Soms zit je naast je partner op de bank en vraag je je af: waar is het vuur gebleven? Je voelt je niet meer aangetrokken tot de ander, en ineens lijkt alles in twijfel te staan. Niet alleen je verlangen, maar je hele relatie. In dit blog duiken we dieper in wat er écht speelt als de aantrekkingskracht verdwijnt – en wat je ermee kunt doen.
Je voelt liefde, maar geen aantrekkingskracht – hoe kan dat?
Je bent misschien net begonnen met je relatie of al jaren bij elkaar. Er was ooit aantrekkingskracht, anders waren jullie nooit samen begonnen. Maar nu lijkt die aantrekkingskracht weg. Hoe kan dat? Omdat jouw beeld van je partner veranderd is. Je raakt gewend aan iemands uiterlijk. Je ziet je partner in alle hoeken van het leven: bij stress, frustratie, vermoeidheid. Dan voelt het anders dan toen je net samen aan het daten was. Ook kan het uiterlijk van je partner veranderen over de jaren.
Maar aantrekkingskracht is meer dan uiterlijk. Geur, stem, aanraking – het zijn allemaal fysieke signalen die invloed hebben. Een partner die onaangenaam ruikt, lomp aanraakt en een vervelende stem heeft, is minder aantrekkelijk dan iemand die lekker ruikt, fijne aanrakingen geeft en een prettige stem heeft. En dan is er nog gedrag. Onaantrekkelijk gedrag kan alle aantrekkingskracht wegvagen.
Is het normaal om te twijfelen aan de aantrekkingskracht in je relatie?
Ja. Veel koppels ervaren dat de aantrekkingskracht komt en gaat. Zeker als je de verliefde fase voorbij bent, net ouders bent geworden of al jaren samen bent. Twijfels over aantrekkingskracht leiden vaak tot grotere twijfel: Ben ik wel met de juiste persoon?
Aantrekkingskracht is dynamisch. Net als twijfel. Net als emoties. Ze komen en gaan. Maar dat betekent niet dat je deze signalen moet negeren. Je mag ze serieus nemen. Niet door meteen te concluderen dat je relatie niet klopt, maar door te onderzoeken wat er speelt. Wat mis je? Wat wil je? Waar kun je aan werken? En wat kun je leren over je eigen behoeften? Moet ik iets aanpakken of juist loslaten om mijn relatie te verbeteren?
Waarom je brein ineens afhaakt (zonder dat jij het snapt)
Twijfelen over je relatie door een gebrek aan aantrekkingskracht is direct voelbaar. Soms weet je precies waarom: geur, gedrag, uiterlijk. Maar vaak zit er iets diepers onder. Als je je batterij vervangt maar het apparaat nog steeds niet werkt, dan is er iets anders aan de hand. Zo is het ook met aantrekkingskracht. Je kunt dingen aan de buitenkant veranderen, maar als je niet begrijpt wat je echt mist, blijf je aan de oppervlakte sleutelen.
Dieperliggende oorzaken kunnen zijn: verlies van veiligheid, bindingsangst, stress, hoge verwachtingen, perfectionisme, de dynamiek van aantrekken en afstoten of jouw hechtingsstijl. Het ligt dus niet alleen aan je partner. Jij hebt invloed. Je kunt hier zelf iets mee. En dat is belangrijk om te realiseren voordat je afhaakt.
Wat als je partner gewoon écht niet jouw type is?
Dan is het goed om terug te gaan naar het begin: hoe zijn jullie ooit samen begonnen? Iedereen heeft voorkeuren. Maar er is geen perfect type. Elk mens heeft namelijk wel iets aantrekkelijks. Kijk dus naar het totaalplaatje: uiterlijk, karakter, levensstijl, verleden, (kern)waarden. Niet naar dat ene aspect dat je nu afstoot. Of dat je nu onaantrekkelijk vind. En plaats het in het volledige perspectief.
Als je partner niet meer jouw type lijkt, dan ben je misschien uit elkaar aan het groeien. Dat verklaart de twijfel. Maar het is ook een uitnodiging. Om opnieuw te kijken naar wat jullie bindt. Naar wat er nog wél is. En dat te gaan versterken. Je groeit dan samen een nieuwe fase in waarin jullie opnieuw op elkaar hebben af te stemmen.
“Op ieder potje past een dekseltje, maar niet als jij het dekseltje probeert te verbuigen tot iets dat het niet is.”
De aantrekkingskracht is weg: de uitnodiging
Wij geloven dat dit geen eindpunt is, maar een uitnodiging. Om opnieuw tot elkaar te komen. Eerst onderzoek je waar je de aantrekkingskracht precies mist. Vervolgens zet je verwachtingen om in verlangens. Verlangens geven richting. Maar sommige verlangens zijn onrealistisch of destructief. Die mag je loslaten. Ze brengen eerder conflict dan verbinding. Daarna betrek je je partner bij het proces. Niet met een eis, maar met openheid. Deel wat je ervaart. Geef je twijfel beperkte ruimte. Onderzoek waar die vandaan komt, zonder erin te blijven hangen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met onze training ‘Help! Ik twijfel’ om de twijfel echt in de diepte aan te pakken. Er is een groot verschil tussen onderzoeken en opgeven. Aantrekkingskracht kun je versterken, als je bereid bent te kijken, te delen en te investeren.
Twijfel betekent niet automatisch dat het fout zit
Veel mensen denken: Als ik twijfel, klopt het niet. Dat is een misvatting. Twijfel is geen teken dat het fout zit, maar dat er iets onderzocht wil worden. Jouw partner is niet de oorzaak van jouw twijfel. Je partner heeft invloed, maar is niet verantwoordelijk voor jouw binnenwereld. En ook niet voor het oplossen ervan. Je maakt de dynamiek ongezond als je je partner verantwoordelijk maakt voor jouw innerlijke leegte. Aantrekkingskracht kun je zelf voeden. De perfecte partner krijg je… door hem zelf te zijn. Het begint bij jouw eigen houding, inzet en openheid.

Hoe ga je om met deze twijfel? (3 heldere stappen)
- Onderzoek je twijfel. Waarover twijfel je precies? Wat mis je echt? Leg het naast je neer, bespreek het met een naaste, en plan een bewust moment om het met je partner te bespreken.
- Ga in gesprek met je partner. Vertel wat je verlangt. Zeg wat je nodig hebt van het gesprek: wil je dat je partner luistert of juist vragen stelt? Wees open over wat je moeilijk vindt.
- Onderneem zelf actie. Laat verwachtingen los. Geef liefde, aandacht en moeite. Schakel hulp in als je er samen niet uitkomt. Hoe meer jij geeft, hoe meer er ontstaat. Delen = vermenigvuldigen. Kleine disclaimer: dit werkt alleen als je weet hoe. Fout aangepakt, werkt het averechts.
Met De training ‘Help! Ik twijfel’ begeleiden we jou door deze drie stappen heen, zodat je vanuit rust en vertrouwen keuzes maakt. Je hoeft het niet alleen te doen!

Jouw verlangen mag er zijn – maar moet niet je relatie leiden
Verlangen is een richtingaanwijzer. Het vertelt je wat je mist of nodig hebt. Maar als verlangen verandert in een eis, wordt het destructief. Jullie relatie vraagt toewijding. ‘Toe-wij-ding’ zegt het al. Dat doen jullie samen. Je mag verlangen naar meer aantrekkingskracht, maar je mag ook iets missen. Niet elk verlangen hoeft vervuld te worden om gelukkig te zijn. Juist de keuze om trouw te blijven aan de liefde, geeft ruimte om verlangens bespreekbaar te maken zónder dat het je relatie onder druk zet.
Wil je hier doorheen breken? Kies voor helderheid.
Twijfel kan je in cirkels laten draaien. Steeds opnieuw dezelfde vragen. Hoe langer je blijft twijfelen, hoe onduidelijker het wordt. De enige manier om die cirkel te doorbreken, is kiezen. Niet perfect. Niet definitief. Maar wél helder.
In onze training Help! Ik twijfel ontdek je:
- Waar je twijfel vandaan komt
- Hoe je weer rust en overzicht krijgt
- Hoe je liefdevol en volwassen keuzes maakt
Tijd voor duidelijkheid?
In Help! Ik twijfel ontdek je hoe je weer rust, overzicht en richting krijgt in je relatie.
Lees hier alles over de training