Ga je graag op reis? Of zou je graag op reis willen? Het liefst solo? Natuurlijk een fantastische ervaring, maar ooit al eens nagedacht dat je ook van iets wegloopt?
Waar loop je van weg dan? – Binding.
Dit artikel heb ik geschreven omdat reizen niet altijd een oplossing is voor hetgene waar je tegenaan loopt.
Waar kun je tegen aan lopen dan?
- Een langdurige relatie onderhouden
- Trouw blijven aan iemand
- (Financieel) vermogen opbouwen
- Gelukkig zijn (in Nederland)
- Stabiliteit vinden
- Routine en regelmaat
De relatie met bindingsangst
Veel mensen die reizen kunnen te maken hebben met bindingsangst. Door te reizen hoef je weinig rekening te houden met anderen. Wanneer het oncomfortabel wordt, kun je naar de volgende plek. Reizen is een perfect middel om weg te lopen van binding.
Hieronder zie je wat kenmerken van bindingsangst:
- Je hebt al geruime tijd geen relatie gehad en doet weinig serieuze pogingen iemand tegen te komen;
- Je wordt niet snel verliefd en als je dat wel wordt dan merk je al snel dat de persoon niet ‘de ware’ is;
- Er is altijd wel iets mis met degene met wie je aan het daten bent, je bent erg kritisch.
- Je vindt onafhankelijkheid heel belangrijk en in relatie vindt je het absoluut niet prettig als je partner zich afhankelijk gedraagt;
- Je hebt de neiging om snel iemand aan te trekken en af te stoten;
- Je voelt je al snel benauwd, beklemd, opgesloten of geclaimd met een (potentiële) partner;
- Je geeft de voorkeur om met je vrienden op te trekken in plaats van met je (potentiële) partner;
- Je wilt je (potentiële) partner liever niet te vaak zien, je wilt het rustig aan doen;
- Uitgebreid over je gevoelens praten in een relatie is niet aan jou besteed;
- Je blijft twijfelen of de ander wel de ware is;
- Je denkt liever niet te veel aan een toekomst samen;
- Je hebt de neiging om te flirten met anderen of vreemd te gaan;
Reizen gaat makkelijk samen met bindingsangst. Je komt veel nieuwe mensen tegen. Ontmoet je iemand die wel heel leuk is? Maar valt het uiteindelijk toch niet helemaal in de smaak? Dan kun je weer verder…
Ontbinden van de maatschappij
Ontbinding of onthechting is in de essentie geen verkeerde beweging. Sterker nog, het is soms zeer gezond om je even te ontbinden van spullen, concepten, ideeën en mensen. Het loslaten van dingen waaraan je gehecht bent geeft ruimte, nieuwe perspectieven en inzichten. Hier zijn een aantal positieve effecten wat reizen kan doen voor iemand met bindingsangst:
- Reizen kan ook bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling, wat kan helpen bij het verminderen van bindingsangst. Het kan iemand de gelegenheid geven om zichzelf te ontmoeten en zijn of haar eigen behoeften en verlangens te ontdekken, wat kan leiden tot een grotere zelfacceptatie en zelfvertrouwen.
- Reizen kan een bevrijdend gevoel geven. Het kan iemand de gelegenheid geven om zich los te maken van de dagelijkse routine en de druk van verwachtingen en verplichtingen. Dit kan helpen om de persoon meer in balans te brengen en een helderder perspectief te krijgen op de relatie en zijn of haar gevoelens daarover.
- Daarnaast kan reizen ook leiden tot veranderingen in het zelfbeeld en zelfvertrouwen, en kan het iemand de gelegenheid geven om andere relatie- of levensstijlen te ervaren. Dit kan leiden tot twijfel over de huidige relatie en angst om terug te keren naar de oude situatie.
- Verder kan reizen ook een veranderde omgeving of andere culturen brengen waarin de normen en waarden afwijken van de eigen cultuur, dit kan ook bijdragen aan veranderingen in iemand en kan leiden tot twijfelen over de huidige relatie of angst om zich te binden.
- Het geeft iemand met bindingsangst in relatie de kans om tijdelijk afstand te nemen van de relatie en de druk die daarmee gepaard gaat. Voor iemand met bindingsangst kan de gedachte aan een langdurige of exclusieve relatie angstaanjagend zijn, en het nemen van tijdelijke afstand kan helpen om deze angst te verminderen.
Het is wel belangrijk om te realiseren dat hoewel reizen kan helpen bij het verminderen van bindingsangst, het de onderliggende problemen niet oplost. Reizen kan dus makkelijk een overlevingsmechanisme worden om te vluchten van je problemen.
Het probleem van reizen: vluchten
Reizen is een perfect middel om te vluchten. Vluchten van het alledaagse leven, vluchten van familie, omgeving, problemen en vluchten van een langdurige relatie. Tijdens de reis kun je natuurlijk nog steeds in contact zijn met je ouders, je partner, vrienden of anderen van thuis. Maar echt quality time face to face is er niet.
De werkelijke verbinding met het thuisfront is toch anders. En werkelijke verbinding zorgt ervoor dat je dingen kunt opbouwen. Natuurlijk kun je op reis ook dingen opbouwen, maar houdt er rekening mee dat je altijd moet bijleren qua taal, dat alle connecties die je opbouwt niet allemaal nederlands zijn en dus ook weinig kans dat ze daar gaan wonen. Dus wanneer je teruggaat is er weer afstand. En mocht je verliefd worden op iemand in het buitenland, dan is altijd jouw familie en vriendenkring of die van hem/haar in een ander land.
Op reis gaan met bindingsangst
Wat ik je vooral wil meegeven is: wees bewust. Vraag je zelf af:
- ‘’Waarom wil ik op reis?”
- Vraag jezelf op ieder antwoord 5x opnieuw waarom? (om de diepte van je antwoord op te zoeken)
- ”Wat ga ik uit de weg door op reis te gaan?”
Met deze inzichten maak je veel bewust wat je drijfveer is van de reis.
Persoonlijk
Ik ben zelf ook 2 jaar weg geweest en ik heb veel achtergelaten. Ik heb de tijd van m’n leven gehad en zou het nooit terug draaien, maar ik zie ook in dat ik ben weggerend voor een aantal angsten. En één van de grootste angsten: bindingsangst. De kern van mijn bindingsangst? Eenzaamheid en afgewezen worden. Door reizen, feesten, nachtleven, seksleven etc. kon ik vaak mijn gevoel van eenzaamheid en (zelf)afwijzing verbloemen. Hierdoor vluchtte ik weg van pijn en verdriet, wat ik niet wilde voelen.
Door nu in Nederland weer dingen op te bouwen (relaties, gezin, eigen bedrijf, vriendschappen, structuur, gezondheid), kan ik zorgen voor een stabiele toekomst. Ik werk aan mezelf door persoonlijke ontwikkeling en coaching. Dit zorgt er echt voor dat ik naar de kern van mijn (bindings)angst kan gaan en dat ik oké ben met eenzaamheid en afwijzing.
Niet meer vluchten door te reizen zorgt voor een thuishaven waar ik altijd op kan terugvallen. Reizen doe ik nog steeds, maar niet vanuit angst of vluchtgedrag. En zelfs als ik nog eens op reis ga, kan ik altijd hier naar terug omdat ik hetgeen heb opgebouwd waar ik gelukkig van wordt.
Conclusie: Bindingsangst in relatie met reizen
Wees je bewust van vluchtgedrag en kijk naar de drijfveer waarom je op reis wil gaan. Mocht je merken dat bindingsangst een sterke drijfveer is, weet dan dat reizen niet de oplossing is. Het kan je zeker op weg helpen, maar de oplossing ligt nooit extern.