“Ik voel iets voor een ander… maar ik zit in een relatie.”
Die gedachte kan je volledig uit balans brengen. Je hart bonkt, je hoofd draait overuren. Schuldgevoel en opwinding vechten om voorrang. Je voelt je schuldig tegenover je partner, maar ook aangetrokken tot die ander. De twijfel neemt het over. Je vraagt je af: wat zegt dit over mijn relatie? Moet ik blijven? Of is dit juist een teken dat ik verder moet?
In een wereld vol verleiding, waarin keuzevrijheid bijna grenzeloos is, lijkt trouw een ouderwets begrip geworden. Verleidingen liggen op de loer. Social media laat je het perfecte plaatje van anderen zien. Series en films romantiseren het volgen van je hart, zelfs als dat ten koste gaat van een ander. Maar wat als je gevoel je op een dwaalspoor brengt?
In dit blog ontdek je wat deze relatie twijfel je echt wil vertellen — en waarom je gevoel niet per se ‘de waarheid’ spreekt. Je krijgt eerlijke inzichten, concrete vragen en een spiegel voor je hart. Zodat jij niet meer in twijfel blijven hangen, maar vanuit helderheid en rust kunt kiezen.
Wat als je gevoelens hebt voor een ander?
Je bent niet de enige. Verliefd worden op een ander terwijl je in een relatie zit, gebeurt vaker dan je denkt. Het zegt niet altijd iets over je partner, het zegt eerder iets over jou. Over je verlangen, je onvervulde behoeftes of je moeite met verbinden.
Misschien twijfel je al langer. Bewust of onbewust. Je voelt je je niet gezien. De gesprekken zijn oppervlakkiger geworden. De intimiteit is afgenomen. Of je loopt al langere tijd op eieren, bang om opnieuw te botsen. En dan komt daar ineens iemand die precies dát aanraakt wat jij mist. Het lijkt alsof alles weer stroomt. En toch weet je: dit is ingewikkeld.
Je voelt iets, maar dat gevoel is niet altijd de waarheid. Gevoelens zijn belangrijk, maar ze moeten getoetst worden aan je waarden, aan de feiten. In momenten van relatie twijfel is het cruciaal dat je onderscheid leert maken: is dit liefde, of is het een ontsnapping aan iets wat ik eigenlijk onder ogen moet komen?
Hoe ontstaat deze dynamiek?
Vaak zit je in een patroon. Je relatie voelt veilig, maar ook vlak. Of juist onveilig, vol triggers, terugtrekken en aanvallen. Je past je aan, je slik je woorden in of je verhardt. Je verlangen wordt onderdrukt of verplaatst. En plotseling is daar iemand anders. Iemand die niet weet van je patronen. Die je niet triggert, maar juist bevestigt. En dat voelt als thuiskomen. Maar het is vaak een schijnveiligheid.
Wat hier speelt is geen toeval. Het is een dynamiek van aantrekken en afstoten. Dieper nog: het is het resultaat van een onveilige hechting. Verlatingsangst en bindingsangst vormen vaak de voedingsbodem van dit soort gevoelens. Je wil dichtbij zijn, maar zodra het ingewikkeld wordt, komt de twijfel. In dit geval vermomd als ‘verliefdheid op een ander’.
We noemen dit een overlevingsmechanisme. Geen bewuste keuze, maar een automatische reactie. Het is belangrijk dat je dat niet veroordeelt, maar ook niet verheerlijkt. Je hoeft jezelf niet te schamen. Maar je bent wel verantwoordelijk voor wat je ermee doet.
Wat zijn de gevolgen van relatie twijfels bij je huidige partner?
- Je raakt verder verwijderd van je partner.
- Je leeft een (innerlijk) dubbelleven.
- Je voelt je schuldig, onzeker, leeg.
- Je stelt belangrijke gesprekken uit.
- Je durft je verlangens niet meer te uiten.
- Je verliest langzaam het vertrouwen in jezelf.
- Je zoekt andere wegen om de pijn en confrontatie te vermijden.
Hoe langer je dit laat sluimeren, hoe meer het je kost. Het vreet aan je energie. Je slaapt slechter, piekert meer en raakt sneller geïrriteerd. Je staat constant ‘aan’. Je durft niet te kiezen, maar voelt ondertussen dat je niet in eerlijkheid leeft. En dat breekt iets af, in jou én in je relatie.

5 vragen die je helderheid geven
1. Wat zoek ik bij de ander dat ik mis in mezelf of in mijn relatie?
Wees eerlijk. Gaat het om waardering, spanning, bevestiging of gezien worden? En durf je dat gesprek aan te gaan met je partner, of met jezelf?
2. Ben ik bereid om mijn gevoel te onderzoeken vóór ik handel?
Verliefdheid voelt intens echt. Maar is vaak tijdelijk. Wat als je eerst onderzoekt wat eronder ligt? Wat als het gevoel je iets wil zeggen, maar niet bedoeld is om op te handelen?
3. Wat vertelt deze situatie mij over mijn kernwaarden?
Wat vind jij belangrijk in de liefde? Sta je voor trouw, respect en eerlijkheid? Of laat je je leiden door wat op korte termijn goed voelt?
4. Wat zijn de gevolgen als ik deze weg insla?
Niet alleen voor jezelf. Maar ook voor je partner, je kinderen (als die er zijn), je (schoon)familie en je toekomst. Wat laat je achter? En wat neem je mee? Denk na over de toekomst en wees je bewust van de consequenties die jouw keuzes hebben.
5. Wat vraagt deze situatie van mij als mens en als partner?
De liefde is geduldig. De liefde is vriendelijk. Maar de liefde vraagt ook volwassen keuzes. Niet altijd makkelijk, maar wel belangrijk voor de lange termijn.
Wat als je zou kiezen voor toewijding?
Toewijding aan je huidige relatie geeft misschien niet de spanning die je voelt bij je nieuwe vlam, maar het is juist daar waar de liefde wordt verdiept en karakter wordt gevormd. Toewijding vormt de basis voor echte verbinding. Je hoeft niet te blijven in een relatie die destructief is. Maar je hoeft ook niet weg te rennen voor iets wat juist verdieping vraagt. Misschien is jouw relatie niet kapot, maar ondervoed. Misschien is je hart niet op, maar afgesloten. Misschien is die ander niet jouw antwoord, maar je afleiding. Je vluchtroute. En wat wij bij de meeste koppels zien die wel voor die nieuwe vlam gaan? Dezelfde problemen. Dezelfde dynamiek. Het begin is goed. Het begin is altijd goed. Maar op de lange termijn zul je altijd zien: je bent weer terug bij af. Kijk, toewijding betekent: ik kies. Niet omdat het makkelijk is, maar omdat het goed is. Omdat liefde niet alleen een gevoel is, maar een keuze, een richting, een daad.

De training Help! Ik twijfel
Je hoeft dit niet alleen uit te zoeken. Wij kunnen je helpen. De training Help! Ik twijfel helpt je om helder te krijgen wat je voelt, waarom je twijfelt, en hoe je weer terugkomt bij jezelf. Je krijgt inzichten over relatie twijfel, over de dynamiek van bindingsangst en verlatingsangst, en leert welke stappen je kunt zetten. Zodat jij een keuze maakt die klopt met jouw kernwaarden.
Start vandaag nog. Want hoe langer je blijft hangen in twijfel, hoe meer schade je toebrengt aan jezelf, je partner en je relatie. Gun jezelf duidelijkheid. Gun jezelf rust. En durf te kiezen.