegt dingen waar je het niet mee eens bent, luisteren wordt moeilijker want je hebt je eigen ideeën erover.
- Verwijten van je partner: Of nog erger: het gezeik gaat over jou; wat je niet goed hebt gedaan of wat je beter had kunnen doen.
- Je partner luistert ook niet naar jou: Je kan ook simpelweg niet meer goed luisteren naar je partner als je het gevoel hebt dat er ook niet naar jou wordt geluisterd.
Hoe leer ik beter te luisteren naar mijn partner? 9 tips
1. Houdt oogcontact
Door oogcontact te houden kun je elkaar letterlijk en figuurlijk blijven zien. Je partner zal voelen dat je aandacht geeft en niets belangrijkers te doen hebt dan met haar/ hem zijn.
2. Lichaamstaal
Als je een gesloten houding aanneemt en ‘nee’ schud wanneer je partner je iets verteld laat zien dat je minder open staat voor zijn/ haar gesprek. Daarom: zit ontspannen en met een open houding. Je hoeft niet op alles te reageren. Probeer je ontvankelijk op te stellen.
3. Laat je gedachtes los
Als je vol zit met gedachtes of er ploppen gedachtes in je op, laat ze gaan en richt alle aandacht op je partner. Mocht je dat moeilijk vinden, kun je altijd even je gedachtes of belangrijke zaken opschrijven of naar jezelf appen. Hierdoor kun je makkelijker gedachtes laten gaan. Het helpt vaak om je partner even te informeren dat je vol zit met gedachtes en iets nodig hebt voordat je helemaal kunt luisteren naar hem/haar. Vaak is je partner dan ook bereid om je daarmee te helpen.
4. Niet direct onderbreken/ reageren
Echte goede luisteraars reageren of onderbreken (bijna) niet. Natuurlijk is onderbreken of reageren geen schande, maar als je je partner echt helemaal wil zien en horen wacht je even langer met onderbreken en reageren. Laat je partner helemaal zijn/ haar verhaal doen en bemerk hoe dat voor jou voelt. Probeer juist nog aandachtiger te luisteren naar wat je partner je probeert te vertellen en stap helemaal in zijn/ haar belevingswereld
5. Niet oordelen, maar vragen stellen
We kunnen het allemaal; oordelen. We vinden iets van het verhaal of we kijken er anders naar. Zo leer je natuurlijk nooit om goed te luisteren naar je partner, maar wat als je meer vragen stelt? Onderzoek je partner en vraag hoe je partner erover denkt, wat hij/zij er van vindt ed. Door meer vragen te stellen toon je meer interesse en leer je nog meer over het perspectief van je partner. De kunst is: blijf nieuwsgierig zonder oordeel.
6. Zorg voor ruimte: pauzeer en haal adem
Mocht je behoefte hebben aan meer rust en ruimte in een gesprek, vraag aan je partner om even te pauzeren. Haal bewust adem, pak wat te drinken of kom later terug op het gesprek. Luisteren kan energie kosten, dus helemaal geen probleem om te pauzeren. Geef het rustig aan en ga later verder.
7. Grenzen aangeven
Als je geen energie, geen focus hebt of je grenzen worden simpelweg overschreden, zorg dat je je grenzen duidelijk aangeeft en laat weten wat je nodig hebt om beter te kunnen luisteren.
”Hoo, stop ik kan even niet luisteren want…’’
Er is voor je partner niets zo vervelend als jij die probeert te luisteren met onderliggende irritaties. Je partner merkt vroeg of laat ook wel dat er iets aan de hand is waar jij niet voor uitkomt. Wees duidelijk, communiceer op een rustige manier wat er speelt (betrek het op jezelf).Ook in dit geval kan het helpen dat je het gesprek later oppakt wanneer de omgeving en situatie beter zijn, waarbij je wel met energie en volle aandacht naar je partner kunt luisteren.
8. Oefen met je partner
Luister oefeningen met je partner kunnen nuttig zijn. Spreek met elkaar af dat je om de beurt praat en als luisteraar niet onderbreekt, reageert of in gedachtes bent wanneer de verteller bezig is met zijn/ haar verhaal. Ook kan het helpen om een code woord af te spreken wanneer 1 van jullie wel onderbreekt en dat de ander kan zeggen: ‘’banaan!” En dan weten jullie allebei: ”oh ja, wacht. Eerst even luisteren tot de ander klaar is.’’ Door met elkaar te oefenen leer je veel sneller om te luisteren naar je partner. Jullie communicatie zal aanzienlijk verbeteren.
9. Stoot je partner niet af
Wanneer je luistert naar je partner en je hoort dingen die jij niet leuk vindt of wanneer je partner over je grenzen heen gaat. Natuurlijk kun je dit op een luchtige manier aangeven, maar probeer je partner niet af te stoten. Wanneer je dit wel doet, belandt je in een dynamiek van aantrekken en afstoten. Communicatie gaat moeizamer en luisteren wordt voor beide partners alleen maar moeilijker. Voor je het weet voel je je allebei niet gehoord, niet gezien en niet geliefd. Probeer dus echt te luisteren naar wat je partner zegt en geef grenzen aan op een liefdevolle manier. Afstoten zorgt voor conflict. Luisteren zorgt voor verbinding.
Het beste voor jullie communicatie is een relatieweekend
Echt goed kunnen luisteren is belangrijk in de communicatie tussen jij en je partner. Dat vergt soms ook even wat training. Zeker als het over een gevoelig onderwerp gaat of wanneer jullie niet zo lekker in je vel zitten. Actief luisteren, geweldloos communiceren en elkaar vinden wanneer je niet op één lijn ligt zijn allemaal dingen die je relatie makkelijker maken. Wij helpen koppels met een betere communicatie tijdens relatieweekenden. Dit is weekendje weg in een boshuisje. Samen ga je even uit de dagelijkse sleur en worden alle zorgen uit handen genomen. Jullie richten je alleen op elkaar. Intiem, ontspannend en ingrijpend. Jullie gaan werken aan een krachtige verbinding en je leert écht naar elkaar luisteren.