Je partner komt naast je op de bank zitten en je krijgt meteen klamme handen. Niet omdat je vlinders in je buik voelt, maar omdat je al weet wat je te wachten staat: het gesprek. Het gesprek over het wel of niet hebben van kinderen. Het is niet dat je niet van kinderen houdt, maar je wilt er niet aan vastzitten. Het voelt als te veel verantwoordelijkheid. Je wilt je vrijheid niet kwijt.
Komt het bovenstaande tafereel je bekend voor? Komt een kinderwens ter sprake in je relatie en vind je dit heel erg benauwend? Dan zou dit gevoel voort kunnen komen uit bindingsangst. Wat heeft bindingsangst met de kinderwens van je partner te maken? Hoe herken je de symptomen en hoe kun je ermee omgaan? Daar gaan we hier verder op in.
Hoe merk je dat je een kinderwens als verstikkend of benauwend ervaart?
Je partner lijkt alleen de rooskleurige kant van de zaak te zien. Een schattige, lieve baby, het ouderschap – het is allemaal zo mooi.
Voor jou speelt er ook nog wat anders. Je bent namelijk bang om je vrijheid te verliezen. Wanneer je bindingsangst hebt, wil je de deur altijd op een kiertje laten. Zodat je, wanneer het nodig blijkt te zijn, direct kunt vluchten. Wanneer je kinderen krijgt, is deze optie er niet meer.
Om die reden is het krijgen van kinderen een behoorlijke trigger wanneer je bindingsangst hebt. Andere voorbeelden van triggers in een relatie zijn het voorstellen aan familie, samenwonen of trouwen.
Omdat je deze angst en twijfel continu met je meedraagt, probeer je de gesprekken over kinderen te ontwijken. Je zult begrijpen dat dit niet gaat. Want je partner heeft ook bepaalde wensen of verlangens.
Erkennen en herkennen van bindingsangst
Het helpt wanneer je inzicht krijgt in bindingsangst. Wanneer je weet dat dit bij jou speelt dan kun je er over praten met je partner.
Dit geeft inzicht, erkenning en herkenning voor beide partijen. Dit is niet altijd makkelijk, maar makkelijker dan de dynamiek van afstoten en aantrekken. Dit is de dynamiek die vaak ontstaat wanneer er niet gecommuniceerd wordt.
Herkennen van bindingsangst
Er zijn verschillende symptomen die vaak worden benoemd wanneer het over bindingsangst gaat:
- Je praat liever niet te veel over de relatie.
- Je denkt liever niet te veel aan de gezamenlijke toekomst
- Je twijfelt vaak of de partner wel de juiste is.
- De emotionele band met de partner is zwak.
- Je relatie voelt als verstikkend of benauwend
- Je geeft continu wisselende signalen: je wilt je partner wel, maar toch ook niet.
- Je bent heel kritisch op je partner
- Je bent bang om je vrijheid te verliezen
- Je wilt de opties open laten
- Je vindt het lastig om te dealen met bepaalde verwachtingen
Herken jij je in deze patronen?
Waardoor ontstaat bindingsangst?
Bindingsangst vindt vaak de oorsprong in je jeugd. Het kan zijn dat je ouders thuis emotioneel afstandelijk waren naar jou of naar elkaar toe. Hierdoor kun je het lastig vinden om je emotioneel te binden aan iemand. Bindingsangst kan ook ontstaan door gebeurtenissen die op latere leeftijd plaatsvinden.
Misschien heeft een eerdere partner je verlaten en ben je daarom bang om te veel te investeren in een nieuwe relatie. Al deze genoemde gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je je afgewezen voelt en afwijzing in de toekomst wilt voorkomen. Je houdt emotioneel liever afstand, zodat niemand je pijn kan doen.
Tips: hoe ga je met je bindingsangst om?
Wees je bewust van je bindingsangst
Bewustwording is altijd stap een. Verdiep je in bindingsangst. Wat herken je, wat niet? Dan kun je concreet aan de slag met het ombuigen van patronen.
Neem de verantwoordelijkheid
Geef je partner niet de schuld van je bindingsangst. Jij bent degene die de bindingsangst ervaart. Dat is het probleem dat je wilt oplossen. Je kunt hier met je partner over praten om onbegrip in jullie relatie te voorkomen.
Krop gevoelens niet op
Voel je dat je je bedrukt of benauwd voelt? Geef dan aan bij je partner dat je even iets voor jezelf wilt doen, zodat je tot rust kunt komen. Dit is een betere manier om afstand te nemen dan door ruzie te maken.
Zoek hulp
Een coach kan je leren hoe je met je stressgevoelens kunt omgaan, zodat deze verminderen. Hierdoor neem jij de controle over je bindingsangst en de bindingsangst niet over jou.